5.12.2017 klo 08:48
Uutinen

Lihasavustamoyrittäjän joulukiireet käynnistyvät nyt – ”asiakaspalaute paras palkinto”

Jättikoon kinkut eivät enää mene kaupaksi vanhaan malliin. Kokenut yrittäjä paljastaa mitä suomalaiset ostavat joulupöytään.

Porvoolaisessa Tyysterin lihasavustamossa on varauduttu jouluun hyvissä ajoin. Vuoden tärkein sesonki alkaa näinä päivinä.

Joulukinkku on yhä joulupöydän kunkku.

– Sikaa menee kaupaksi eniten, kalkkuna tulee toisena. Myös poroa ostetaan paljon, kertoo Henna Lindroos.

Eksoottisemmatkin herkut kiinnostavat.

– Kengurun menekki oli hyvä viime jouluna. Samoin ankan ja villisian.

Suuremmat, yli 10 kilon kinkut, eivät enää kiinnosta asiakkaita vanhaan malliin.

– Koot ovat pienentyneet. Kinkun rinnalle halutaan nyt myös esimerkiksi kalkkunaa ja riistaa.

Savustamo varautuu jouluruuhkaan lisähenkilökunnalla.

– Palkkaamme kymmenisen työntekijää lisää esimerkiksi pakkaamaan liikelahjoja.

Lindroos aloitti yrittäjänä jo vuonna 1980, tuolloin kampaajana Helsingissä. Arki vaihtui lihasavustamoyrittäjyyteen kuluvan vuosituhannen alussa.

– Alussa yksinään hommia tehnyt isäntä ajatteli, että aidolle saunapalvituotteelle voisi olla markkinoita. Siitä se sitten lähti.

– Valikoima on laajentunut koko ajan. Viimeisimmät uutuudet ovat broilerikalkkunamakkara, kalkkunanakki, karitsanraakamakkara sekä thaimaustettu raakamakkara, Lindroos kertoo.

”Oma elämänmuoto”

Itse yrittäjyys on Lindroosin mielestä hankaloitunut vuosien ja vuosikymmenten aikana.

– On tullut kaikenlaisia lisämaksuja. Esimerkiksi terveystarkastusmaksu on jo 280 euroa.

– Kuten monilla yrittäjillä, päivät ovat pitkiä. Usein aloitan tiskeillä ja päätän siivoukseen. Pakkausta ja savustamista unohtamatta. Yrittäjyydestä on silti tullut oma elämänmuoto. En osaa mitään muutakaan tehdä.

Uskolliset ja innostuneet asiakkaat auttavat jaksamaan.

– Heidän antamansa palaute on paras palkinto. Ovat kuin oma perhe. Monet käyvät kesällä ostamassa grilliherkkuja matkalla mökille, ja nyt hakevat jouluruokaa käydessään tarkistamassa loma-asuntonsa talvikunnon.

Maistuvatko oman talon antimet myös yrittäjän joulupöydässä, myymälän suljettua ovensa?

– Joskus olemme olleet aattonakin auki, mutta yleensä joulu kuluu lähinnä levätessä.

– Omassa joulupöydässä on toki kinkkua ja kalkkunaa, Lindroos toteaa.

Teksti ja kuva

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi