Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.3.2022 klo 09:36
Uutinen

Missä kunnassa on hyvä yrittää? Mikä on Suomen yrittäjyysmaakuntien ykkönen?

Suomen Yrittäjät mittaa jälleen kuntien onnistumista yrittäjyyden edistämisessä. Järjestö kartoittaa yrittäjien mielipiteitä kotikuntansa yrittäjämyönteisyydestä, sen onnistumisista ja kehittämistarpeista. 

Suomen Yrittäjät on mitannut kuntien elinkeinopolitiikan onnistumista joka toinen vuosi. Nyt tulosten raportointi uudistuu ja vertailumahdollisuudet paranevat. Jatkossa kuka tahansa voi avoimesti verkossa vertailla valitsemiensa kuntien tuloksia keskenään kysymyskohtaisesti. Näin käyttäjä pystyy rankkaamaan parhaiten menestyneet kunnat esimerkiksi julkisia hankintoja käsittelevissä kysymyksissä. 

Kyselyyn vastasi vuonna 2020 peräti 10 400 yrittäjää eri puolilta maata. Tällöin parhaat tulokset saivat kuntakokoluokan mukaisesti Seinäjoki, Kärsämäki ja Lieto. 

Yrittäjä vastaa kyselyyn klikkaamalla tästä

Miksi Yrittäjät kysyy näitä asioita? 

– Tarvitsemme tutkittua tietoa, jotta yrittäjäjärjestö voi vaikuttaa paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti, jotta yrittämisen olosuhteet kunnissa ovat parhaat mahdolliset, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Tutkimuksesta saadut tulokset ovat tärkeä työkalu yrittäjien ja kuntien yhteistyön kehittämiseksi ja konkreettisten uudistustoimenpiteiden sopimiseksi. 

– Yrittäjä hyötyy itsekin vastaamalla kyselyyn. Hän tietää, mikä kunnassa toimii ja mikä asia kaipaisi parannusta, että yrittäminen olisi helpompaa. Yrittäjän mielipiteillä on nyt vaikutusta. Pohjois-Karjalan Yrittäjät ja alueen paikallisyhdistykset käyvät kyselyn tuloksia läpi omissa kunnissaan. On tärkeää, että päätöksenteossa huomioidaan paikallinen yrittäjyys, kertoo Pohjois-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja Tuomo Turunen.

– Maakuntana olemme olleet kahdessa edellisessä mittauksessa vuonna 2018 sijalla yksi ja vuonna 2020 sijalla kolme.  Nyt tavoitteemme on nostaa Pohjois-Karjala ykköstilalle. Tähän tarvitsemme jokaista yrittäjää. Mitä kattavampi vastausmäärä, sitä paremmat ja vahvemmat työkalut saamme Pohjois-Karjalan yrittäjyysmyönteisyyden kehittämiseen entisestään muistuttaa Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg

Miksi tämä kysely on tärkeä? 

  • Yrittäjä pääsee antamaan palautetta ja arvioimaan oman kuntansa toimintaa: Mitkä asiat toimivat ja mitä pitää parantaa? 
  • Kunnat saavat yrittäjiltä tärkeää palautetta toiminnastaan mm. kunnan tekemien julkisten hankintojen merkityksestä yrittäjille. 
  • Yrittäjäyhdistykset saavat tietoa siitä, mihin asioihin heidän pitää jäsentensä puolesta kunnassa vaikuttaa. 
  • Kunnat ja niiden yrittäjiä palvelevat yhtiöt saavat yrittäjiltä tärkeää palautetta tarjoamistaan yrityspalveluista: Parantavatko yrityspalvelut yrittäjän arkea ja saako palveluita matalalla kynnyksellä? Toteutetaanko julkiset hankinnat pk-yrityksiä huomioiden? 

Kyselyn tulokset julkistetaan Kunnallisjohdon seminaarissa keskiviikkona 18.5.2022. 

Kunnille ja yrittäjäyhdistyksille toimitetaan kyselytutkimuksen tulokset.