16.3.2024 klo 22:26
Uutinen

Maakunnallinen Yrittäjäpalkinto POK Group Oy:lle

Kuopiolaiselle sähkön jakelujärjestelmiä toimittavalle POK Groupille luovutettiin Maakunnallinen Yrittäjäpalkinto Suonenjoella vietetyssä Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa.

45-vuotiaan perheyrityksen sukupolvenvaihdos antoi aikoinaan lisävauhtia kasvun tielle. Yrityksessä on viety Isoja muutoksia onnistuneesti läpi myös poikkeusaikoina.

– POK on esimerkillinen yritys, jolla on upea kasvutarina. On hienoa palkita tämä perheyritys, joka luo eri paikkakunnilla työtä kolmellesadalle henkilölle. Jatkossa vielä enemmän Savoon ja Kuopioon keskittyvän yrityksen toimintaa kehitetään kokonaisvaltaisesti luoden pohjaa vahvalle tulevaisuudelle, toteaa Savon Yrittäjien puheenjohtaja Kalevi Hilli.

Yrityksen toimitusjohtaja Teemu Vepsäläinen on iloisen yllättynyt valinnasta, mutta toteaa sen osuneen juuri oikeaan hetkeen.

– Palkitseminen tuntuu oikein hienolta ja ajankohta erityisen sopivalta. Viime vuodet ovat olleet myllerryksen ja isojen muutosten vuosia. Kohtalaisen suuren riskin sisältänyt yritysjärjestely on viety onnistuneesti läpi ja samaan aikaan selvitty ulkopuolisten tekijöiden tuomassa paineessa ja jopa poikkeustilassa.  

POK Group sai alkunsa vuonna 1979 Juuassa, kun Teemu Vepsäläisen isä Tapani Vepsäläinen perusti sähköurakointiin keskittyvän yrityksen. Alussa toiminta keskittyi Pielisen ympäristöön, mutta vähitellen tuli tarve laajentaa toimintaa ja kasvattaa yritystä.

– Alussa oli vain mies ja osaamista, eikä tainnut olla edes pakettiautoa, mutta oli rohkeutta tarttua tilaisuuteen. Ensimmäiset kymmenen vuotta operoitiin Pielisen rannoilla, mutta sitten vuonna 2004 tehdyn sukupolvenvaihdoksen myötä katseet alkoivat suuntautua kohti Kuopiota. Halusimme jatkaa perheyrityksenä, jolloin minun lisäkseni äitini Maija Vepsäläinen ja sisareni Tiina Pietarinen tulivat osakkaiksi yritykseen, Teemu Vepsäläinen kertoo.

Nyt Teemu Vepsäläinen arvioi sukupolvenvaihdoksen menneen yllättävänkin kitkattomasti. Vanhemmat ovat antaneet valtaa ja vastuuta ja tukeneet enemmän kuin kahlinneet omiin ajatuksiinsa.

– Olemme siskoni kanssa vaahtosammuttimen kokoisesta kasvaneet mukaan yritykseen, tunnemme sen läpikotaisin. Viime vuoden lopussa toteutimme sukupolvenvaihdoksen viimeiseen vaiheen, jossa vanhempien omistukset jaettiin siskoni Tiinan kanssa. Samalla vaihdoimme yrityksen toimitusjohtajan ja päivitimme hallitustamme parilla uudella ulkopuolisella jäsenellä.

Oikeat valinnat veivät kasvu-uralle

POK Groupin perustajalle Tapani Vepsäläiselle tulee tänä vuonna täyteen 45 vuotta yrittäjyyttä. Yrityksen historiaan liittyy kaksi isompaa kehitysvaihetta, jotka ovat tehneet POK Groupista sen, mitä se tänä päivänä on.

– Ensimmäinen isompi steppi tehtiin 1980-luvun loppupuolella, kun yritys keskittyi sähkökeskusten valmistukseen. Seuraava isompi askel oli, kun poikani Teemu tuli mukaan yritystoimintaan. Aloimme miettiä, mikä yritykselle olisi paras paikkakunta sijainniltaan ja kun vuonna 2004 tuli mahdollisuus tulla Kuopioon, teimme ratkaisevan askeleen.

Tapani Vepsäläinen on ollut osakkaana ja mukana hallitustyöskentelyssä näihin päiviin saakka, mutta maaliskuussa koittaa uudenlaiset ajat.

– Maaliskuussa on viimeinen hallituksen kokous, jossa olen mukana. Olen myynyt osakkuuteni tyttärelleni Tiinalle. Vaimoni jatkaa yhä työntekoa yrityksessä ja on ollut varsinkin yrityksen alkuaikoina todella tärkeä tuki talousasioissa. Luopumiseen liittyy toki myös haikeutta, mutta yrityksen tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset ja halu kasvaa on ja pysyy jatkossakin.

POK Group Oy

  • Lyhenne tulee alun perin sanoista Pielisen Oma-Keskus.
  • Yritys on perustettu vuonna 1979 Juuassa.
  • Toimiala: Sähkön jakelujärjestelmien toimittaja
  • Toimipisteet: Kuopiossa Särkiniemessä ja Sorsasalossa, Iisalmessa, Ikaalisissa ja Jokelassa.
  • Henkilöstöä: Noin 300
  • Liikevaihto: Noin 46 M€ vuonna 2023