6.10.2018 klo 13:16
Uutinen

Minkä meilin valitset kännykkään? Esittelyssä kuusi ilmaista sähköpostiohjelmaa

Työsähköpostien lukuun saa uutta intoa vaihtamalla sähköpostiohjelmaa. Esittelemme kuusi erinomaista ja ilmaista vaihtoehtoa.

Moni käyttäjä tyytyy puhelimen esiasennettuun sähköpostisovellukseen. Postien luku on usein mieluisampaa, kun ottaa käyttöön kolmannen osapuolen sovelluksen. Tarjonta sekä iOS- että Android-käyttäjille on niin monipuolinen, että kokeilla kannattaa useita oman suosikin löytääkseen.

Sähköpostisovellusta etsiessä täytyy selvittää, millaista sähköpostia ollaan lukemassa. Yleisimmät vaihtoehdot ovat gmail, exchange, office 365 sekä imap- ja pop-protokollat.

Kun olet selvittänyt oman sähköpostipalvelun, voit tarkistaa sen tuen eri sovelluksissa. Gmail-käyttäjillä on yleisesti parhaat mahdollisuudet eri sovellusten käyttöön.

Erilliset ilmaissovellukset on kehitetty helpottamaan päivittäisen sähköpostitulvan ongelmia. Niitä ratkaistaan tekoälysuodattimien, nopean järjestelyn ja arkistoinnin sekä vaivattoman käytön avulla. Usein sovelluksissa on erikoispiirre, jolla se eroaa kilpailijoistaan. Juuri nämä piirteet ovat ne, joihin käyttäjä tykästyy ja joilla sähköpostin päivittäinen käyttö muuttuu helpommaksi kuin puhelinvalmistajan omaa sähköpostisovellusta käyttäessä.

Parasta vaihtoehtoa ei valitettavasti löydä muutaman minuutin kokeilulla. Soveltuvuus omiin tarpeisiin selviää vasta muutaman päivän käytöllä. Onneksi sovelluksia voi käyttää rinnan alkuperäisen sähköpostiohjelman kanssa, joten kiireiset tilanteet voi kokeilun aikana hoitaa tuttuun tapaan näin halutessaan.

Kannattaa kuitenkin huolehtia, että käytössä ei ole vanha pop3-protokolla, joka lataa viestit päätelaitteeseen palvelimelta eikä säilytä niitä pilvessä.

Miksi vaihtaisin?
1. Parempi käyttökokemus
2. Mukana muistutukset
3. Keskityt olennaiseen
4. Viestien kategoriointi
5. Kustomointimahdollisuudet

Microsoft Outlook

Microsoftin mobilliversio tutusta Outlookista on erinomainen vaihtoehto monipuolista sähköpostisovellusta etsivälle. Se toimii Microsoftin omien Exchange- ja Office365-sähköpostien ohella isojen palvelujen, kuten Gmail, Yahoo Mail ja iCloud kanssa. Usean palvelun sähköpostien hallinta kootusti onnistuu linkittämällä useita tilejä.

Outlook ei ole vain pelkkä sähköpostisovellus vaan integroituu kalenterin ja yhteystietojen kanssa monipuoliseksi työvälineeksi, jolla arjen suunnittelu tapahtuu kootusti. Esimerkiksi kalenterikutsuja voi luoda lennosta suoraan sähköpostia kirjoittaessa. Ominaisuuksiin kuuluu myös erinomainen liitetiedosto- ja pilvipalvelutuki, joka kattaa OneDriven ohella Dropboxin, Boxin sekä Google Driven.

Sovellus pyrkii huolehtimaan sähköpostin priorisoinnista automaattisesti. Se poimii kiinnostavimmat ja tärkeimmät postit muiden viestien ohelle käyttäjän aiemman käytöksen ja tekoälyn perusteella.
Ilmaisohjelma on saatavilla Androidille ja iOS:lle. Outlook on täysin suomennettu.

Gmail

Kaikille tuttu Gmail on sähköpostipalvelu, jota on mahdollista käyttää joka laitteella helposti ilman erillistä asetusten säätöä. Gmailiin saa helposti lisää sähköpostilaatikoita ja runsaasti tilaa luomalla uusia Google-tunnuksia. Sähköpostien pääte on kuitenkin aina gmail.com.

Yksinkertaisin tapa käyttää Gmailia on asentaa sitä varten luotu Gmail-sovellus. Sovellus eroaa puhelinten vakiosovelluksista punaisella ulkoasullaan. Käyttö on hyvin suoraviivaista. Eleillä posteja voi arkistoida ja tuhota nopeasti. Viestejä voi tuhota ja siirtää ryhmissä valiten ne päänäkymästä pitkällä painalluksella.

Gmail lajittelee automaattisesti tulevaa postia Ensisijaisiin (pääposti), Tarjouksiin ja Sosiaalisiin verkostoihin. Sovellus ketjuttaa kaikki samaan aiheeseen sidotut viestit. Vaikka uusimmat sähköpostit ovat päänäkymässä ylhäällä, ketjuissa uudet viestit ovat ketjun pohjalla.

Gmail-palvelun vahvuuksiin kuuluu automaattinen roskapostisuodatin, joka karsii turhimmat spammit pois ennen lajittelua. Ilmainen Gmail-sovellus on suomennettu ja saatavilla Androidille ja iOS:lle.

Inbox (Gmail)

Inbox on Googlen oma vaihtoehto-ohjelma Gmailin lukemiseen. Se pureutuu sähköpostin lajittelun ongelmaan, johon kaikki käyttäjät törmäävät enemmin tai myöhemmin.

Saapuvan postin saa koottua aihepiirien ja lähettäjien perusteella eri postinippuihin. Nippuja voi luoda itse, joten postin löytäminen jälkeen päin on huomattavan helppoa koko inboxia selaamatta. Sovellus yrittää koostaa tärkeimmät viestit näkyviin automaattisesti, jotta ne saavat käyttäjän huomion. Liitetiedostot saa kätevästi esikatseluun suoraan postilistalta itse mailia avaamatta.

Erikoisuutena Inbox tarjoaa muistutuksia. Esimerkiksi pyyhkäisemällä vasemmalle saapuneita viestejä voi ajastaa nousemaan esiin uudelleen itse asettamana aikana, jolloin ne eivät hautaudu muun postin sekaan ja niihin tulee vastattua määräaikana.

Lisäksi tärkeitä posteja on mahdollista tähdityksen lisäksi niitata omaan näkymäänsä to-do-listan kaltaisesti. Niitatuissa posteissa pysyy mukana koko viestiketju.

Suomenkielinen Inbox on saatavilla ilmaiseksi Androidille ja iOS:lle.

Astro

Astroa arvostaa systemaattinen tehokäyttäjä, joka haluaa pitää sähköpostilaatikkonsa siistinä. Viestien massakäsittely onnistuu kätevästi suoraan päänäkymässä. Lähetetyt viestit voidaan välittömästi arkistoida, viestin lähetys perua ja viestien käsittely pyyhkäisyillä voidaan kustomoida neljän eleen osalta esimerkiksi nopeaa arkistointi, poistoa ja siirto tai torkutusta varten.

Sovelluksen todellinen vahvuus on sihteerin kaltainen Astrobot-avustaja. Astrobot astuu esiin heti sovellusta käyttöönottaessa auttaen sähköpostitilien tuomisessa ohjelmaan.

ekoälyn ohjaamaa, chat-käyttöliittymällä ohjattavaa astrobotia voi käyttää luomaan esimerkiksi kalenterimerkintöjä, siivoamaan postikansioita ja muistutuksia viesteistä, joihin tulee vastata. Astrobot osaa opastaa kattavasti käyttäjää sen sisältämien toimintojen osalta, joten ominaisuudet oppii harjoittelemalla nopeasti.

Englanninkielinen Astro tukee Gmail- ja Office365-sähköposteja sekä Slackia ja Amazonin Alexa-älykaiuttimia puheohjauksen kanssa. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Androidille ja iOS:lle.

Edison

Vähemmän on usein enemmän. Edison luottaa täyteen ahdettujen tehokäyttöliittymien sijaan hyvin perinteiseen, vaaleaan ulkoasuun, jota moni käyttäjä arvostaa.

Yksinkertainen ulkoasu peittää alleen täysiverisen sähköpostisovelluksen, joka skaalautuu peruskäyttäjältä tehokäyttäjälle. Oletusasetukset sopivat hyvin aloittelijalle. Tehokäyttäjä taas arvostaa erittäin monipuolisia kustomointimahdollisuuksia, joilla näkymien ja eleiden lisäksi voi hallita esimerkiksi tietoturvaa, viestien torkutusta ja jopa oletusselaimen valintaa.

Sovelluksen hakutoiminto on poikkeuksellisen tehokas. Sitä arvostaa varsinkin isojen sähköpostilaatikkojen ja useiden tilien kanssa, kun toivotut viestit löytyvät salamannopeasti. Erikoisuutena sovelluksella voi poistaa tilauksia isoilta sähköpostilistoilta Subscriptions-sivun alta. Sivu palvelee myös tilauksien seurannassa poimien eri tilaukset omiksi listoikseen irti muusta postista.
Edison on englanninkielinen ja toimii isoimpien sähköpostipalveluiden sekä imap-palvelimien kanssa. Ilmaissovellus löytyy Adroidille ja iOS:lle.

TypeApp

TypeApp on monipuolinen sähköpostiohjelma, joka soveltuu erinomaisesti useiden sähköpostitilien yhteiskäyttöön. Sovellus ei ole paras valinta peruskäyttäjälle, mutta aktiiviselle mobiilikäyttäjälle TypeApp sisältää tehokkaita ominaisuuksia.

Käyttäjän on erittäin helppo valita näkymä kaikista tai vain tietyn tilin sähköposteista ohjelman ylhäältä aukeavasta pikavalikosta. Viestejä voi poistaa ja siirrellä toisiin kansioihin ryhminä valitsemalla ne suoraan sähköpostilistauksesta. Eleohjaus on poikkeuksellisen monipuolinen toimintojen osalta sekä on täysin muokattavissa käyttäjän omiin tottumuksiin.

Erikoisuutena TypeApp tukee tummaa Dark Mode -tilaa, jossa valkoinen teksti on tumman harmaalla taustalla. Tummassa tilassa postien lukeminen illallakaan ei rasita silmiä. Sovelluksen voi asettaa älä häiritse -tilaan, jolloin sähköpostii-lmoitukset eivät kilahtele ruudulle epätoivottuna aikana.

Englanninkielinen TypeApp lukee sähköposteja isommista palveluista, kuten Gmail, Microsoftin palvelut, iCloud sekä imap/pop3-palvelimilta. Ilmainen TypeApp on yhteensopiva Android- ja iOS-puhelimien kanssa.

Osku Kannisto

toimitus(at)yrittajat.fi