2.8.2021 klo 12:59
Uutinen

Miksi yrittäjyys kiinnostaa minua

Yrittäjyys aiheena on kiinnostanut minua pitkään. Yläkoulun jälkeen siirryttyäni ammattikouluun merkonomiopintojen pariin, muistan, kuinka opettajan kertomat tarinat yritysmaailmasta saivat minut kiinnostumaan opiskelusta. Yläkoulun ja teini-iän uuvuttamasta, ei niin motivoituneesta koululaisesta tuli innostunut opiskelija, joka viittasi ahkerasti. Jonkinlainen kipinä syttyi ja innostus opiskelemaani alaa kohtaan pääsi valloilleen. Perustimme harjoitusyritykset liiketoimintasuunnitelmineen ja se todella jäi mieleen. Opiskelumotivaationi kasvoi ja opintojen aikana osallistuin jopa taitajakisoihin toisena ja kolmantena opiskeluvuonna lajinani visuaalinen myyntityö.

Koulun kautta pääsin kiinni työelämään erilaisten työharjoittelujen ja kautta. Työskentelin erilaisissa, pienemmissä ja isommissa myymälöissä. Myymälätyöskentelyssä opin asiakaspalvelua ja pääsin tutustumaan pienempien yrittäjiin sekä isompia organisaatioita edustaviin työntekijöihin. Tällöin oivalsin, että jokaisella yrityksellä todella on omanlaisensa toimintatavat, joiden takana ovat yrityksen liikeidea, arvot, missio ja visio. Ajatus, että joku on luonut nämäkin yritykset tyhjästä, heräsi.

Opiskelujen aikana työllistyin Suomalaiseen Kirjakauppaan, jossa olen työskennellyt tähän päivään asti. Kirja-alalla ollaan jatkuvasti kiinni ajankohtaisissa asioissa ja joka päivä oppii jotain uutta. Intoni oppia lisää kasvoi ja työn ohella opiskelut jatkuivat ensin libristitutkinnon ja sitten tradenomiopintojen muodossa.

Tradenomiopinnoissa olen saanut tehdä monenlaisia projekteja, joissa olen päässyt tutkimaan erilaisia yrityksiä. Edelleen minua kiinnostaa ajatus yritysten takana; jonkun ihmisen ikioma idea ja intohimo toteuttaa se. Sain opintojen aikana jopa oman idean, josta kävin juttelemassa Business Centerillä. Kokemuksena juttuhetket Business Centerillä olivat hyviä, vaikka tämä idea ei saanut (ainakaan toistaiseksi) siipiä alleen.

Itse olen saanut paljon kannustusta elämäni valintoihin opettajilta, perheenjäseniltä, ystäviltä ja esimiehiltä. Viime aikoina olen ajatellut paljon sitä, miten toiset ihmiset vaikuttavat elämiimme sen eri vaiheissa. Näin on myös yritysmaailmassa. Jokaisella yrittäjällä on varmasti ollut joku, joka on kannustanut sanomalla “Toi on hyvä idea sun pitää toteuttaa se!”. Kun ideaa lähdetään toteuttamaan ja hakeudutaan esimerkiksi uudelle yrittäjälle suunnattujen palveluiden pariin, vastassa on aina ihminen. Yritykset ovat siis ideoita, ihmisiä ideoiden takana sekä ihmisiä, jotka kannustavat ja auttavat niitä toteuttamaan. On siis mietittävä tarkkaan, miten kohtaan oppilaan, asiakkaan, ystävän tai kenet tahansa.

Nyt istun Savon Yrittäjien toimistotiloissa, olen opintovapaalla omasta työstäni ja pääsen tutkimaan lisää yrittäjyyden saloja. Tulevat kolme kuukautta tulevat olemaan täynnä uusia asioita, ihmisiä ja oppimista. Lyhyesti kiteyttäisin, että mielestäni yrittäjyys on parhaimmillaan itsen ja omien ideoiden toteuttamista sekä yhteisöllisyyttä. Toivon, että itse voin olla joskus se ihminen, joka saa aikaan toisessa ihmisessä rohkeuden toteuttaa omia ideoitaan!

Kirjoittaja

”Olen Petra Martikainen, 25-vuotias tradenomiopiskelija Kuopiosta. Opintoja suoritan monimuoto-opiskeluna päivätyöni ohessa. Nyt olen opintovapaalla suorittaakseni työharjoittelun Savon Yrittäjillä. Tykkään olla siellä missä tapahtuu ja innostun herkästi uusista asioista ja ideoista.”