20.10.2018 klo 19:24
Uutinen

Ministeri Orpo: Yrittäjän ja työntekijän pitää saada joustavasti sopia keskenään

– Meidän on mahdollistettava se, että työnantaja ja työntekijä saavat sopia joustavasti keskenään asioista, totesi valtiovarainministeri Petteri Orpo juhlapuheessaan valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo painottaa, että maailma ympärillämme muuttuu kiihtyvällä nopeudella.

– Tämä aika on nyt solkenaan vastakkainasettelua, jota en voi hyväksyä. Suhteettoman laajat poliittiset lakot, jotka haittaavat ihmisten arkea ja osuvat jupakan ulkopuolisiin, ovat kohtuuttomia, Orpo toteaa ajankohtaisesta aiheesta.

Ay-liikkeen toiminta kertoo Orpon mukaan myös siitä, että halutaan pitää yllä asetelmaa, joka ei ole Suomessa enää nykypäivää, eikä ainakaan tulevaisuutta.

– Työllisyys on minulle tärkein asia, tarvitsemme jatkuvasti uusia toimia, siksi pienten yritysten työllistämislaki on etenemässä eduskuntaan, ministeri Orpo painottaa.

Hänen mukaansa suomalaiset yritykset ja innovaatiot pitkälti ratkaisevat, mikä Suomen rooli tässä muutoksessa on. Nyt yhteiskunnasta on löydyttävä samaa ketteryyttä kuin suomalaisista yrityksistä löytyy.

– Me tarvitsemme uudenlaiset pelisäännöt. Tarvitsemme uudistuksia, jotka ravitsevat yrittämisen maaperää: meidän on uudistettava niin verotusta, työelämää kuin sosiaaliturvaa, Orpo listaa.

Verotuksen on tuettava työtä ja yrittämistä. Poliitikkojen tehtävä on purkaa yrittämistä vaikeuttavaa sääntelyä.

– Haluan myös uudistaa lainsäädäntöä niin, että konkurssin tehnyt yrittäjä pääsee nykyistä nopeammin takaisin jaloilleen.

Kohti paikallista sopimista

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kynnystä yrittäjyyteen on edelleen madallettava, esimerkiksi lisätä mahdollisuuksia yhdistää opiskelua tai palkkatyötä yrittämiseen.

– Jo se, että työllistää itsensä, on arvokasta. Mutta yhdenkään pienen yrityksen kasvu ei saa jäädä ainakaan siitä kiinni, ettei yritys uskalla kasvaa. Siksi yritysten kynnystä työllistää on edelleen madallettava, Petteri Orpo painottaa.

– Erityisesti ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso riski. Jakaako työntekijä yrittäjän arvot? Sitoutuuko hän niihin? Riittääkö hänen motivaationsa, jos oman elämän tilanteet muuttuvat?

Ministeri Orpo tietää, että kukaan yrittäjä ei palkkaa irtisanoakseen. Jokainen menestykseen tähtäävä yrittäjä tietää, että tulosta ei synny ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä.

– Hyvä yrittäjä pitää huolta porukkansa osaamisesta ja hyvinvoinnista. Luotan teihin. Luotan myös suomalaisiin palkansaajiin. Uskon, että parhaat päätökset syntyvät siellä, missä on paras tieto: siis yrityksissä. Meidän on mahdollistettava se, että työnantaja ja työntekijä saavat sopia joustavasti keskenään asioista, Orpo sanoo.

–Tiedän, että järjestäytymättömien yritysten pääsy soveltamaan työaikalaissa määritettyjä asioita on teille paljon tärkeämpi kuin kiistanalainen irtisanomislaki.

Olen varma, että koko hallitus on valmis palaamaan tähän, jos yleisempää halukkuutta löytyy.

”Nyt uskaltaa rakastua yrittäjään”

Orpo painottaa, että sosiaaliturvaa on uudistettava niin, että se tunnistaa myös yrittäjän.

– Tässä hallituksessa päätimme, että yrittäjien puolisot pääsevät jatkossa palkansaajien työttömyysturvan piiriin. Nyt uskaltaa rakastua yrittäjään! valtiovarainministeri Petteri Orpo hehkuttaa.

– Olen varma, että ilman yrittäjyyttä ja siihen yhdistyvää osaamista, luovuutta ja rohkeutta uudet teknologiat jäävät valjastamatta, uudet yritykset ja työpaikat luomatta, uuden aikakauden lupaukset lunastamatta.

– Olemme päässeet tässä pienessä maassa aika pitkälle – ja pitkälti teidän yrittäjien ansiosta. Kiitos teille, että olette valinneet yrittäjyyden. Ilman teitä ja aiempia yrittäjäpolvia me emme olisi nyt tässä, valtiovarainministeri Petteri Orpo kiittää.

Yrittäjyys on elämäntapa ja asenne

Juhlapuheessa Petteri Orpo muisteli, kuinka hän työskenteli nuorena miehenä kesäisin ja viikonloppuisin setänsä Timon ja hänen vaimonsa Raijan vaatekaupassa Turun keskustassa.

– Timo ja Raija olivat aina töissä. 35 vuoteen he eivät ottaneet yhtään kokonaista viikonloppua vapaaksi. Kunnes yhtenä perjantaina he ojensivat minulle kaupan avaimet ja kertoivat lähtevänsä viikonvaihteeksi mökille, valtiovarainministeri Orpo kertoo.

– Tiedän, että Timo ja Raija eivät ole ainoat lajissaan. Minulle he opettivat kaksi erittäin tärkeää asiaa: Ensinnäkin, opin myymään housuja. Toiseksi, opin millaista sitoutuneisuutta ja vastuun kantamista yrittäjyys vaatii. Se on elämäntapa. Se on asenne, Petteri Orpo sanoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi