Senioriyrittäjät ovat kokoontuneet kerran kuukaudessa jo seitsemän vuoden ajan. Vain korona-aikana oli taukoa.
26.1.2023 klo 20:46
Uutinen

Martti Haapalan yritystoiminta laajentunut puhtaan energian puolelle

Pudasjärven Senioriyrittäjien vuoden ensimmäinen kerhokokoontuminen oli keskiviikkona 11.1. Pirtin yläkerran kabinetissa. Mukana oli 12 henkeä. Senioreihin kuuluva Profin Oy:n perustaja Martti Haapala kertoi nykyisiä kuulumisiaan, josta saattoi vain todeta, että lujaa ollaan menossa. Martti ja puoliso Pirjo kertoivat olevansa edelleen pudasjärvisiä ja asuvansa suuren osan vuodesta Kynkäällä. Kaupunkiasunto on Oulun Toppilassa Siilo -kerrostalossa. Martti näytti aluksi Profinin vaiheista kertovan 40 v. esittelyvideon, josta kävi ilmi, että hän omistaa edelleen Pirjo puolison kanssa Pro Up yrityksen, nykyisin kansainvälisessä omistuksessa olevan Profin Oy:n kiinteistön Pudasjärvellä samoin kuin saman yrityksen Joutsassa sijaitsevan Sydänpuu ikkunat ja ovet Oy:n kiinteistön.

Martti Haapala kävi kertomassa laajentuvasta puhtaaseen energiaan suuntautuvasta
yritystoiminnastaan.

Sitten Martti esitteli nykyisiä yritysomistuksiaan ja toimintoja siihen tahtiin, että hyvä kun perässä pysyttiin. Martti on perustanut lastensa kanssa Haapalandia Invest Oy nimisen sijoitusyhtiön, joka on ollut merkittävässä roolissa, kun on rakennettu uusia päästöttömän ja vihreän teknologian yhtiöiden yhteenliittymiä, jotka on sitten listautettu Helsingin pörssiin. Uusien yritysten perustaminen ja niiden toiminta on tapahtunut AktiiviOmistajat ryhmän kautta, jossa Martti on ollut kantavana voima yhdessä kavereidensa Markku Kankaalan ja Jukka Juolan kanssa. Lisäksi Martti on rakentanut omien intohimoisten harrastuksen ympärille, kuten kuumailmapalloilu ja veneily, liiketoimintaa harjoittavat yhtiöt.

Skarta Group Oy:ssä Haapalandia Invest on merkittävä omistaja. Oululaisilla laivanvarustajilla oli aikanaan maailman suurin päästöttömällä energialla kulkeva puisten
purjelaivojen laivasto, jolla kierrettiin maailmaan meriä, ja kuljetettiin ihmisiä ja tavaraa. Nyt Martti on luomassa uutta puhtaalla vetyenergialla kulkevaa liikkumismuotoa.

Muita yrityksiä, joissa Martti on mukana

  • Wetteri Oy autotalo pörssiyhtiö, jossa on 21 automerkkiä ja tavoitteena kasvaa Suomen suurimmaksi autotaloksi vuoteen -25 mennessä. Martti on yhtiön hallituksen jäsen.
  • Enersense Oyj on energia-alan yhtiö, joka tarjoaa vihreän energian palveluita päästöttömän ja energiaomavaraisuuden yhteistyön toteuttamiseksi laaja-alaisesti.
  • Villa Hannala historiallinen 1800 luvulla rakennettu laivanvarustajan huvilarakennus Oulun Toppilansaaressa. Se siirtyi syksyllä 2021 huutokaupassa Martti Haapalan perheyritys Haapalandia Invest Oy:n omistukseen. Siinä toimii nykyisin ravintola ja Haapalan yrityksien ja Aktiivi Omistajat ryhmän kokoontumis- ja toimistotiloina. Kiinteistöön kuuluu suuri tontti, jossa on runsaasti rakennusoikeutta. Tulevaisuus näyttää, mitä kaikkea toimintoja siihen tullaan rakentamaan.
  • Toppilan Möljä Oy laivavarustamo. Siihen kuuluu vuonna -43 Normandian maihinnousuun rakennettu Alpo laiva, joka on toiminut sen jälkeen miinojen raivaajana ja hinaajana. Laivaan on tekeillä perusteellinen remontti tavoitteena osallistua tulevina vuosina Normandian maihinnousun 80-vuotisjuhlaan. Varustamoon kuuluu myös Suomen vanhin hinaaja Rauha, jossa on vielä höyrykone. Varustamo omistaa nyt Helsingissä kauppatorin rannassa olevn Suomen suurimman 275 paikkaisen rannikkolaivan, joka on kastettu TERVATOPPILAksi. Varustamon suunnitelmissa on rakentaa Oulun Toppilaan 400 pienveneen satama.
  • Kiinteistöomistuksia on Suomessa useita ja mm. Turkissa, jossa osallistuttiin viiden hotellin rakentamiseen.
  • Kuumailmapallolentotoiminnassa Martti oli mukana jo Profinin yrittäjyysaikana. Nykyään Martti on edelleen siinä mukana ja toiminnot hoituvat oululaisen Moments -yhtiön kautta.

Hautaus- ja kukkapalvelua yli 30 vuotta Pudasjärvellä

Pudasjärven Yrittäjien puolesta onniteltiin Hautaus- ja kukkapalveluyrittäjä Matti Räisästä hänen tammikuun puolessa välissä olleen 70-vuotismerkkipäivän johdosta. Matilla ja puoliso Hilkka Räisäsellä täyttyi vuonna 2021 30-vuotta yritystoimintaa Pudasjärvellä.

Räisästen yritys on perustettu vuonna 1990 Hilkka Räisäsen toimesta. Aviopuoliso Matti Räisäsen tullessa mukaan puoli vuotta myöhemmin kukkakauppaa laajennettiin hautauspalveluilla. Kukkakaappipalvelu aloitettiin vuonna 1992. Se perustuu asiakkaiden omatoimisuuteen ja on edelleen paljon käytetty palvelu. Liikkeessä on aina ollut myös laaja valikoima sisustus- ja lahjatavaraa. Näiden palveluiden lisäksi yritys laajensi reilut 10 vuotta sitten valokuvapuolelle passivalokuvauksen ja värikuvien valmistuksen merkeissä. Valokuvauspalvelua kysytään myös muun muassa hautajaiskuvauksiin.

Räisäsen perheyrityksessä on omistajien lisäksi yksi työllistetty henkilö. Viime vuosina yrityksessä on alettu harkita myös sukupolven vaihdosta.

Anja Jussila ja Pirkko Savela ojensivat Matti Räisäselle pudasjärveläistä käsityötä sisältävän
onnittelulahjan.

Silja Ahoselle luovutettiin kukat tammikuun puolivälissä tapahtuneen 80-vuotismerkkipäivän johdosta.

Katja Järvenpää 50 v

Läsnä olevaa ja aitoa terapiaa puhelimen välityksellä

Pudasjärven Yrittäjät onnitteli jäsenyritys Puhelinterapeutit Katja Järvenpäätä 50-
vuotismerkkipäivän johdosta, joka täyttyi viime vuoden lopulla. Merkkipäivää hän vietti työn merkeissä.

Puhelinterapeutit tarjoavat läsnä olevaa ja aitoa terapiaa ilman ajanvarausta 24/7. Minulle voi soittaa missä asiassa tahansa, joka aiheuttaa murhetta ja ahdistusta. Ihmisillä on monenlaisia ongelmia, joissa ottavat yhteyttä. Niitä voivat olla muun muassa parisuhde, avioero, lasten muuttamisesta pois kotoa tai läheisen kuolema. Myös yksinäisyys ja ulkopuolisuuden kokeminen voivat olla syynä yhteydenottamiseen, kertoi Järvenpää.

Järvenpään on toiminut Puhelinterapeutit yrittäjänä 2021 vuoden alusta alkaen. Asiakkaat ovat ympäri Suomea. Työ tapahtuu kotitoimistosta käsin Pudasjärvellä. Aikaisempaa yrittäjäkokemusta Katjalla on muun muassa naisten vaateliikeyrittäjänä.

Pudasjärven Yrittäjät muisti jäsenyrittäjä Katja Järvenpäätä kukkakimpulla 50-vuotismerkkipäivän
johdosta.