7.12.2021 klo 09:44
Uutinen

Maakunnan Vuoden Yrittäjäpalkinnot Tsipaniekka Oy:lle ja Karelia-Ikkuna Oy:lle

Maakunnan Vuoden Yrittäjä- palkinnon saajat valitsi palkintoraati, johon Pohjois-Karjalan Yrittäjien hallitus oli nimennyt Jaana Reimasto-Heiskasen, Tapani Hirvosen, Seppo Turusen ja Kyösti Kakkosen.

Maakunnan Vuoden Yrittäjä -palkinnon jakamisen tarkoituksena on pyrkiä lisäämään yrittäjyyden nauttimaa arvostusta yhteiskunnassamme, samalla osoittaen, mikä merkitys oma-aloitteisilla, luovilla ja taloudellisia riskejä ottavilla yrittäjillä on maamme talouselämän terveessä kasvussa ja kansakuntamme hyvinvoinnin rakentamisessa.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät luovuttivat Maakunnan Vuoden 2021 Yrittäjäpalkinnot ilomantsilaiselle Tsipaniekka Oy:lle ja joensuulaiselle Karelia-Ikkuna Oy:lle lauantaina 4.12. Joensuussa pidetyssä Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa. Palkinnon ottivat vastaan Tsipaniekka Oy:stä yrittäjä Marjo Piiroinen sekä Karelia-Ikkuna Oy:stä Otto Ahtonen ja Kauko Ahtonen.

Maakunnan Vuoden Yrittäjäpalkinto jaettiin nyt 43. kerran.

Tsipaniekka Oy

Tsipaniekka Oy:n yrittäjä Ravintola Parppeinpirtin ravintoloitsija Marjo Niiranen on Pohjois-Karjalan Vuoden Yrittäjä pienten yritysten sarjassa.

Niiranen on kipparoinut Parppeinpirttiä vuodesta 2016 lähtien, kun aiemmat yrittäjät jäivät eläkkeelle.

Karjalaista ruokakulttuuria vaaliva nykykarjalainen pitoateria katetaan ympäri vuoden. Talvikautena viikonloppuisin ja kesäaikaan päivittäin, palvelemaan kotimaisia- ja kansainvälisiä matkailijoita. Arkisin kotiruokalounas katetaan syys-talvi-kevät-kaudella palvelemaan suurta joukkoa yritys- ja sopimusasiakkaita, sekä Ilomantsissa vierailevaa asiakaskuntaa.

Ravintolan vetonaulana toimii piirootsuppu eli perinneleipomo. Asiakas voi seurata lasiseinän takaa karjalanpiirakoiden ja ilomantsilaisten vatruskoiden valmistusprosessia, joita valmistetaan siellä lähes päivittäin. Uusimmat tuote- ja palvelukokonaisuudet ovat kesäisin järjestettävät terassi-iltamat ja syys- ja talvilomasesonkeina burgeri-iltamat, jossa niin paikalliset kuin matkailijatkin pääsevät herkuttelemaan monipuolisella a’la carte menulla, jonka ehdoton suosikki on Pirtin hirviburgeri.

Kesällä 2021 avattiin jäätelökioski ravintolan ”kylkeen” nurmialueelle, jossa päätuotteena ovat makuvankkurin artesaanijäätelöt, joita saa irto- ja yksittäispakattuina. Itse kioskirakennus kunnioittaa karjalaista rakennusperinnettä ja täydentää palvelukokonaisuutta.

Ravintolan toiminta kattaa myös juhla-, pito- ja edustustilaisuudet, jotka voi järjestää 200 paikkaisessa ravintolassa tai pitopalveluna asiakkaan valitsemissa tiloissa.

Karjalainen vieraanvaraisuus, perinteiden vaaliminen ja välittäminen on toiminnan perusta.

Koronan tuomat haasteet ravintola-alalle ovat tuoneet oman vaikeutensa myös Ravintola Parppeinpirtin toiminnalle, mutta ne eivät ole vauhtia hidastaneet, vaan tarvittavat toimenpiteet on tehty harkiten ja katse tulevaisuudessa.

Yrityksen omistaa Marjo Niiranen.

Yrityksen toimipaikka: Parppeintie 4, Ilomantsi  
Kotisivut: www.parppeinpirtti.fi

Karelia Ikkuna Oy

Suomen suurin kotimaisessa omistuksessa oleva ikkunanvalmistaja palkittiin

Tänä vuonna 30 vuotta täyttänyt Karelia Ikkuna laajensi toimintaansa syksyllä Hartolaan, ja alkoi valmistaa ikkunoiden ohella myös parvekkeen ovia.

Hammaslahtelainen Karelia Ikkuna Oy palkittiin maakunnan vuoden yritys palkinnolla. Toimitusjohtaja Otto Ahtonen toteaa tunnustuksen tuntuvan mukavalta varsinkin juhlavuonna: ikkunoita ja ovia suunnittelusta asennukseen valmistava yritys täytti syksyllä 30 vuotta.

– Uudelle vuosikymmenelle suunnataan luottavaisin mielin, tekemistä ja kehittämistä kyllä vielä riittää.

Yrityksen perustivat Kauko Ahtonen ja Vesa Silvennoinen vuonna 1991. Ahtoset tekivät sukupolvenvaihdoksen 2014 ja myynnistä vastaavat Silvennoiset muutamaa vuotta myöhemmin. Jatkuvasti kasvaneen toiminnan myötä tuotantotilat ovat laajentuneet matkan varrella jo useaan otteeseen. Yritys valmistaa ikkunoita pitkälti automatisoidussa tehtaassa.

Vuosikymmeniä kestäneen toiminnan aikana Karelia Ikkunalla on ollut kyky ajatella ikkunoiden valmistuksesta eri tavoin kuin muut. Tuotantolinja virtaa jouhevasti, ja yritys pystyy valmistamaan asiakkaan tilaamat ikkunat tehokkaalla aikataululla. Kun yksilölliset ikkunat valmistuvat virheettömiksi ja sovitussa aikataulussa, ovat kaikki osapuolet taatusti tyytyväisiä.

Yrityksen liikevaihto on noin 24 miljoonaa euroa ja yritys työllistää Hammaslahdessa 65 ja Hartolassa viisi työntekijää.

Yrityksen toimipaikka: Puumestarintie 31, 82200 Hammaslahti
Kotisivut: www.kareliaikkuna.fi

Pohjois-Karjalan Yrittäjien Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa juhlapuheen piti Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Yrittäjäjuhla kokosi Joensuuhun yli 300 yrittäjää eri puolilta maakuntaa.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät

Lisätietoja: Merja Blomberg, toimitusjohtaja, p. 050 367 5194