Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Antti Alilonttinen vastaanottamassa onnitteluja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salmiselta Kunnallisjohdon seminaarissa 14.5. Turussa. Vasemmalla Liedon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mari Mikkola ja takana kaupunginjohtaja Mika Ingi. Kuva: Vesa-Matti Väärä.
22.5.2024 klo 09:01
Uutinen

”Liedossa ollaan aidosti kiinnostuneita yrittäjistä”

Lieto on vienyt kärkipaikan Suomen Yrittäjien Kuntabarometrin (ent. Elinkeinopolitiikan mittaristo) keskisuurten kuntien sarjassa nyt 10 vuotta putkeen. Mikä on Liedon salaisuus?

– Liedossa ollaan aidosti kiinnostuneita yrittäjistä. Päätöksenteko, lupa-asiat, yritys- ja työllisyyspalvelut ja muut toimivat erittäin nopeasti ja tehokkaasti. Yrittäjä haluaa päätökset nopeasti, jotta projektit etenevät. Meillä on myös erittäin hyvähenkinen yrittäjäyhteisö, jossa tuetaan toisia ja osataan tarvittaessa myös rentoutua, Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Antti Alilonttinen kertoo.

Hän kiittää menestyksestä Liedo kaupunginjohtaja Mika Ingiä, yrityspalvelujohtaja Mika Stepanoffia, yritysneuvoja Marja-Leena Hämäläistä, toimialajohtaja Jani Kreulaa sekä yritysasioihin positiivisesti suhtautuvia poliittisia päätöksentekijöitä ja kaupungin henkilöstöä.

– Lisäksi haluan kiittää lietolaisia aktiivisia yrityksiä, kokoon katsomatta, Alilonttinen korostaa.

Kaupunginjohtaja Mika Ingi kiittää nimeltä samoja avainhenkilöitä.

– Tämä on tietysti meidän tavaramerkkimme: Liedossa palvelulla on kasvot, jotka tuottavat yrityksille räätälöityjä palveluja mahdollisimman nopeasti. Kyllä yrittäjä aistii, kun häntä aidosti halutaan sekä osataan auttaa, Ingi toteaa.

– Haluan kiittää viidennestä peräkkäisestä voitosta meidän kanssamme yhteistyötä tekeviä yrityksiä. Suuri kiitos myös kaikille organisaatiomme työntekijöille. Tämä on teidän ansiotanne. Lisäksi erityiskiitos Liedon kaupungin päättäjille, jotka ovat vuodesta toiseen pitäneen yrittäjyyden edistämisen kaupungin strategiassa ja myös operatiivisessa päätöksenteossa, Ingi sanoo.

Lieto sai Kuntabarometrissa yritysmyönteisyydestään kokonaisarvosanan 4,03. Lietolaisista yrittäjistä 82 prosenttia antaa Liedon kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydelle kokonaisarvosanaksi erittäin hyvä tai hyvä. Lisäksi Lieto menestyy tasaisesti kaikilla barometrin osa-alueilla. Erityisesti kiitosta yrittäjiltä saavat myös lupa-asioiden sujuvuus ja elinkeinopolitiikan asema kunnassa. Voit tutustua Liedon tuloksiin tarkemmin täällä.

Kaupungissa ja yrittäjäyhdistyksessä on tapahtunut henkilömuutoksia vuoden 2022 Kuntabarometrin kärkipaikan jälkeen. Sekä Alilonttinen että Ingi korostavan Liedon menestyksen tuntuvan tästä syystä erityisen makealta.

– Tavoitteena on ollut jatkaa hyvää yhteistyötä kaupungin ja yritysten välillä. Nyt kai voi todeta, että tässä on onnistuttu, Alilonttinen sanoo.

– Teimme samalla uuden kunnianhimoisen uudistuksen, eli käynnistimme Liedon Innovaatiokampuksen. Hieman jännitimme, miten uudet toimintamallit yhdistettyinä vanhoihin hyväksi koettuihin toimintoihin otetaan vastaan, Mika Ingi sanoo.

Ingin mukaan yhteistyö yritysten kanssa on Innovaatiokampuksen myötä entisestään syventynyt. Myös Alilonttinen pitää Liedon Innovaatiokampusta esimerkkinä kaupungin ja yrittäjien hyvästä yhteistyöstä.

– Olemme luoneet toiminta¬ympäristön, jossa kaikki yritysten kasvulle ja menestykselle olennaiset toimijat on tuotu fyysisesti Lietoon. Innovaatiokampuksesta on saatu lyhyessä ajassa jo paljon hyviä tuloksia, Alilonttinen sanoo.

Ingin mukaan Inovaatiokampuksen tarkoituksena on luoda verkosto, joka muodostuu pienemmistä yhteistyösoluista.

– Soluilla on aina toiminnassaan yhteinen konkreettinen hyöty ja tavoite. Tavoitteena on, että solun yksi toimenpide tuottaa aina useamman hyödyn. Yksi esimerkki tällaisesta solusta on TE24-uudistuksen ympärille muodostunut koulutus- ja rekrytointisolu. Oppilaitokset, työnvälitysyritykset ja ylikunnalliset yhteistyökumppanit kirittävät toisiaan ja samalla yhteistyö ja innovaatiot kulkevat railakkaasti ryhmän sisällä, Ingi kuvaa.

– Odotamme tältä paljon, kun haemme aivan uudenlaista kulmaa siihen, miten kaupungin palvelut yhdistetään yritysten palveluihin. Näissä kehittyvissä soluissa on aina loppukädessä kyse luottamuksesta ja sitä meillä Liedossa onneksi tuntuu olevan paljon.

Kuntabarometrin kysely tehtiin 1.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi 9627 yrittäjää eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomi keräsi Kuntabarometrissa kirkkaasti eniten vastauksia, yhteensä 1298. Liedossa vastaajia oli 50. Yrittäjien kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi. Kyselyn ja tulos-dashboardin on tuottanut Taloustutkimus. Alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Turun Logomossa.

Kunnallisjohdon seminaari 2024 järjestettiin Logomossa. Kuvassa yritysneuvoja Marja Hämäläinen, Liedon Yrittäjien varapj Ville Hellgren, yrityspalvelujohtaja Mika Stepanoff, kaupunginhallituksen pj Mari Mikkola, Liedon Yrittäjien pj Antti Alilonttinen ja kaupunginjohtaja Mika Ingi. Kuvat: Vesa-Matti Väärä.
Suvi Uusitalo-Sirén