13.8.2021 klo 11:34
Uutinen

Liiketoimintakauppa toteuttaa strategiaa

Yrityskauppa on onnistunut silloin, kun molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Jokaiseen omistajanvaihdokseen sopivaa kaavaa ei ole, ratkaisevaa on yhteisymmärryksen löytäminen.

Syyskuussa julkistetulla liiketoimintakaupalla Ideastructura Oy osti Insinööritoimisto Tanskanen Oy:n. Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Kokkolassa toimineen Ideastructuran alue laajeni näin Savonlinnaan ja Kuopioon. 

Pohjois-Karjalaan omistajanvaihdos liittyy siten, että savonlinnalaissyntyisen Insinööritoimisto Tanskasen päätoimipaikka on sijainnut Kesälahdella, yrittäjien Sirpa Hirvosen ja Jouko Tanskasen kotipaikkakunnalla. Siksi oli luontevaa, että omistajanvaihdoksessa auttoi Pohjois-Karjalan Yrittäjien Jatkis-hanke ja Jan Kontiainen

Aivan ratkaiseva apu, Kontiainen piti huolta prosessin kulusta, sanoo Ideastructuran toimitusjohtaja Jyrki Jalli

Jalli korostaa, että yrityskauppoja tehdessä on hyvä olla joku, joka varmistaa neuvottelujen etenemisen, ettei liikaa takerruta joihinkin yksityiskohtiin. On selvitettävä sekä myyjän että ostajan käsitykset tilanteesta, ja löydettävä kompromissi. 

Ihan ensimmäisenä on myyjällä oltava halu myydä. Yli 40-vuotisen yrittäjyyden jälkeen Jouko Tanskanen sanoo olevansa helpottunut, vaikka työ on ollut mieluista ja terveyttäkin on riittänyt. Yrityksellä on ollut vaikeitakin vuosia, mutta saneerausohjelmastakin selvittiin kunnialla. 

Työntekijät alkoivat kysellä tulevaisuuden suunnitelmia, kertoo 74-vuotias Tanskanen. 

Insinööritoimisto Tanskanen on työllistänyt Kesälahdella työskentelevän yrittäjäpariskunnan lisäksi neljä henkilöä Savonlinnassa ja neljä Kuopiossa. He siirtyvät Ideastructuralle vanhoina työntekijöinä, Tanskasten osalta on sovittu siirtymäajasta meneillään olevien projektien ajan. 

Jouko Tanskanen tuli kertoneeksi virinneestä myyntiajatuksesta sukulaispojalleen, jolla taas oli yhteys Ideastructuraan. Koska 80 henkeä työllistävällä yrityksellä on kasvuhalua, prosessi lähti etenemään. 

Kasvu ei ole itse tarkoitus, yrityksen kokonaisvaltainen kehittäminen sen sijaan on. Kasvu tulee kehityksen sivutuotteena, korostaa Jyrki Jalli. 

Insinööritoimisto Tanskasella on vankka kokemus ja hyvät näytöt puurakenteiden suunnittelusta. Mainittakoon referensseistä vaikka Luontokeskus Haltia Nuuksiossa, lisäksi monia muita julkisia rakennuksia eri puolilla Suomea.  

Jalli korostaa Ideastructuran saaneen kaupalla jalansijaa Itä-Suomeen, mutta ennen kaikkea ostaneensa osaamista. Rakennesuunnittelijoiden rekrytointi on muilla tavoin vaikeaa, tässä yritys sai näyttönsä antaneet työntekijät, jotka voivat sekä jatkaa entistä työtään, että aloittaa osana uutta ja isompaa työyhteisöä.  

Optimaalinen suhde nuoruutta ja kokemusta. 

Paikkakuntakeskeisyys suunnittelussa vähenee. Yhteistä tietomallinnettua kohdetta voidaan suunnitella monissa paikoissa yhtä aikaa. Välimatkasta huolimatta, tietoliikenneyhteyksien ansiosta, ollaan saman työpöydän äärellä.  

Heti on ollut nähtävissä, miten hyvä strateginen valinta tämä on, on päästy tekemään yhdessä, vaikka muuten yhteen kokoontumista on pitänyt vältellä. 

Jyrki Jalli muistuttaakin, että suunnittelussa on kyse ihmisten kesken tehtävästä yhteistyöstä. Siksi yhtenä tärkeänä valmisteluvaiheena oli henkilökohtainen tutustuminen uusiin työntekijöihin. Korona vähän hidasti prosessia, Savonlinnan tutustuminen jouduttiin tekemään Teamsin kautta. 

Ideastructura on vastaavalla tavalla aiemmin ostanut neljä henkeä työllistävän rakennesuunnittelutoimiston Kokkolasta. Suunnitelmia muistakin vastaavista hankinnoista on pöydällä, eikä uusiakaan suljeta pois. 

Hyviä ihmisiä ei ole helppo löytää, mutta voisimme vaikka heti palkata pari työntekijää sekä Kuopioon että Savonlinnaan. Yrityskaupatkin ovat mahdollisia. Meille saa soitella! 

Artikkeli on julkaistu ensin Koti-Karjalassa.

Riitta Mikkonen