16.10.2020 klo 14:57
Uutinen

Matkailu tukee palveluja

Kesälahden Yrittäjien artikkeli Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisusta.

Kesälahden Yrittäjät ry
Perustettu 17.3.1975

Kesälahden kunta liitettiin osaksi Kiteen kaupunkia vuonna 2013. Silloin Kesälahden Yrittäjät ry:n väki arveli, että tuskinpa suurempaan naapuriyhdistykseen liittyminen toimintaa ratkaisevasti lisäisi. Päätettiin pysyä itsenäisenä, ja sillä tiellä ollaan edelleen.

– Jäseniä on viitisenkymmentä ja toimintaa vähän, summaavat puheenjohtaja Marko Koskinen ja sihteeri Riina Rissanen.

Paikallisyhdistys perustettiin vuonna 1975 ja silloin sille oli tilausta. Jäseniä ei suurimpina vuosinakaan ole ollut kuin 70 – 80, mutta toimintaa sitäkin enemmän. Kokoonnuttiin paikallisesti ja reissattiin porukalla niin kotimaassa kuin rajojen ylikin.

– Lukemattomia kertoja on täälläkin kokoonnuttu niin, että hyvä kun ovat kaikki mukaan mahtuneet, tuumaa yksi perustajajäsenistä, Ruokkeen lomakylän vanhaisäntä Pentti Laukkanen.

Nykyään Ruokkeen toiminnasta vastaa nuori sukupolvi, sisarukset Mari Luoma ja Mika Laukkanen. Ruokkeella on järjestetty sekä Keski-Karjalan yrittäjäjuhlia että maakunnallisia Y-ajoja.

Kaloja narrataan

Ruokkeen rannasta on monesti lähdetty myös järvelle, niin sulan veden aikaan kuin jäällekin. Onki- ja etenkin pilkkikisat saavat edelleenkin kesälahtelaiset liikkeelle. Puruvedellä tai Pyhäjärvellä järjestettäviin kisoihin toivotetaan tervetulleeksi – ja haastetaan – myös muita yrittäjäyhdistyksiä.

– Joskus on tosin käynyt niin, että kesälahtelaiset ovat napanneet kaikki palkinnot, sen verran konkareita ovat omilla vesillään, nauraa Riina Rissanen.

Kalajuttujakin kertyy joka kisasta. Riina on itsekin käynyt jonkun pokaalin pilkkikisoista nappaamassa, varsinkin jollei ole liikaa osallistujia. Mieleenjäänein se kunniamaininta, joka tuli ahvenvidan koukkuun tarttumisesta. Sihteeri kun selitti sen olleen ahvenen ojentama kukka.

– Huumorillahan sitä kisaillaan, vaikka taitaa se olla aika totinenkin paikka joillekin.

Riina Rissanenkaan ei ihan sattumalta ole Kesälahden Yrittäjien hallitukseen päätynyt. Ukki Sulo Pöllänen on perustajajäseniä, eno Seppo Pöllänen on toiminut hallituksessa ja varapuheenjohtajana, täti Satu Laamanen hallituksessa ja sihteerinä.

– Kai sitä on yrittäjyyteen kasvanut, ensimmäinen kuva on tuossa tiskin ääressä kuukauden ikäisenä otettu, ompelijatar nauraa nykyisessä toimitilassaan, jonka katolla lukee S. Pöllänen.

Tervetulleet vieraat

Kesälahden kylän raitilla olevista yrityksistä suurin osa on yrittäjäyhdistyksen jäseniä, samoin pitäjän matkailuyrittäjät. Matkailu onkin merkittävä elinkeino, joka tuo kysyntää ja tuloja muillekin yrityksille, mikä tietysti kehittää palveluja.

Joku saattaa tuoda mökille tullessaan kassillisen vaatteita korjattavaksi, ja sitten käy hakemassa paluumatkalle lähtiessään. Kausiasukkaat ja kesävieraat käyttävät palveluja laidasta laitaan, ja usein täyttävät lähtiessään myös kylmälaukut paikallisilla elintarvikkeilla.

Tässä toimintaympäristössä yrittäjäyhdistys näyttää voimansa juuri siinä, että kun tunnetaan toisensa, myös osataan suositella toistensa palveluja asiakkaille. Eikä siihen virallisia kokouksia tarvita, pienellä paikkakunnalla tavataan ja tutustutaan ihan väkisin. Käytetään samoja oman kylän palveluja, olipa kyse sitten rautakaupan tai kukkakaupan tai ravintolan palveluista.

– Jäsenet arvostavat Suomen Yrittäjien valtakunnallista edunvalvontaa, ei ole ihan sama kuinka yrittäjyyttä edistetään tässä maassa, muistuttaa puheenjohtaja Marko Koskinen.

Pohjois-Karjalan Yrittäjien eli aluejärjestön toiminta tahtoo Kesälahdelta katsoen olla kaukana. Joensuussa järjestetään mielenkiintoisia tilaisuuksia, mutta kesälahtelaiset kysyvät miksi ne on aina järjestettävä siellä, eikö niitä kannattaisi järjestää ympäri maakuntaa.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen

Kuva: Ruokkeen lomakylä Puruveden rannalla on aina ollut yksi Kesälahden Yrittäjien toiminnan paikoista. Mari Luoma ja Pentti Laukkanen pitävät yhdistystoimintaa edelleen tarpeellisena. Puheenjohtaja Marko Koskinen ja sihteeri Riina Rissanen toivovatkin myös uusia aktiiveja riveihin.


Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisua pääset lukemaan täältä >