7.3.2023 klo 15:34
Uutinen

Makulihan maukas elämä mukautuu markkinoiden muutoksiin

Vuonna 1991 perustetun tammelalaisen Makuliha Oy:n toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo pyörittää perheyritystä toisessa polvessa veljensä Jussi Ali-Lekkalan kanssa. Riikka vetää yritystä operatiivisesti ja Jussi nimittää itseään makkaramestariksi, vastaten tuotannosta ja tuotekehityksestä.
– Joulu on tärkein sesonkimme ja se sujuikin oikein hyvin. Seuraavana valmistaudumme grillaussesonkiin niin nykyisillä kuin makkaramestarin loihtimilla uusilla tuotteilla, kertoo Ali-Lekkala-Toivo.

Makulihan lähes 40 työntekijän voimin toimiva tuotanto ja tilapuoti sekä kahvila sijaitsevat Tammelan Kärsäkujalla maatilan viihtyisässä pihapiirissä. Viime vuosi oli isojen investointien aikaa. Tuotannon lisäksi investoitiin Tilapuodin laajennukseen ja uudistukseen kesällä 2022. Nyt puodista voi ostaa yrityksen lihatuotteita ja leivonnaisia, käydä kahvilla, lounaalla tai lasillisella viiniä sekä hankkia myös ruokailu- ja keittiövälineitä.
– Asiakasvirta on alkanut mukavasti kasvamaan ja laajenemaan, niin omalta kylältä, Forssasta kuin kymppitien liikennevirrasta. Mökkisesonki tekee oman lisänsä. Aikaisemmin tilapuodissa saatoimme jopa keitellä kahvit takahuoneessa, mutta nyt asiakkaat pääsevät isommassa puodissa viettämään aikaa ja viihtymään kahvitellen ja katsellen ostoshyllyjä sekä maalaismaisemaa isosta ikkunasta, maalailee Ali-Lekkala-Toivo.

Viikossa yksi tai kaksikin lihatonta päivää

Perinteinen lihanjalostusyritys on ottanut runsaan asiakaskysynnän johdosta tuotantoon myös kasvispohjaisia tuotteita. Ali-Lekkala-Toivo arvioi, että se on myös Makulihan tuotantoon hyvä lisä ja tulevaisuuden mahdollisuus.
– Se on toki päivän trendi, mutta eipä ole pahasta sekasyöjiäkin haastaa pitämään yksi tai kaksi lihatonta päivää viikossa. Haluamme vastata markkinoiden kysyntään ja etsiä myös uusia kuluttajasegmenttejä. Koronaepidemian aikaan oli hyvä tilaisuus nostaa pinnan alla kyteneitä ideoita esiin.

Tämä juttu on lyhennelmä Hämeen Yrityssanomissa 17.3. julkaistavasta artikkelista. Voit julkaisupäivänä lukea koko lehden myös verkkosivuiltamme: