15.2.2021 klo 07:25
Uutinen

Lisää vastuullista, vähemmän harmaata – yrittäjät puolustavat kotitalousvähennystä

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) esittivät tutkimuksensa perusteella johtopäätöksiä, minkä mukaan kotitalousvähennys ei lisää työllisyyttä eikä ehkäise harmaata taloutta. Yrittäjät suhtautuvat asiaan eri tavalla.

Kotipalvelu- ja siivousyrittäjä Minna Männistö Tervakoskelta kivahtaa, että ei pidä paikkaansa. Hän arvelee, että asiakkaista noin yhdeksän kymmenestä ottaa kotitalousvähennyksen puheeksi jo palveluista neuvotellessa. Säännölliseen palvelusopimukseen veroetu on helppo kytkeä.

– Arvioisin, että kahdella kolmasosalla asiakkaistani veroetu on taloudellisista syistä alentanut kynnystä hankkia palveluja. On toki niitäkin, joille hintalapulla ei ole niin suurta merkitystä. Eliittipalvelua tämä ei ole, sillä valtaosa asiakkaistani on tavallisia keskituloisia lapsiperheitä, jotka saavat siivouspalveluista helpotusta hektiseen arkeensa, kuvailee Männistö.

Vastuullista ja laadukasta työtä

Kotitalousvähennys otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1997. Taso on vaihdellut vuosien varrella ja parhaimmillaan 60 prosentista vähennystä on pudotettu nykyiseen 40 prosenttiin. Vähennyksen euromääräistä kattoa on vähitellen myös madallettu 3000 eurosta nykyiseen 2250 euroon.

Työllistävän kannusteen ohella kotitalousvähennys luotiin ehkäisemään harmaata taloutta. Palvelualoilla toki vaikuttaa Minnan sanoin ”villejä tekijöitä”, jotka luovat huonoa mainetta.

– Joissain facebook-ryhmissä voidaan avoimesti heittää: ”tulen siivoamaan, kun heität muutaman kympin käteen”. Jotkut saattavat toimia systemaattisestikin peitelläkseen tulojaan, jos ovat jostain syystä hoitaneet asiansa huonosti. Aika vähän tätä mielestäni kuitenkin tapahtuu. Vetoan kunnon ammatilliseen toimintaan, sillä verot kanavoituvat kuten pitääkin ja asiakkaat saavat tekijän, joka vastaa työstään, painottaa Männistö.

Yrityskaupan kautta hyvä kivijalka

Janakkalan Tervakoskelta käsin toimiva Hämeen Koti- ja Siivouspalvelu Oy palvelee asiakkaitaan Hyvinkäältä Hämeenlinnaan. Yrittäjä Minna Männistö aloitti toimintansa viime vuonna yrityskaupan kautta, mikä hoidettiin välittäjän kautta. Myyjä halusi vaikuttaa, että yritys pääsee ”hyvään kotiin” sopivalle henkilölle.

– Yrittäjäveljeni, joka on myös osakkaana yrityksessäni, bongasi myynti-ilmoituksen Yrityspörssistä ja ehdotti ideaa minulle. Myyjä oli todennut välittäjälle leikkisästi, että olisi hyvä, jos löytyisi isä, joka ostaa firman tyttärelleen. Minä naurahdin, että riittääkö veljen rohkaisema sisko! Aikaisempi yrittäjä auttoi minut kädestä pitäen alkuun ja antoi hyvät eväät jatkamiselle, kiittelee Minna Männistö.

Lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu Hämeen Yrityssanomissa 1/2021.

LUE NÄKÖISLEHTI

Muita kiinnostavia aiheita