6.12.2023 klo 09:02
Uutinen

Lillbacka Powerco Oy/Powerpark, Pekan puu ja metsätyö sekä LS Sähkötekniikka Oy palkittiin maakunnallisilla yrittäjäpalkinnoilla

5. joulukuuta jo 20. kerran järjestetyssä Yrittäjien itsenäisyyden juhlassa luovutettiin Maakunnallinen Yrittäjäpalkinto alahärmäläiselle Lillbacka Powerco Oy:lle/Powerparkille, Maakunnallinen yksinyrittäjäpalkinto ilmajokelaiselle Pekan puu ja metsätyölle sekä Maakunnallinen nuori yrittäjä -palkinto isokyröläiselle LS Sähkötekniikka Oy:lle.

Lillbackan perheyrityksen historia juontaa vuoteen 1969, jolloin 23-vuotias Jorma Lillbacka perusti konepajan Alahärmään tyhjille jääneeseen vanhaan kouluun.

Jorma on aina ollut visionääri. Hänellä on erityinen kyky havaita puutteita olemassa olevista tuotteista ja suunnaton halu keksiä ja kehittää parempia tuotteita.

Markkinoilta ei löytynyt kunnollista letkuliitinpuristinta, niin Jorma päätti, että sellainen tehdään sitten itse. Siitä alkoi maailmankuulun FinnPowerin taival. 80-luvulla yritys oli saavuttanut jo kansainvälisen markkinajohtajuuden puristinten valmistajana. Sittemmin yritys alkoi valmistamaan myös levyntyöstökoneita.

Vuonna 2002 Jorma myi levyntyöstökoneita valmistavan Lillbacka Oy:n ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiölle. Hydraulisia letkuliitinpuristimia valmistava Lillbacka Powerco sekä kuljetus- ja logistiikkapalveluita tarjoava Lillbacka Global jäivät Jorman omistukseen.

Lillbacka Powercon alle lähti rakentumaan kokonaan uusi valtio – Powerparkin huvivaltio.

Nykyään Powerparkissa on yli 40 laitetta ja se on kivunnut Suomen suosituimpien huvipuistojen kastiin Linnanmäen ja Särkänniemen kintereille. Huvivaltion 160 hehtaaria tarjoaa huvittelun lisäksi esimerkiksi 5D-elokuvateatterin, majoitusta, ravintoloita moneen makuun sekä erilaisia tapahtumia monitoimihalli Palacessa.

  • Minä olen kiertänyt maailmaa niin paljon bisneksen perässä, että nyt on hyvä, kun minulla on täällä sellaiset puitteet, että voin kutsua porukkaa tänne eikä tarvitse itse lähteä mihinkään, Jorma toteaa pilke silmäkulmassaan.

Toinen sukupolvi on ottanut vastuun Jorman elämäntyön jatkamisesta. Pekka on nykyään Lillbacka Powercon toimitusjohtaja, Jukka työskentelee huvipuiston teknisellä puolella ja Veli-Matti hallitustyöskentelyn ohella työskentelee huvivaltion tapahtumien parissa sekä hoitaa yhtiön Amerikan toimintoja.

Maakunnallisen Yksinyrittäjä -palkinnon saajan, Pekka Harjulan yrityksen Pekan puu- ja metsätyön toiminta on keskittynyt ongelmapuiden kaatoon, polttopuiden valmistukseen sekä metsänhoitoon.

Yrittäjä on aina kehittänyt toimintaansa vastaamaan ajan haasteita. Nyt hän on investoinut aurinkopaneeleihin ja saattaakin olla ainutkertainen toimittaja aurinkoenergialla koneellisesti kuivatulle polttopuulle. Investointi puhtaaseen energiaan osoittaa hienoa näkemystä vastuullisesta ajattelusta ja toimintatavasta.

Tämän palkittavan yksinyrittäjän erityinen vahvuus on verkostomainen toimintatapa, jonka avulla hän pystyy hoitamaan isommatkin urakat alusta loppuun. Kun hän saapuu työmaalle, saattaa hänen mukanaan tulla kahdesta kolmeen muutakin yrittäjää omien osaamisalueidensa mukaan.

  • Kun hommia tekee yksinyrittäjänä, niin kaikkiin koneisiin ei kannata investoida itse, kun sitten ei aika enää riitä tehdä kaikkea. Hyvän verkoston kanssa saadaan hoidettua hommat sujuvasti, kun minä kaadan puun, toinen jyrsii koneellaan kannot ja kolmas tuo kärryn, jolla puut viedään pois, Pekka toteaa.

Vuoden Maakunnallinen Nuori yrittäjä -palkinnon saaja Lauri Suorauha perusti LS Sähkötekniikka Oy:n vuonna 2015 ollessaan vain 26-vuotias.

Yrityksen liikevaihto on kasvanut noin 200 000 euroa per vuosi ja työntekijämääräkin on lisääntynyt. Yritys on kasvujohteinen yrittäjän vision mukaisesti.

Yrittäjä on ollut yksi yrittäjistä, jotka ovat aikoinaan vaikuttaneet vahvasti oman paikkakuntansa valtatien varteen syntyneen yritysryhmähalli-hankkeen toteutumiseen. Lauri on alusta asti halunnut olla luomassa kotikuntaansa elinvoimaa ja työpaikkoja.

Maakunnallinen nuori yrittäjä -palkinnon Lauri arvostaa korkealle.

  • Tässä maakunnassa on paljon kovia nuoremman polven yrittäjiä, joten ei ole itsestäänselvyys, että tällaista palkintoa onnistuu saamaan. Arvostan tämän kyllä korkealle ja tämä kertoo itsellekin, että asioita on tehty oikein, Lauri toteaa.

Kuvat: Elena Mikkilä/Elena Mikkilä Photography

 

Kuva: Elena Mikkilä/Elena Mikkilä Photography
Kuva: Elena Mikkilä/Elena Mikkilä Photography
Kuva: Elena Mikkilä/Elena Mikkilä Photography
Kuva: Elena Mikkilä/Elena Mikkilä Photography