19.1.2018 klo 12:39
Uutinen

Ministeri Mykkänen: Yrittäjille mahdollisuus toteuttaa räväkämpiäkin ideoita

Riihimäen Yrittäjien yrittäjät yhdessä -aamukahvilla tunnelma oli keskusteleva ja mielenkiinto lähes käsin kosketeltavaa, kun ministeri Kai Mykkänen istahti kahviseuraksi. Puhetta riitti niin kasvun eväistä kuin konkurssilainsäädännön helpottamisesta.

Tai oikeammin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri joi kahvinsa seisaallaan, sillä samalla hän alusti ajankohtaisista asioista ministerin pestissään ja vastasi riihimäkeläisten yrittäjien kysymyksiin.

Mykkänen kertoi juuri palanneensa Moskovan matkalta ja siellä asialistalla oli ollut muun muassa lastenruokien vientilupien saaminen Venäjälle. Näiden vientipakotteista vapaiden elintarvikkeiden viennillä Venäjälle olisi myönteinen vaikutus myös Valion suurinvestointiin Riihimäelle.

Toinen merkittävä pelinavaus on luvassa biopolttoaineiden ja jalostustekniikan viennille Kanadaan. Siellä olisi tarkoitus jalostaa sahanpurusta biopolttoaineita. Energiayhtiö ST1 Biofuelsin kehittämä bioetanolin tuotantomalli herättää kiinnostusta kansainvälisesti. Yhtiön biolaitos Hämeenlinnan Karanojalla tuottaa bioetanolia muun muassa kotitalouksien biojätteistä.

Hämäläisiä ministeri kehui rohkeista kasvua tukevista ratkaisuista päätöksenteossa. Pienen notkahduksen jälkeen vuosikymmenten kasvukehitys on yleisen myönteisen talouskasvun kanssa omiaan jatkumaan ja ruokkimaan hyvää tulevaisuutta.

– Voitte onnitella itseänne, että täällä on uskallettu kasvaa, ministeri kehui.

Tavoitteena on saada hilattua työllisyysaste muiden pohjoismaiden tasolle, se vaatii Mykkäsen mukaan vauhtia työttömien aktivoimiseen. Yksi merkittävä yrittäjiä koskeva lakiuudistus on tulossa, kun konkurssilainsäädäntöä uudistetaan. Nykyisestä virheistä rankaisevasta käytännöstä pitää siirtyä kannustavampaan malliin, jotta yrittäjä uskaltavat yritttää. Konkurssilain toimivuutta ja mahdollisuuksia yksinkertaistaa konkurssimenettelyä selvitetään parhaillaan.

– Konkurssilaki pitää saada läntisempään suuntaan, jotta räväkätkin ideat saadaan toteutukseen, ministeri Mykkänen paalutti näkemystään.

Riihimäeltä hän jatkoi loppilaisen kansanedustaja Timo Heinosen kanssa Janakkalaan ja Hämeenlinnaan. Hämeenlinnassa ministeri tutustui HAMKin koulutusvientiin, josta hän povasi tulevaa menestystuotetta.

– Suomi ja suomalaiset tunnetaan luotettavuudesta ja hyvästä koulutuksesta. HAMKilla on selkeä konsepti koulutuksen vientiin, mikä puuttuu esimerkiksi isoilta ylopistoilta.

Iltapäivällä vuorossa heillä oli muun muassa yritysvierailu vahvaa vientitoimintaa harjoittavaan Aste Finlandiin Forssassa.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimistus@hameenyrityssanomat.fi