4.12.2023 klo 15:01
Uutinen

Maakunnallisen Yrittäjäjuhlan palkitut!

Tässä kooste launtaina 1.12.2023 Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa palkituista yrityksistä.

Vuoden Yrittäjät: Joensuu, Pielisjoki ja Pyhäselkä

Maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa palkittiin paikallisyhdistysten Joensuun, Pielisjoen ja Pyhäselän Yrittäjien vuoden yritykset.

Joensuun Yrittäjät: Oilpoint Finland Oy, Arife Oy ja Maudeg Oy

Joensuun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2023 -palkittaviksi yrityksiksi:

Joensuun Vuoden suuri yritys: Oilpoint Finland Oy

Pekka Nuutinen, Taisto Nuutinen (toimitusjohtaja) Timo Nuutinen (Founder/pääomistaja). Oilpoint Finland oy on kehitetty noin kymmenessä vuodessa. Yritys on koko valtakunnan kattava autojen huolto ketju, joka toimii sekä pikahuolto että huolto tuotteilla.

Joensuun Vuoden maahanmuuttajayritys: Joensuun Tulkkikeskus / Arife Oy

Yrittäjä Ali Giray. Joensuun tulkkikeskus syntyi halusta auttaa viranomaisia ja maahanmuuttaja-asiakkaita ymmärtämään toisiaan, mikä johti etätulkkaus palveluiden kehittämiseen, joka johti edelleen maailman ensimmäisen etätulkkaussovelluksen kehittämiseen.

Joensuun Vuoden pieni yritys: Pub-Pizzeria Gaude / Maudeg Oy

Yrittäjä Päivi Vaakanainen. Gaude on Joensuun vanhin samalla paikalla oleva ravintola jo vuodesta 1973 ja on lämminhenkinen kohtaamispaikka monenlaisille asiakkaille. Gauden pannupizzat ovat tunnettuja jo kymmenien vuosien takaa ja onpa Gaude saanut myös vuosien saatossa maininnan ”Kaupungin paras pannupizza”.

Pielisjoen Yrittäjät: Enon Autohuolto

Pielisjoen Yrittäjien vuoden yritys on 1.7.2022 perustettu Enon Autohuolto, joka sijaitsee Enon keskustan välittömässä läheisyydessä. Yrittäjinä toimivat Maiju ja Mika Kumpula. Mikalla on yli 20 vuoden työkokemus autosähkömekaanikkona merkkihuollossa ja hän tuntee niin bensa-, diesel- kuin hybridiautotkin. Kumpulat asuivat jo Enossa, kun paikkakunnalla kymmeniä vuosia toiminut huoltamoyritys tuli myyntiin..

Pyhäselän Yrittäjät: Hoivakoti Honkakoti Oy

Yrittäjä Niina Puumalainen. Pyhäselän Yrittäjät palkitsivat vuoden yrityksenä Hoivakoti Honkakoti Oy:n. Honkakoti tarjoaa ympärivuorokautista asumis- ja hoivapalvelua aikuisille, jotka tarvitsevat apua päivittäisissä toiminnoissaan. Honkakodin asukkaat koostuvat pääosin mielenterveyskuntoutujista sekä entisistä päihteiden käyttäjistä, jotka eivät enää selviä itsenäisesti asuen, erilaisten syiden vuoksi. Honkakodissa asukkaat saavat liikkua vapaasti – ovia ei pidetä lukossa.


Vuoden Nuoret Yrittäjät: Spoken Oy & Brändpa Oy

Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen Nuori Yrittäjä – kilpailu on tarkoitettu jäsenyrityksille. Kilpailussa nuorena yrittäjänä pidetään palkinnon jakovuonna enintään 35 vuotta täyttänyttä yrittäjää. Tunnustuksen lisäksi Vuoden Nuori Yrittäjä sai Yksityisyrittäjäin Säätiön stipendinä 1500 euroa.

Vuoden Nuori Yrittäjä 2023, 1. sija : Spoken Oy

Pohjois-Karjalan Yrittäjät luovuttivat Alueellisen Nuori Yrittäjä palkinnon yrittäjä Jukka ja Johanna Ihatsulle (36 ja 34 v).

Spokenin tärkeimmät palvelualueet ovat tekstitys ja litterointi. Yritys tarjosi toimintansa alussa ainoastaan litterointipalvelua, mutta tekstitys on kasvanut merkittävimmäksi palvelualueeksi lanseerauksensa jälkeen vuonna 2019. Tekstityspalvelun tärkeimmät kasvun ajurit ovat olleet mobiilikäytön raju kasvu sekä v. -20 voimaan tullut EU:n saavutettavuusdirektiivi, joka edellyttää julkisia toimijoita tekstittämään videonsa. Kasvun taustalla on myös videotuotantoyritysten halu ulkoistaa tekstitys.

Vuoden Nuori Yrittäjä 2023, 2. sija : Brändpa Oy

Toisena nuorena yrittäjänä palkittiin Suvi Sorsa (31 v).

Suvi Sorsaa on kuvailtu innovatiiviseksi muutosjohtajaksi, joka haluaa tehdä asiat oikein, kehittää yritystoimintaa ja kehittyä myös itse. Vuoden nuori yrittäjä ehdotuksessa on hänestä kerrottu myös, että Suvi on aidosti työntekijöiden ja yrityskulttuurin puolesta puhuja: pitää työntekijöistään huolen. Hän on pitänyt alusta saakka samaa päämäärää: tarkoituksena saavuttaa asiakkaille paras mahdollinen näkyvyys budjetti huomioiden, unohtamatta asiakaskokemusta.


Maakunnan Vuoden Yritykset: Joen Suutaripalvelu Oy & Vatupassi Törmälä Oy

Maakunnan Vuoden Yrittäjä -palkinnon jakamisen tarkoituksena on pyrkiä lisäämään yrittäjyyden nauttimaa arvostusta yhteiskunnassamme, samalla osoittaen, mikä merkitys oma-aloitteisilla, luovilla ja taloudellisia riskejä ottavilla yrittäjillä on maamme talouselämän terveessä kasvussa ja kansakuntamme hyvinvoinnin rakentamisessa.

Maakunnan Vuoden Yritys: Joen Suutaripalvelu Oy

Yrittäjä Antti Rautiainen. Joen Suutaripalvelu Oy on uuden ajan suutaripalvelu, jossa on tehty onnistunut sukupolvenvaihdos ja siirrytty digiaikaan.  Ihmisläheinen palvelu on lämmittänyt pohjoiskarjalaisten sydämet. Yritys tunnetaan nimellä Verstas Joensuu ja se toimii Joensuun keskustassa Torikadulla. Yritys on ollut toiminnassa jo vuodesta 1980 lähtien.

Olipa sitten kyseessä auton- tai kodinavaimen teettäminen, kenkien korjaaminen tai kantalappujen vaihtaminen, nimikilpi postilaatikkoon tai kengännauhojen osto, niin se hoituu nopeasti ja asiantuntevasti Verstaalla.

Maakunnan Vuoden Yritys: Vatupassi Törmälä Oy

Yrittäjät Milla Törmälä, Lily Törmälä, Anssi Törmälä ja Sampsa Tanskanen. Vatupassin perustivat Jukka ja Jarmo Törmälä vuonna 1992 Joensuussa. 12 vuotta sitten yritys teki onnistuneen sukupolvenvaihdoksen Jukan tyttären Millan ottaessa vetovastuun perheyrityksestä, Jukan jatkaessa hallituksen puheenjohtajana. Myöhemmin osakkaiksi tulivat mukaan Millan veli Anssi Törmälä ja pitkäaikainen työntekijä Sampsa Tanskanen. Viimeisen kuuden vuoden aikana yritys on tuplannut liikevaihtonsa, tuloksensa ja niin ikään henkilökunnan määrän. 

Yritys toimii jo viidellä eri paikkakunnalla vastuullisena työllistäjänä. Yritykselle tärkeintä on hyvinvoiva henkilökunta ja joustava asiakaspalvelu. Tavoitteissa on onnistuttu, mistä kertovat muun muassa olematon henkilökunnanvaihtuvuus ja erinomainen eNPS +85 (työntekijöiden suosittelu indeksi). Yrityksen vastuullisuus näkyy vahvana tukena kotipaikkakuntansa Joensuun sekä muiden kaupunkien elinvoimaisuuteen, josta eräs esimerkki on kesällä 2021 kaupunkilaisille tarjottu rekallinen iloa koronakurimuksen keskellä. 

Yritys on tunnustettu jo Euroopan parhaaksi pieneksi konevuokraamoksi, johon perusteina oli edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamisen lisäksi myös onnistunut kasvu ja taloudellinen kannattavuus.


Maakunnan Vuoden Yksinyrittäjä: RaksiTuote Oy, Yrittäjä Jukka Kuittinen

Palkittavaa valittaessa otettiin huomioon, että yrityksellä on vähintään 5 vuoden toimintahistoria, toiminta on esimerkillistä ja siinä on jatkuvuutta. Yritystoiminnassa on poikkeavaa ja ”jotain erikoista” osaamista, sekä taitoa. Yritys on toimialansa edelläkävijä, yhteiskunnallista arvostusta omaava, rohkea, ennakkoluuloton, urauurtaja ja yrityksellä on paikallista merkitystä. Toki ihan kaikkia näitä kriteerejä ei ole tarvinnut täyttää.

Raksituote on vuonna 2017 perustettu pienyritys Pohjois-Karjalassa Juuassa. Intohimona aurinkoenergia ja sen kehittäminen kaikissa eri muodoissa. Tämän intohimon seurauksena alkoi myös PÖHISKÖN tarina. Yritystä kuvaa parhaiten kolme A:ta; Asiakaspalvelu, asiantuntemus ja asialle omistautunut.