25.9.2021 klo 17:22
Uutinen

Mikael Pentikäinen uskoo, että yrittäjäpäivätapahtuma antaa rohkeutta, voimaa ja uskallusta jatkaa eteen päin

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja antoi Jyväskylän yrittäjäpäivillä haastattelun Myrskylän Yrittäjien puheenjohtajalle. Täässä tuon kohtaamisen yhteenveto.

Puheenjohtajamme Aku Eronen tapasi Yrittäjäpäivillä monen muun ohella myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen Jyväskylän Paviljongissa. Pentikäinen antoi haastattelun Myrskylän Yrittäjille ja tässä tuon haastattelun summaus.

Tässä on ollut erittäin hyvä aamu, aloittaa Pentikäinen. Mietin eilisen päätteeksi ensimmäisen yrittäjäpäivän teemoja. Eilenhän puhuttiin paljon työntekijäkokemuksesta ja sen vaikutuksesta asiakaskokemukseen. Jos työntekijäkokemus on hyvä, hyvin suurella todennäköisyydellä myös asiakaskokemus on hyvä, summaa aihetta Pentikäinen.

Tänään aamupäivällä puhuttiin tunteista ja tunteiden johtamisesta. Puhuttiin, miten tärkeä rooli tunteilla on yrityksen toiminnassa, miten tärkeää on, että niille annetaan tilaa työyhteisössä. Pentikäinen kertoo kirjoittaneensa kirjan luottamuksesta ja muistuttaa, että luottamuskin on tunnetila. Luottamuksen vahvistaminen on tunteen vahvistamista. Camilla Tuomisen äskeinen esitys resonoi tässä omaa ajatteluani, jatkaa Pentikäinen.

Mari Suorannan luento, jossa käsiteltiin yritysten kasvua, sen edistäjiä ja estäjiä kuulimme, kuinka yliopistojen ja yritysten välisen yhteistyön lisääminen menestyksen turvaamiseksi ja kasvattamiseksi on tärkeää. Pentikäinen kertoo itsekin yrittäneensä saattaa yhteen yliopistojen tutkijoita ja yrityksiä ja kenties näin löytämään myös sellaisia tutkimuskohteita, joita ei vielä paljoa tutkita. Yrittäjäkentässä on niitä paljon, uskoo Pentikäinen.

Meitä on täällä yrittäjäpäivillä noin 1200 osallistujaa. Myös illan yrittäjägaalassa, jossa tasavallan presidentti on juhlapuheen pitäjänä, on tuo määrä. Kyllä täällä aistii erittäin vahvasti sen ilon, mikä yrittäjillä on kun on päästy kokoontumaan kasvotusten. Monessa kohtaamisessa ensimmäinen kysymys onkin varmasti ollut, kuinka olet pärjännyt kriisin aikana? Vastaukset lienevät olleet varsin kirjavia, sillä koronapandemia on kohdellut yrityksiä hyvin eri lailla, muistuttaa Pentikäinen. Osa on pärjännyt hyvin, osa jopa erittäinkin hyvin. Kun toisaalta osalta yrityksiä liiketoiminta on kriisin seurauksena suurelta osin hävinnyt ja nämä ovat olleet todella ahtaalla. Onkin tärkeää nähdä, että nämä keskiarvot ja talouskasvuluvut usein peittävät ne yksilölliset tarinat mitä niiden taustalla on. Ne peittävät usein myös ne vaikeudet, joita yrityksillä on eri puolilla maata. Kyllä se tosiasia on, että samalla kun toiset ovat lentäneet, toiset ovat kyntäneet ja moni on myös lopettanut, huokaa Pentikäinen.

Tuntuu kuitenkin, että tällä hetkellä yleistunnelma yrittäjien joukossa on hyvin luottavainen ja optimistinen. Uskon myös, että tämä yrittäjäpäivätapahtuma antaa osaltaan rohkeutta, voimaa ja uskallusta lähteä eteenpäin kehittämään liiketoimintaa, palkkaamaan ihmisiä (jos se on tarpeen) ja palvelemaan paremmin asiakkaita, josta sitten voisi tulla uutta kasvua ja menestystä.

Teksti ja kuvat: Aku Eronen, Myrskylän Yrittäjät.