Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
23.11.2022 klo 14:00
Uutinen

Marttinen kysyy hallitukselta hankintalaista – ”Kilpailutusten kiertämisellä julkiset toimijat tappavat suomalaisten yrityksien mahdollisuuksia”

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Matias Marttinen vaatii in house -yhtiöiden kautta suoritettavan hankintalain kiertämisen estämistä. Hän jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Kansanedustaja Matias Marttisen (kok.) mukaan suomalaiset kunnat ja reilun kuukauden päästä aloittavat hyvinvointialueet ovat systemaattisesti kiertäneet hankintalakia.

– Meillä on Suomessa kasvava määrä julkisia toimijoita, jotka pyrkivät kiertämään hankintalain edellyttämät kilpailutukset kokonaan in house -yhtiöistä hankitun omistuksen kautta. Suomalainen lainsäädäntö onkin tällä hetkellä in house -yhtiöiden osalta aivan liian epäselvä, Marttinen sanoo tiedotteessa.

Marttisen mukaan kunnat ja hyvinvointialueet voivat marginaalisella in house -yhtiön osaomistuksella kiertää avoimet ja tehokkaat kilpailutukset.

– On todella huolestuttavaa, jos julkisissa hankinnoissa ei suoriteta avoimia kilpailutuksia, vaan kiireen tai muiden lakiin perustumattomien syiden vuoksi hankinnat tehdään julkisten yhtiöiden kautta. Nyt monet hyvinvointialueet hankkivat esimerkiksi ateria-, kiinteistönhuolto- ja siivouspalveluita in house -yhtiöiden kautta, vaikka vastaavat palvelut olisi täysin mahdollista hankkia markkinoilta. Kilpailutusten kiertämisellä julkiset toimijat tappavat monien suomalaisten yrityksien mahdollisuuksia harjoittaa liiketoimintaansa, Marttinen jatkaa.

Marttinen muistuttaa, että julkiset yhtiöt ovat vallanneet viime vuosien aikana entistä enemmän tilaa kansallisilta markkinoilta. In house -yhtiöiltä ostettujen sidosyksikkö-hankintojen osuus on vuosittain jo noin 15 miljardia euroa.

– In house -yhtiöiden ongelmat ovat osoittaneet, että lain vaatimaa avointa kilpailua tarvitaan julkisia hankintoja tehtäessä. Kilpailutuksista hyötyvät niin palveluiden käyttäjät, veronmaksajat kuin suomalaiset yritykset. Hallituksen on valmisteltava lainmuutokset, jotta julkisten toimijoiden systemaattinen hankintalain kiertäminen voidaan lopettaa, Marttinen sanoo.

Kiireellinen toimenpidepyyntö

Neljä keskeistä elinkeinoelämän järjestöä toimitti maanantaina kilpailu- ja kuluttajavirastolle kiireellisen toimenpidepyynnön hyvinvointialueiden lainvastaisiksi arvioitujen suorahankintojen takia.

Toimenpidepyynnön jättivät maanantaina KKV:lle Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, Perheyritysten liitto ja Keskuskauppakamari.

Muodollisesti järjestöt vaativat toimenpidepyynnössään KKV:tä tutkimaan, rikkooko Vantaan ja Keravan hyvinvointialue lakia tilatessaan Sarastialta henkilöstöhallinnon järjestelmän ja palveluita ilman kilpailutusta. KKV:ta vaaditaan saattamaan sidosyksikköhankintojen laillisuus markkinaoikeuden tutkittavaksi.

Järjestöjen mukaan kyse on laajemmasta rakenteellisesta kilpailuongelmasta, johon on saatava selvyys. Kyseessä on yleinen ja valtakunnallinen ilmiö.

– Sarastia on vain jäävuoren huippu. Sarastian tyyppisiä keinotekoisia järjestelyjä on Suomessa kymmeniä. Arviomme mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden kikkailu monopolisoi tukipalveluiden markkinaa yli 15 miljardin euron arvosta, sanoi Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari maanantaina.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus