Omistaja löytyy varsin harvoin yrityksen omistajien keskuudesta. Kuva: Getty Images
8.4.2022 klo 14:01
Uutinen

Lopettamisuhan alla 25 000 yritystä – Vain pieni osa löytää jatkajan nykyisistä omistajista

Yli puolet yli 55-vuotiaista yrittäjistä haluaa luopua yrityksestään viimeistään vuonna 2024. Uusi testityökalu helpottaa omistajavaihdostilanteen selvittämistä.

Yli puolet yli 55-vuotiaista yrittäjistä haluaa luopua yrityksestään viimeistään vuonna 2024. Seuraavan kymmenen vuoden aikana kaksi kolmesta tähtää yrityskauppaan tai sukupolvenvaihdokseen, mutta neljännes valmistautuu yritystoiminnan lakkauttamiseen. Tiedot käyvät ilmi Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamasta Omistajanvaihdosbarometristä, johon vastasi yli 2 300 yrittäjää.

Suomessa on noin 74 000 yrittäjää, jotka ovat täyttäneet 55 vuotta. Ikääntymisen ohella halua luopua yritystoiminnasta on lisännyt edelleen jatkuva koronapandemia. Samaan aikaan ympäristö omistajanvaihdoksille on aiempaa haastavampi.

Suomen Yrittäjien Uudenmaan omistajanvaihdonhankkeen projektipäällikkö Arto Kämppi muistuttaa, että apua on saatavilla.

– Apua saa yrittäjäjärjestöjen alueellisilta omistajanvaihdosasiantuntijoilta, kehitysyhtiöiltä ja kaupallisilta toimijoilta. Yrittäjillä tuntuu vain olevan iso kynnys kysyä neuvoa. Neuvojen kysyminen ei maksa mitään, eikä sido mihinkään.

Myyntiin tulossa yli 30 000 yritystä

Omistajanvaihdosbarometrin tulosten perusteella 44 prosenttia arvioi myyvänsä yrityksen ulkopuoliselle. Myyntiin olisi näin ollen tulossa noin 32 000 yritystä. Vastaajista 20 prosenttia tähtää sukupolvenvaihdokseen. Luku tarkoittaa, että 11 000 yritystä halutaan siirtää perheen sisältä löytyvälle jatkajalle.

”Vastaajista yhdeksän prosenttia arvioi jatkajan löytyvän nykyisten omistajien joukosta.”

Mika Haavisto, Suomen Yrittäjät

Lopettamisuhan alla on 25 000 yritystä, sillä 25 prosenttia vastaajista uskoo yritystoiminnan päättyvän kokonaan. Määrä on 3500 suurempi kuin vuonna 2018 tehdyssä selvityksessä.

– Vastaajista yhdeksän prosenttia arvioi jatkajan löytyvän nykyisten omistajien joukosta. Yrityskauppaan tai sukupolvenvaihdokseen tähtäävien yrittäjien lukumäärä on noin 4 500 pienempi kuin vuonna 2018. On kuitenkin huomattava, että peräti noin 55 prosenttia yli 55-vuotiaista yrittäjistä aikoo luopua yritystoiminnastaan nopealla aikataululla, viimeistään vuonna 2024, Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Mika Haavisto kertoo.

Tutustu tarkemmin Omistajanvaihdosbarometri 2021:n tuloksiin täällä.

Uusi testityökalu avuksi

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät on tehnyt yhteistyötä Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin MicroENTREn Omistajanvaihdos ilolla-hankkeen kanssa. Tuloksena on yrittäjille ja yritysneuvojille tarkoitettu testityökalu, jolla mitataan yrittäjän valmiutta omistajanvaihdokseen.

– Omistajanvaihdostesteillä pyritään vauhdittamaan piileviä omistajanvaihdoksia. Niin meidän alueellamme kuin valtakunnallisesti on paljon yrittäjiä, jotka miettivät yrityksen siirtämistä eteenpäin, mutta eivät arjen keskellä ole ehtineet paneutua asiaan. Lyhyillä testeillä pyritään herättämään uteliaisuus omistajanvaihdokseen ja kertomaan prosessin perusasioista. Testien tekeminen ei sido yrittäjää mihinkään, eikä yrityksen henkilötietoja tallenneta, testivastaukset ovat yrittäjää varten, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kehityspäällikkö Paula Pihlajamaa sanoo.

”Valmius yrityskauppaan” -testi kartoittaa, onko yrittäjä valmis miettimään omistajanvaihdosta. 

– Jos kysely osoittaa, että yrittäjä on henkisesti valmis viemään asioita eteenpäin, hän voi tehdä ”Yrityskaupan askeleet” -testin, jonka kautta hän pääsee hieman syvällisemmin asioihin käsiksi, Pihlajamaa jatkaa.

Hän muistuttaa, että työkalut eivät korvaa keskustelua yritysneuvojan tai omistajanvaihdoksen asiantuntijan kanssa, mutta voivat valmistaa yrittäjää miettimään asioita ennen tapaamista.

– Suurin haaste omistajanvaihdoksissa on, että asiaan havahdutaan liian myöhään. Yrittäjät sanovat tutkimuksissa, että asia on ajankohtainen ja sitä pohditaan, mutta liian monilla asia jää vain pohdinnaksi. Kaikki apuvälineet, kuten tällaiset testit, jotka auttavat yrittäjää hahmottamaan mitä omistajanvaihdoksen toteutumiseksi pitää tehdä, ovat tervetulleita, Yrittäjien Arto Kämppi sanoo.

Testityökalut löytyvät täältä.

Pauli Reinikainen