17.12.2018 klo 18:13
Uutinen

Meri ryhtyi yrittäjäksi 12-vuotiaana: ”Isäni on yritysmentori ja firman lihakset”

Meri Peltonen sai yritysidean 12-vuotiaana. Isä oli mukana perustamassa tytölle yritystä, joka toimii edelleen.

Ekokunkun yrittäjä, nyt lukion kolmatta luokkaa käyvä abiturientti Meri Peltonen sai idean yrityksestä 12-vuotiaana. Y-tunnus haettiin isän avustuksella pian tämän jälkeen.

Ideana oli perustaa kierrätysfirma, joka vie asiakkaiden vanhoja tavaroita kierrätettäväksi. Nykyään Peltonen auttaa myös kuolinpesien tyhjennyksessä. Ekokunkku toimii pääkaupunkiseudulla.

– Oli itsellenikin yllätys, että toiminimen sai perustettua niin nuorena. Oli kiinnostavaa olla tuolloin mukana prosessissa ja seurata lomakkeiden täyttämistä.

Alaikäinen voi olla yksityinen toiminimiyrittäjä, mutta tämä edellyttää alaikäisen huoltajan tai muun edunvalvojan suostumusta. Alaikäinen ei voi tehdä yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitusta netissä, vaan ilmoitus tehdään paperilomakkeella.

”Täytin vahingossa väärää verolomaketta”

Moni käytännön asia on tullut nuorelle yrittäjälle puun takaa. Onneksi hän sai apua 4H-järjestöltä, joka järjestää muun muassa työpajoja liikeidean keksimiseen.

– Ihan alussa esimerkiksi kävi niin, että olin täyttänyt vahingossa väärää verolomaketta. Nuorena yrittäjänä kaikki asiat eivät voikaan olla selvillä. Lisäksi haasteita oli esimerkiksi myyntipuheluiden soittamisessa, Peltonen kertoo.

Tällä hetkellä Ekokunkku työllistää Peltosta tyypillisesti 2-3 kertaa kuukaudessa, mutta kiireisimpinä aikoina töitä voi olla pari kertaa viikossa.

– Loppukesällä ja joulun alla töitä on enemmän, kun ihmiset siivoavat paikkoja. Monilla on paljon epäkäytännöllistä tavaraa, jota ei saa vietyä pois tai kierrätettyä. Eniten töitä on kuolinpesissä, joista voi tulla monta autollista.

Tavaraa Peltonen kuljettaa yhdessä isänsä kanssa isolla pakettiautolla.

– Isä on yritysmentori ja firman lihakset. Toki teen hommia itsekin, mutta on käytännön etu, että mukana on vahvempi kantaja.

Peltonen ei ole vielä täysin varma, aikooko jatkaa yritystoimintaa tulevaisuudessa.

– Tämä firma on enimmäkseen harjoitus. Sen kautta tutustun työelämään ja yrittäjyyteen ja samalla tienaan vähän taskurahaa. Aion jatkaa Ekokunkkua harjoitusprojektina mutta tavoitteena on päästä lukion jälkeen Kauppakorkeakouluun ja hakea sieltä lisää oppia.

Kuva: Meri Peltosen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi