2.2.2018 klo 19:37
Uutinen

Maakunnan yrittäjät joutuivat poliittisen lakon maksajiksi – työrauhasääntelyä uudistettava!

– Lakko-oikeus kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan. Mutta miksi yrittäjien ja yritysten pitää kärsiä siitä, kun mieltä osoitetaan poliittisessa lakossa maan hallitusta vastaan? Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo ja vaatii työrauhasääntelyn uudistusta.

Yrittäjien mukaan Suomessa pitää voida vapaasti ja turvallisesti ilmaista mielipiteensä.

– Tänään järjestettyjen poliittisten lakkojen kustannukset maksoivat kuitenkin yritykset ja niiden työntekijät sekä asiakkaat, ei maan hallitus, jota kohtaan mieltä osoitettiin. Aktiivimalli koetaan ongelmalliseksi, mutta tämän poliittisen lakon ulkopuolisiin aiheuttamat kustannukset olivat täysin kohtuuttomia yrityksille, Mäkynen sanoo.

Etelä-Karjalassa mielenilmaisuun on osallistuttu laajasti. Yritysten mukaan töitä on nyt runsaasti ja mielenilmaisun aiheuttamat ruuhkaa puretaan ensi viikosta ylitöinä. Yrityksille järjestelyistä aiheutuu mittavat kustannukset ja hermojen kiristelyä aiheutuu varmasti myös työntekijöille.

– Vapaaehtoiseksi poliittiseksi mielenilmaisuksi ilmoitettuun lakkoon on yritysten mukaan jopa painostettu työntekijöitä liittojen taholta osallistumaan. Yrittäjien mukaan lakko on täysin ylimitoitettu, näkee Etelä-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja Minna Kokki.

Uudet työpaikat Suomeen jo yli kymmenen vuoden ajan ovat tehneet pienet ja keskisuuret yritykset. Nyt juuri nämä yritykset joutuivat vaikeaan tilanteeseen. Lakko ei parantanut yritysten tilannetta ja auttanut tarjoamaan lisää työtä.

Suomeen tarvitaan sääntely, joka rajoittaa poliittisia työtaisteluja ja suhteettomia tukilakkoja. Lisäksi olisi korotettava laittomien lakkojen sanktioita. Poliittisen lakon osapuoleksi ilman omaa syytään joutuneella työnantajalla tulee myös olla mahdollisuus saada korvausta kärsimistään vahingoista.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, Suomen Yrittäjät, p. 0400 364 791, jyrki.makynen@yrittajat.fi
puheenjohtaja Minna Kokki, Etelä-Karjalan Yrittäjät, p. 050 352 1730, minna.kokki@tilikeskus.fi
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi
työmarkkinajohtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät, p. 040 581 2472, janne.makkula@yrittajat.fi

Ole osa tarinaa

Etelä-Karjalan Yrittäjät on Etelä-Karjalassa toimiva Suomen Yrittäjien aluejärjestö, kotipaikkanaan Lappeenrannan kaupunki. Toimialueella on 11 paikallisyhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 1900. Jäsenilleen yrittäjäjärjestö tarjoaa vaikutuskanavan kunnalliseen, alueelliseen ja valtakunnalliseen päätöksentekoon ja vaikuttamiseen. Tämän lisäksi yrittäjäjäsenten käytössä ovat monipuoliset jäsenpalvelut.