9.11.2019 klo 13:25
Uutinen

Matkaraportti: Yrittäjämatka Islantiin 5.-8.10.2019

30 matkaajaa, 4 päivää ja mahtava määrä upeita kokemuksia ja uusia tuttavuuksia Islannin verrattomissa maisemissa.

Ison yrittäjämatkan suunnittelu alkaa hyvissä ajoin jäsenkyselyllä niin verkossa kuin kohdetessa. Niin matkoissa kuin muissakin asioissa haluamme tietää mitä jäsenet tahtovat ja yrittäjämatkan suhteen viesti oli selvä: Valtaosa vastanneista halusi Islantiin!

Tämänkaltaisilla matkoilla nähdään toki etua siinä, että jotkut voivat kohdemaassa saada uusia liikeideoita niin kotimarkkinoille kuin jopa vientiin. Väheksyä ei voi sitäkään, että tiiviisti monta päivää yhdessä olemalla tutustuu muihin maakunnan yrittäjiin, heidän toimiinsa ja alkaa nähdä yrittäjyyttä ja sen mahdollisuuksia muualtakin kuin omasta kulmasta.

Yrittäjiä oli mukana monelta toimialalta ja itse ainakin opin paljon apteekkien, rekrytoijien, tietoverkkoalan ja ihan monitoimialan yrittäjien toimintaympäristöistä. Mukana oli paljon rakennusalan toimijoita, sote-alan toimijaa, kuluttajaliiketoiminnassa olijaa ja jokaiselta pystyi oppimaan ja jokaiseen tutustui. Näin kävi varmasti muillekin, luottamusta syntyi ja mahdollisuudet tuleville yhteistöille kasvoivat taatusti.

Itse maahan on kertakaikkisen hämmästyttävä. Säät sattuivat aivan täydellisiksi, suunniteltu ohjelma sai paljon kiitosta eikä koti-ikävä päässyt yllättämään. Toisaalla oli kymmenien ellei satojen neliökilometrien laajuisia tuhatvuotisia sammaleen peittämiä laavakenttiä, toisaalla sitten liikuttavan upeita vuoria, puroja ja vastustamatonta avaruutta. Kristallinkirkkaissa puroissa saattoi nähdä suorastaan valtavia lohia loikkimassa. Varmasti jokaiselle jäi kaipuu palata.

Ruoka ja juoma oli hieman kalliimpaa kuin Suomessa, mutta toisaalta saimme monien mielestä parasta kalaruokaa ikinä. Reykjavik oli muutenkin kaupunkina helppo keskus matkalle. Joka paikkaan tuntui olevan lyhyt kävelymatka, valtavasti kauniita vanhoja rakennuksia, kutsuvia kuppiloita ja villaa ja ulkoiluvaatteita myyviä kauppoja.

Kuumat lähteet ja hehtaarin kokoiset luonnonpaljut ovat toki elämys ja nautinto itsessään mutta ammatillisesti suurimman vaikutuksen teki vierailu Islannin suurimmalle tomaattitilalle. He lämmittävät kaiken maalämmöllä ja jalostavat tomaattia laidasta laitaan. Heillä oli kasvihuoneen yhteydessä ravintola sekä myymälä ja tunnelma oli vähintäänkin maanläheinen. Tomaatista oli jalostettu vaikka mitä, jopa erittäin maukasta olutta! Hieno yksityiskohta oli, että kaikki heidän multansa tulee Suomesta, Kekkilältä ja tätä muistivat korostaa! Voisiko Suomessakin joku meistä kasvattaa jotain tiettyä kasvia, hedelmää tai marjaa ja jalostaa siitä laajaakin laajemman repertuaarin ja yhdistää kokonaisuuteen vielä matkailullisia elementtejä?

Yksi tärkeä oppi tuli tavatessamme Suomen Islannin Suurlähetystön edustajaa Andrea Tanzi-Albia. Ulkoministeriö on monin eri tavoin kansalaisten palveluksessa ja he kernaasti tekevät markkinaselvityksiä ja muita pyyntöjä maahan sijoittumista ja maahan tuontia suunnitteleville yrityksille. Jos maakunnasta herää tahtoa selvitellä Islannin vientimahdollisuuksia niin yhteys vain suoraan Ulkoministeriöön tai meidän Yrittäjien kautta suoraan paikalliseen henkilökuntaan!

Ennen kuin oltiin edes kotimatkalla niin monet rupesivat jo kyselemään seuraavaa matkaa. Yhteisöllisyys taatusti kasvoi ja Etelä-Karjalan Yrittäjien rooli eri toimijoiden yhteen saattajana ja luottamuksen synnyn välvouhkana varmasti vahvistui ,joten tämän kaltaiselle toiminnalle on varmasti tilausta jatkossakin. Voisiko vaikka Norjan Lofooteilla olla eteläkarjalaisen yrittäjyyden kannalta mielenkiintoista kerrottavaa?