18.11.2019 klo 10:40
Uutinen

Matti Viren on Myrskylän Vuoden yrittäjä 2019

Myrskylän Vuoden yrittäjä Matti Viren on asunut Myrskylässä lähes koko ikänsä. Hän on kasvanut kiinni yrittäjyyteen ja autoiluun jo pienestä pojasta lähtien. Haastattelimme häntä valinnan jälkeen ja oheinen juttu on tehty tämän haastattelun pohjalta.

Autoilua on Virenin suvussa ollut jo vuodesta 1928 lähtien. Sodassakin oli kaksi kuorma-autoa palveluksessa. Mahtoiko hänen isänisänisä ensimmäistä kuorma-autoa hankkiessaan ajatella, että vuonna 2019 toiminta olisi tällä tolalla? Silloin alussa perheen veljekset yrittivät yhdessä ja -90-luvulla tahti oli hyvinkin kiivasta. ”Aina on tehty”.

Ensimmäisen kerran sora-autoa ajaessaan 13-vuotiaana syrjäisellä metsätiellä, mitkä mahtoivat olla omat ajatukset tulevaisuudesta? Urheiluun (juoksu) hän panosti nuorukaisena ihan 100%. Hallussa nuorten tupla SM lajissaan.

Rekkakortin hän ajoi v.2010 isäänsä meni auttelemaan sorahommissa. Lopuksi työ vei mennessään ja opiskelukin tuntui jo haittaavan työntekoa. Vuonna 2011 Matti oli yrityksen omistajana 50% osuudella ja 2018 hän otti haltuunsa koko yrityksen. Kasvua on tullut luontaisesti. Kysynnän ja tarpeen mukaan on kasvettu, kertoo Matti. Liikevaihto on nyt 6,3 miljoonaa. Suurin yksittäinen urakka on ollut 2,3 miljoonaa. Työntekijöitä yrityksen palkkalistoilla on puolenkymmentä joiden lisäksi osa tekee laskutusperiaatteella. Kalustoakin on kertynyt vuosien mittaan. Niistä suurimpina työvälineinä useita rekkoja. On kaivinkoneita, pyörökuormaajia, traktori ja löytyypä kymmenkunta ”pakuakin”.

Kiviainesmyynti ja maanrakennus – nämä palvelevat toinen toistaan. Yrityksellä on omat louhimot, joissa aliurakoitsija murskaa kiviainesta kysynnän mukaan Myrskylässä ja Lapinjärvellä. Maanrakennus työllistää kiviainesautoja 100%. Asiakkaina sekä maanrakennus -että kiviainespuolella ovat kunnat, kaupungit, rakennusliikkeet, yksityiset. Hyvä luotu asiakaskunta on pysynyt. Työalueet ovat pääalueena 60km säteellä Myrskylästä, mutta on toki käyty kauempanakin.

Vuonna 2011 tuli yritykselle oma teema, näkyvä logo kuorma-autojen kyljessä, ISOLLA ja värinä vihreä. Viren-nimikin on laajalti tunnettu brändi ja ollut olemassa ihmisten tietoisuudessa. Varmasti moni on nähnyt nämä Viren-rekat liikenteessä. Mutta pelkkä brändäys ei riitä. ”Vain työn tasolla erottuu. Luotettavuus, kohtuullinen hinta, moderni, luotettava kalusto, tehokkuus kaikessa tekemisessä”, muistuttaa Matti hyvin kilpaillun alan menestyksen perusteista. ”Lisäksi meillä on varsin hyvä omavaraisuus – pystytään toimimaan kattavasti”.

Tärkeänä osana menestykseen kuuluvat myös hyvät työntekijät. Nyt suurin operatiivinen vastuu on annettu luotettaville työntekijöille. Toki yrittäjälle ”jää” yhä jopa 150 puheluun vastaaminen päivittäin! Tulevaisuussuunnitelmana maltillista kasvua haetaan. Pakkoa ei ole, kysyntä ratkaiskoon, toteaa Myrskylän Vuoden yrittäjä. Palkitsemistilaisuuden ryhmäkuvassa mukana kunnan, paikallisen Säästöpankin, ja yrittäjäyhdistyksen edustajat.

Viren-yhtiöt on kunnan suurin yritys tällä hetkellä. Asiointi kunnan kanssa on hyvällä tasolla. Myrskylän sijainti maantieteellisesti on hyvä. Suuntaan kuin suuntaan 60 km on hyvä etäisyys. Tukikohta halleineen on Myrskylässä ja lähikunnat tarjoavat hyvin tarpeellisia palveluita kuten korjaamot, katsastus, tilitoimisto, pankit. On hyvä mahdollisuus tehdä alueellista yhteistyötä. Yrityksen sijainti on tavallaan myös tietoinen valinta; kannattaen liike-elämässä omaa ja lähiympäristöä.

”Kun muistelee hieman taaksepäin, voi todeta, että pääsy tähän kasvuun, on saavutettu yhdessä Lasse-isän kanssa”. Matilta tuli nuoruudeninto ja ideoita kehittämiseen, Lasse teki tarkasti, osaavasti, luotettavasti. Tavallaan yrittäjäpalkinto kuuluu myös Lasselle, toteaa lopuksi Myrskylän Vuoden Yrittäjä (2019), Matti Viren.

Tekstin on tälle sivustolle muotoillut Anu-Maarit Panun tekemän haastattelun pohjalta Aku Eronen. Kuvat otti Pentti Urhonen.