24.8.2018 klo 18:02
Uutinen

Maahanmuuttaja suoraan Tampereelta: Kontulan Hassanista tuli pelkkä Hassan, joka ihastuttaa nyt Youtubessa

Hassan Maikal haluaa murtautua koko kansan tietoisuuteen ja auttaa muita artisteja oman levy-yhtiön kautta.

Musta Barbaari oli Suomessa ensimmäisiä, jotka toivat musiikillaan ja Youtubessa esiin maahanmuuttajien ongelmia.

Sen jälkeen pinnalle ovat nousseet muun muassa Seksikäs suklaa ja Prinssi Jusuf.

– Suomessa tämä on edelleen melko uutta. Täällä ei ole vieläkään kovin paljon maahanmuuttajataustaisia tubettajia. Artisteja on enemmän, muun muassa Kingfish ja Gracias, rap-artisti ja tubettaja Hassan Maikal luettelee.

Maikalia luullaan usein maahanmuuttajaksi, vaikka hän on syntyisin Tampereelta. Perjantaina hän oli puhumassa nuorille yrittäjille suunnatussa Get Together -tapahtumassa Hyvinkäällä.

– Sanon aina kaikille maahanmuuttajataustaisille tuttavilleni, että aloittakaa tubettaminen. Se on siisti tapa vaikuttaa.

”Tubessa on myös pimeä puoli”

Omissa videoissaan Maikal ottaa kantaa asioihin, jotka liittyvät hänen omaan identiteettiinsä.

– Annan paljon vinkkejä ja kerron omasta elämästäni. Välillä teen videoita ystävieni kanssa.

Suhtautuminen on ollut etupäässä myönteistä. Sitten on niitä, jotka eivät suhtaudu yhtä myötämielisesti.

– Tubessa on myös pimeä puoli. Välillä tulee vihakommentteja eivätkä ne edes liity koko videoon, joka itsessään on hyvin positiivinen. Kirjoitetaan, että mene takaisin sinne mistä tulit. Ai siis Tampereelle?

Rap-biiseissään Maikal on kuvaillut tuntojaan elämästään Suomessa. Vaikka mies on syntyisin Suomesta, monen ulkopuolisen silmissä hän on muualta.

– Kun Musta Barbaari löi läpi omalla hitillään, se oli itsevarmasti tehty ja sillä ehkä haettiinkin tiettyä reaktiota, Maikal miettii.

Musiikin keinoin Maikal katsoo pystyvänsä käsittelemään asioita syvällisemmin kuin tubekanavallaan.

– Videoilla toisaalta voi tavoittaa paljon enemmän ihmisiä.

”Yrittäjyys kiinnostaa”

Tulevaisuudessa Maikal toivoo murtautuvansa koko kansan tietoisuuteen. Mitään kiirettä 22-vuotiaalla ei vielä ole. Hän on vastikään päässyt levy-yhtiön listoille ja saanut tukea omaan markkinointiin.

– Artistina haluan luoda jotain oikeasti uutta ja oman yhteisön, ehkä oman levy-yhtiön. Tubettajana haaveena on päästä sille tasolle, että eläisin sillä. Jossain vaiheessa haluan yrittäjäksi. Olen aina ollut kiinnostunut siitä. Haluan myös auttaa muita, sillä Suomessa on paljon artisteja ja tubettajia, joita ei ole löydetty.

Tampereelta Maikal on muuttanut jo pikkupoikana itäiseen Helsinkiin, Kontulaan.

– Vaikka monilla on ennakkoluuloja Kontulasta, minä näen sen kotina ja omana totuutena. Tampereella olin aina ainoa tummaihoinen päiväkodissa, ainoa joka erottui. Kontulassa kukaan ei enää kysynyt, mistä olen. Kaikki olivat ystäviä keskenään, arabit, suomalaiset, venäläiset. Ihmisillä on ihan väärä kuva Kontulasta. Se on seuraava Kallio.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi