21.12.2017 klo 12:13
Uutinen

Maaseudun lupaavimmat kasvuyritykset valittu: joukossa Metsäpalvelu Taikatyö ja Luontoemo Oy

Yritysten kasvuohjelmaan Maaseudun Kasvupolulle on valittu 15 lupaavinta yritystä 57 hakijan joukosta.

Yrityksille ilmainen Maaseudun Kasvupolku järjestetään osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrausohjelmaa, Kasvu Openia.

Asiantuntijoiden sparraukseen valitut yritykset ovat Konto Oy Karviasta, Viljakas Oy Siikalatvalta, Mö Foods Oy Kokkolasta, PehuTec Oy Pyhäsalmelta, Road Consulting Oy Rovaniemeltä, Metsäpalvelu Taikatyö Urjalasta, JM Business Solutions Oy Säkylästä, Ergo-Kalusteet Oy Kuopiosta, Luontoemo Oy Sysmästä, Wild Food Kuusamo Lapland osk Kuusamosta, Karviaisten tila Voima-Papu Halikosta, Biojussi Sastamalasta, Natural Indigo Finland Oy Nivalasta, Agriwork Finland Kaarinasta, KST-Palvelut Oy/LegePrint Saarijärveltä.

Yritysten liikeideat liittyvät erilaisiin tuoretuotteisiin, viljakuivureihin, kasviperäisiin maitotuotteisiin, viljankosteusmittareihin, routamittausjärjestelmiin, kasvatusmetsien hoitoon, sote-kuljetuksiin, erikoiskalusteisiin, luonnontuotteisiin, härkäpaputuotteisiin, jätevesi- ja kompostorijärjestelmiin, kasviproteiinin jatkojalostukseen ja erikoistarrojen valmistukseen.

Tuomaristo oli positiivisesti yllättynyt hakemusten määrästä. Mukaan hakeneiden yritysten monipuolisuus kuvaa hyvin maaseudun yritysjoukon kirjoa. Valintoja tehdessä tuomaristo painotti kasvusuunnitelman selkeyttä ja liiketoiminnan skaalautuvuutta.

– Mukaan valitut yritykset edustavat maaseudun vahvuuksista ponnistavia yrityksiä. Vaikka Kasvupolun sparraukseen pystymme valitsemaan vain pienen osan mukaan hakeneista yrityksistä, ei ulkopuolelle jääneiden yritysten kannata jäädä kasvuajatustensa kanssa yksin, kannustaa tuomariston puheenjohtaja Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä.

Osana Maaseudun Kasvupolkua järjestetään kaikille mukaan hakeneille yrityksille Kasvupaja, jossa omaa kasvusuunnitelmaa pääsee kehittämään työpajassa viidestä eri näkökulmasta. Tuomaristoon kuuluvat Kallaman lisäksi Antti Sahi MTK, Taina Vesanto Maa- ja metsätalousministeriö, Juha Nuutila ProAgria, Mika Korhonen Digia ja Nina Rasola Suomen Yrittäjät.

Verkostoja ja kumppaneita hyödyntämään kasvipohjaista väriä

Yksi Kasvupolulle valituista yrityksistä on morsingosta indigonsinistä kasviväriä tuottava Natural Indigo Finland Oy. Yrittäjä Pasi Ainasoja on vuoden ajan kehittänyt erikoiskasvinviljelyä yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDUn kanssa. Vanha viljelykasvi tunnetaan jo Egyptin faaraoiden ajalta, mutta synteettiset väriaineet ovat sen sittemmin syrjäyttäneet.

–Eettiset, luonnonmukaiset ja kestävää kehitystä edustavat tuotteet ovat yhä halutumpia kansainvälisillä markkinoilla. Kasvipohjaiselle värille voisi löytyä markkinoita esimerkiksi terveys-, kosmetiikka- ja hyvinvointialan erikoistuotteisiin lisääntyneiden allergioiden ja kemikaaliherkkyyksien vuoksi”, kuvaa Ainasoja kasvumahdollisuuksia.

Kasvu Open -sparraukselta Ainasoja odottaa työkaluja kumppaniverkoston rakentamiseen kasvivärin hyödyntämiseksi.

–Minun intohimoni on kasvinviljelyssä ja väriaineen tuotannossa. Tarvitsen ympärilleni oikeanlaisen kumppaniverkoston, joka voi hyödyntää luonnollisen väriaineen tuomia mahdollisuuksia. Yksin minusta ei ole siihen, joten on arvokasta saada ulkopuolista näkökulmaa.”