Lammas hyppää kiviaidan yli
25.1.2023 klo 14:01
Uutinen

Mennään siitä mistä rima on matalin

Mennään siitä mistä rima on matalin, eli yrittäjät aina kovan tekemisen kautta. Vuosi sitten oli meillä kaikilla ainakin kohtalaiset mahdollisuudet saada omat Yrityksemme ja tekemisemme uudelle kasvu-uralle, kun oli jo hetken tunne siitä, että korona on antamassa periksi ja tekeminen kaikilla aloilla lähes normalisoitumassa. No jokainenhan meistä on tottunut siihen, että aina näitä pieniä vastoinkäymisiä välillä tulee, mutta ei aiemmin ikinä tämänlaista kaikkien omat varautumiset ylittävää Euroopan laajuista kriisiä, jossa osallisena saamme olla me kaikki niin valtiot, yritykset kuin yksityisetkin ihmiset.

Alkukevät ja kesä meni ihmetellessä niin, että valtiokaan ei kyennyt reagoimaan juuri mitenkään kansalaisten paremman valmistautumisen puolesta. Itse sain kotona pörssisähköön jo tottuneena kuluttajana kevätkesästä polttopuut kuivina liiteriin. Asennutimme heinäkuussa aurinkopaneelit vielä juurikin kreivin aikaan ja pääsimme nauttimaan kovahintaisen energian myynnistä verkkoon.

Syksyllä mentiin pitkään pelkän ilmalämpöpumpun lämmityksellä ja siihen puunpolttoa takassa lisäten pakkasten alkaessa. Sähkölämmitys säädetty pienelle ja tehty kaikki tarvittavat pyykinpesujen ja varaavien lämmitysten siirrossa yösähkölle. Ihan omilla elämäntapojen muutoksilla ja tekemisillä olemme pyrkineet tekemään tämän kaiken, jotta talvesta selviämme ja lähtökohtaisesti täysin ilman mitään tukien odottelua.

Tätä samaa sopeuttamista on tehty yrityspuolellakin muuttaen omia tapojamme työskennellä, työtilojen lämpötiloja on säädetty ja rahtipäiviä järkeistetty. On ollut jatkuvaa energian sekä muidenkin, ennen kiinteiden nyt paljon muuttuvien, kulujen tarkkaa laskemista. Ostohinnat ovat nousseet lukemattomia kertoja vuoden sisällä ja samalla koko ajan ovat omat myyntihinnastot ja tehdyt tarjoukset hapantuneet pikavauhtia jatkuvien hintamuutosten vuoksi. Myymälän hyllynreunan hintalaputkin on parempi ollut muuttaa hyllynpäätyyn helpommin päivitettävään muotoon.

Kun kohta on vuosi vallitsevan kriisin alusta mennyt ja kun inflaatio on karvan verran alle 10 %, niin nyt jos koskaan on aika viimeistään laittaa lisää panoksia omaan tekemiseen ja samalla ottaa kaikki löysät pois omien turhien prosessien, työntekijöiden tekemisen ja sopimuksien osalta. Varmistamme parhaat mahdolliset maksuehdot, rahoitusten tulevat korot ja tehdä näin tarvittavat suunnitelmat myös oman maksukyvyn turvaamiseksi.

En haluaisi enää uskoa keväälle mahdollisesti toteutuvia työtaistelutoimia, jotka vaikuttavat vielä lisää yritysten tulevaan tuottavaan tekemiseen ja myös meille tärkeiden tavaroiden liikkuvuuteen. On hyvin todennäköistä, että pelin hengen tuntevat tahot eivät anna periksi tässä tilanteessa kovin helpolla ja viivytystaisteluilta ei varmasti tulla välttymään. Nämä vaikutukset tulisivat meidän Yrittäjien maksettavaksi, niin kuin aina. Meillä vaan ei ole varoja enää yhtään mihinkään ylimääräiseen kustannusten nousuun.

Nyt kaikki nostamaan rimaa yhtenä rintamana, jotta saamme tämän maan oikealle uralle tuottavan järkevän tekemisen ja Yrittämisen suhteen. Tuleviin eduskuntavaaleihin ehdolla olevat saavat meiltä varmiten äänensä, kun pystyvät tuomaan teemoissaan esille meille yrittäjille tärkeitä asioita ja ryhtymällä sanoista tekoihin myös valituiksi tullessaan.

Nostetaan rimaa!

1. Lopetetaan julkinen velkaantuminen. Aloitetaan julkisen talouden sopeuttaminen. 
2. Alennetaan yrittämisen ja työn verotusta. Tehdään ennakoivaa ja vakaata veropolitiikkaa. 
3. Toteutetaan tuottavuutta ja työllisyyttä vahvistavia uudistuksia, kuten työmarkkinareformeja.
4. Panostetaan osaamiseen: erityisesti tarjotaan mahdollisuuksia kouluttautua uudelleen. 
5. Kasvatetaan tutkimuksen ja kehittämisen investointeja pk-yrityksissä.

Pasi Hotti
puheenjohtaja
Lohjan Yrittäjät ry