Yrittäjä Olli Immonen on saanut urakoida pakkasen aiheuttamien ongelmien korjaamiseksi.
8.12.2021 klo 14:15
Uutinen

LVI-yrittäjän pakkashavainto: Sähköauto voi viedä lämmöt talosta

Kun pakkanen kiristyy yli 20 asteeseen, puhelimet alkavat soida Sähkö & Lvi-Palvelu Kipinän päivystyksessä.

Kylmyys aiheuttaa joka talvi ongelmia lukuisille lämmityslaitteille ja ilmanvaihtojärjestelmille. Yrittäjä Olli Immonen on viikonloppuisin purkanut päivystyskäyntejä yhdessä työntekijöidensä kanssa.

– Viime päivinä ongelmat ovat keskittyneet ilv-koneisiin. Ne ovat jäässä ja osa laitteista on pysähtynyt kokonaan. Työtä teettävät myös puutteelliset tai vialliset lämmityslaitteet kuten lattialämmitystermostaatit ja ilmavesilämpöpumput, hän kertoo.

Moni laite ilmoittaa viasta vasta, kun pakkanen kiristyy, vaikka vika olisi ollut ”päällä” jo paljon ennen sään viilenemistä.

– Sitten ollaan ongelmissa, kun asunto ja tilat alkavat viilentyä, Immonen sanoo.

Päivystyskohteiden joukossa on ollut asuinhuoneistoja, hallikiinteistöjä ja yritysten toimitiloja.

Pakkanen lisää merkittävästi vesivahingon riskiä, jos vesijohdot tai lämmitysverkosto pääsee jäätymään. Yrityksen kannalta peikkona ovat myös materiaalivahingot, jos lämmitys pettää.

Yleensä päivystykseen soittavalla asiakkaalla on kiire.

– Nämä ovat lähes aina saman päivän aikana tehtäviä päivystystöitä. Onhan tämä kiireistä aikaa kun pakkanen aiheuttaa ekstratöitä normaalin kalenterin päälle, Immonen kertoo.

Kaikkea ei välttämättä saada kuntoon yhden käynnin aikana.

Olli Immonen

Kipinässä on varauduttu pakkasjaksoon normaalia suuremmalla työntekijämäärällä. Arkena päivystää kymmenen asentajaa ja viikonloppuisin heitä on töissä kaksi tai kolme. Yksi päivityskeikka saattaa hoitua tunnissa mutta enimmillään aikaa voi kulua neljäkin tuntia.

– Kaikkea ei välttämättä saada kuntoon yhden käynnin aikana. Jos näin käy, pyrimme antamaan jonkinlaista ensiapua järjestelmälle, jotta lämmöt saadaan päälle ja tulemme korjaamaan järjestelmän kokonaisuudessaan sovittuna arkipäivänä, Immonen selvittää.

Haasteena viikonlopputöissä voi olla sopivien varaosien saatavuus. Merkittävä osa löytyy huoltoautosta, mutta jos jokin osa puuttuu, sellainen noudetaan ympäri vuorokauden auki olevasta tukusta.

Sähköautolataus voi tuoda yllättävän ongelman

Immonen on huomannut, että osasyy pakkasen aiheuttamiin kiireisiin on se, että laitteita ei ymmärretä huoltaa ajoissa.

– Joka talvihan se pakkasjakso tulee yleensä jossain vaiheessa. Etenkin omakotitaloissa ihmisillä ei välttämättä ole ymmärrystä tai osaamista huoltaa laitteita. Ei aina muisteta katsoa ennakkoon syksyllä, että kaikki on kunnossa. Ongelmat huomataan vasta, kun on joku vika päällä.

Immonen muistuttaa, että etenkin ilmalämpöpumput on hyvä huollattaa lämpimällä kaudella varsinkin, jos laitteistolla on ikää.

Joskus päivystyskäynnillä törmätään tilanteeseen, jossa asiakkaalla ei ole käytössään korvaavaa lämmitysmuotoa esimerkiksi ilmavesilämpöpumpulle.

Esiin voi nousta myös toinen jatkuvasti yleistyvä ongelma.

– Viime vuosina sähköautojen kotilataus on lisääntynyt. Samalla sähkön käyttö on voinut kasvaa merkittävästi. Voi olla niin, että kodin sähköjärjestelmän mitoitus ei ole riittävä. Kiinteistössä on liian pieni pääsulake ja käyttö aiheuttaa ylikuorman, joka aiheuttaa pääsulakkeiden palamisen. Se puolestaan kytkee lämmityksen pois päältä. Tällöin ratkaisuna on pääsulakkeen vaihtaminen isompaan.

Seuraava kiireinen ajanjakso voi olla luvassa, jos pakkaset lauhtuvat nopeasti. Se lisää putkirikon riskiä.

Pauli Reinikainen