14.6.2017 klo 15:02
Uutinen

Microsoftin uusin tehotabletti haastaa iPad Pron: Valttina akun kesto

Kilpailu Suomen hybriditablettien markkinoilla kovenee, kun Microsoft tuo markkinoille uusimman version Surface Pro -mallistosta. Laite kilpailee etenkin tehokäyttäjien suosiosta.

Surface Pro kilpailee samoista ostajista Applen iPad Pron kanssa. Molempia voi käyttää kosketuskynällä. Pro on viides versio Microsoftin hybriditabletista mutta tällä kertaa mallinumero on jätetty pois.

Microsoft ei markkinoi laitetta tablettina vaan monipuolisena kannettavana tietokoneena. Syynä voi olla se, että tabletit eivät ole olleet viime vuosina maailmalla kovin kovassa huudossa. Toisaalta tehokkaalla näppäimistön ja tabletimn yhdistelmällä päästään jo varsin lähelle kannettavamaista käyttötuntumaa.

Suurimmat muutokset Surface Pro 4:ään ovat laitteen prosessoritehossa. Valmistajan mukaan Pro on 2,5 kertaa tehokkaampi kuin Surface Pro 3. Akun kestoksi mainitaan 13,5 tuntia, mikä on nykymittapuun mukaan erinomainen saavutus. Akkukapasiteetissa Surface Pro pesee esimerkiksi iPad Pron, jolle Apple lupaa enintään 10 tunnin akun keston.

Muutoksia näppäimistöön ja saranointiin

Pron näyttö on 12,3-tuumainen eli aavistuksen pienempi kuin isommassa iPad Pro -versiossa. Näytön reunassa on magneettipidike kosketuskynälle, jonka tarkkuutta on parannettu. Kynään on lisätty tuki kallistukselle, minkä ansiosta se soveltuu paremmin taiteelliseen piirtämiseen. Surface-kynä toimii myös Microsoft Office -sovellusten kanssa. Surface Pron ostaja joutuu odottamaan uuden Surface-kynän tuloa, sillä sen myynti alkaa lähiviikkoina.

Mitoiltaan Surface Pro on 12,9-tuumaista iPad Prota paksumpi. IPadin paksuus on 6,9 milliä ja Surface Pron 8,5 milliä. Alle 700 gramman painoinen iPad Pro on myös kevyempi.

Surfacen irrotettava mobiilinäppäimistö on ensituntuman perusteella mukavamman tuntuinen kuin edellisessä versiossa. Näppäinten liikelaajuutta on muutettu, minkä pitäisi näkyä kirjoitusnopeudessa. Näppäimistö tulee saataville platinan, viininpunaisen ja sinisen väreissä.

Uutta on myös 165 asteen kulmaan avautuva saranaosa. Aikaisemmin sarana ei ole auennut yhtä suureen kulmaan, mikä on vaikeuttanut luovaa työskentelyä pöytäkäytössä.

Suomessa tulevat myyntiin seuraavat mallit:

Surface Pro M /4GB RAM /128GB, suositushinta 959 euroa

Surface Pro i5 /4GB RAM /128GB, suositushinta 1169 euroa-

Surface Pro i5 /8GB RAM /256GB, suositushinta 1499 euroa

Surface Pro i7 /8GB RAM /256GB, suositushinta 1829 euroa

Surface Pro i7 /16GB RAM /512GB, suositushinta 2549 euroa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi