Mikko Peltomaa ja Eemil Kiuttu
23.3.2023 klo 07:30
Uutinen

Lisää inhimillisyyttä rakennusalalle – kokenut kivitalorakentaja toivoo helpotusta pk-yritysten hallinnolliseen taakkaan

Kivitalo- ja betonirakentamiseen sekä pelti- ja metallitöihin erikoistunut M2R-Urakointi Oy on kahden rakennusalan ammattilaisen perustama pk-yritys. Yrittäjä Mikko Peltomaalla on takanaan rakennusalan yrittäjyyttä jo 17 vuotta.  

Syntynyt betonirakentajaksi

Kivi- ja betonirakentaminen on haastavaa ja raskasta työtä.

– Kaikki talot ovat arkkitehdin suunnittelemia ja jokainen niistä on täysin erilainen. Rakentamiseen joutuu paneutumaan niin syvästi, etten välttämättä osaisi, ellen olisi kasvanut siihen. Isäni teki niitä aikanaan ja olin mukana jo nuoresta asti, M2R-Urakoinnin yrittäjä Mikko Peltomaa kertoo.

Ammattitaitoisesta työvoimasta, jonka osaaminen riittäisi kivitalon rakentamiseen suoraan piirustusten pohjalta, on Mikko Peltomaan mukaan huutava pula.

– Sellaisia työntekijöitä on, joilta sujuu se ihan perustyö, mutta betonirakentamisessa pitää aina tietää yhden työvaiheen kohdalla, mitä siinä seuraavaksi tapahtuu, hän täsmentää.

Päivät kiinni työmaalla – muu aika hallinnollisissa tehtävissä

Mikko Peltomaa on päivisin kiinni työmaalla, eikä aika aina riitä seuraamaan nopeaa reagointia vaativia sähköposteja. Myös tarkasti rajatut soittoajat hankaloittavat muun muassa laskutusasioiden selvittelyä. Pienetkin summat muuttuvat perintätoimistoille myydyissä laskuissa suuriksi, kun niihin lisätään korkojen lisäksi käsittelykulut.

Ratkaisuna Mikko Peltomaa toivoo, että lainsäädäntö muuttuisi alle kymmenen henkeä työllistävien yritysten osalta, jolloin pienten yritysten asema olisi turvattu aikaisempaa paremmin.

–  Pienille yrityksille pitäisi olla paljon helpompaa moni asia, erityisesti nämä perintähommat. Riitatilanteissa vastassa voi olla todella iso firma, jolla saattaa olla oma asianajaja soittamassa pienempään yritykseen, Mikko toteaa.

Rakennusalan työvoimakäytänteet ja -kustannukset hankaloittavat kilpailua

Rakennusalalla vuokratyövoiman, ulkomaalaisten urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden käyttö on ollut suurimmissa rakennusalan yrityksissä kasvavana trendinä. Tällöin palkkakustannukset jäävät monesti pienyritysten ja aliurakoitsijoiden maksettaviksi, mikä hankaloittaa kilpailua pk-yritysten näkökulmasta.

– Katsot, että jollain rakennusliikkeellä on 15 miljoonan liikevaihto ja se on tehnyt kolme miljoonaa voittoa, muttei sinne oteta ketään verokortilla. Kuitenkin alle 100 000 euroa vaihtavalla mikroyrityksellä saattaa olla jopa kahdeksan ihmistä töissä, kituutetaan, ja jätetään välillä oma palkka nostamatta, Mikko sanoo.

Työvoimakustannukset ovat nousseet vuosien saatossa, minkä Mikko Peltomaa ymmärtää, sillä palkan on oltava riittävä elämistä varten. Hän toivoisi kuitenkin helpotusta palkan sivukuluihin erityisesti pienemmissä yrityksissä. Rakennusalan tuntilaskutukset voivat olla suuriakin, mutta Mikko Peltomaan mukaan katteita haetaan tällöin suurista volyymeista sekä kassavirrasta.  

– Mielestäni se saisi perustua johonkin muuhun, hän sanoo.

Tulevaisuuden tavoitteena kehittää kivitalorakentamista

Kotona yrittäjää tukee vaimo, jonka kanssa hänellä on neljä yhteistä lasta ja viides syntyy kesällä. Nuorimmat lapsista ovat 2–3-vuotiaita. 

– Kun menee sinne niiden pienimpien lasten tasolle illalla, niin kyllä siellä on helppo olla ja mukavaa. Täytyy vain itse heittäytyä mukaan ja siinä pääsee tästä aikuisuudesta karkuun aika hyvin, Mikko Peltomaa sanoo.

Tulevaisuuteen Mikko Peltomaa suhtautuu positiivisesti ja tavoitteena on palkata yritykseen lisää osaavaa ja sitoutunutta työvoimaa. Suuria kasvutavoitteita heillä ei yhtiökumppaninsa kanssa kuitenkaan ole.

–  Tavoitteena on kehittää tätä kivitalopuolta, jos siihen vain saisi muutaman osaavan ja sitoutuneen työntekijän. Tämä porukka, joka on tässä ollut pitkään, on todella sitoutunutta, Mikko Peltomaa kertoo.


Teksti: Elli-Noora Nieminen & Eija Ranua
Kuva: Eija Ranua
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 18.3.2023