23.8.2017 klo 14:50
Uutinen

Miljoonien verohyödyt jäävät hakematta – katso voisitko sinäkin hakea tätä palautusta?

Esimerkiksi matka ja seminaarikuluista jää vuosittain hakematta miljoonia euroja alv-palautuksia.

– Suomalainen yrittäjä tai yritys voi hakea palautuksena arvonlisäveron, joka sisältyy liiketoimintaa varten muista EU-maista ostettuihin tavaroihin ja palveluihin, kertoo Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki.

Myös tavaran maahantuonnin yhteydessä maksettu vero voidaan palauttaa.

Verohallinnon laskelmien mukaan veroja jää hakematta takaisin miljoonien edestä – usein esimerkiksi matka ja seminaarikuluista.

Hankintojen arvonlisäverot voidaan palauttaa, jos:

  • hankinta liittyy yrityksen Suomessa harjoittamaan liiketoimintaan, joka kyseisessä EU-maassa harjoitettuna olisi aiheuttanut verovelvollisuuden tai oikeuttanut palautukseen.
  • hankinta liittyy yrityksen kyseisessä EU-maassa harjoittamaan tiettyjen verottomien kuljetuspalvelujen ja niiden liitännäispalvelujen myyntiin.
  • hankinta liittyy yrityksen kyseisessä EU-maassa harjoittamaan tavaroiden ja palvelujen myyntiin, johon sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta.

Hae itse tai käytä palveluntarjoajaa!

Palautusta voi hakea itse tai teettää hakemuksen palveluntarjoajalla. Markkinoilla on myös palveluntarjoajia, jotka hoitavat kuittirumban palkkiota vastaan.

– Sähköinen hakemus on tehtävä yhdeksän kuukauden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, johon kuuluvaa ajanjaksoa hakemus koskee, Laura Kurki muistuttaa.

Paperista hakemuslomaketta ei ole käytössä. Yritys tekee arvonlisäveron palautushakemuksensa toiseen EU-maahan Suomen Verohallinnon ylläpitämässä ALVEU-verkkopalvelussa.

Verottajan mukaan voit kommunikoida ulkomaisen verottajan kanssa paikallisella kielellä tai esimerkiksi englanniksi, vaikka itse hakemus lähtisikin suomenkielisestä verkkopalvelusta. Palautus edellyttää mm. yksityiskohtaisia tietoja laskusta, josta palautusta haetaan. Tietoja vaaditaan, jotta verohallinnot voivat varmistaa oikeuden palautukseen.

Katso myös lisätietoa Verottajan sivuilta.

Lue Verohallinnon edustajan blogikirjoitus Rahaa tarjolla.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi