4.10.2018 klo 15:16
Uutinen

Moduulirakentaminen on ratkaisu muuttuvaan tilantarpeeseen

Jokioisilla toimiva FM-Haus Oy on tuonut markkinoille täysin uudenlaisen tavan rakentaa ja palvella ihmisiä.

Digitaalisuus, muuttoliike, luonnon ääri-ilmiöt ja monet muut tämän hetken suuret trendit vaikuttavat myös rakentamiseen. Palvelujen järjestäminen vaatii joustavuutta ja nopeutta – toisaalta ennustettavuuden heikentyessä suuret pysyvät rakennusinvestoinnit eivät ole järkeviä.

– Mestarimoduuli on oikea ratkaisu silloin, kun tilantarve on muuttuvaa tai rakennuksen käyttötarvetta ei voida täysin arvioida pidemmällä aikavälillä. Moduulit sopivat myös pysyvämpään rakentamiseen, FM-Haus Oy:n toimitusjohtaja Juhani Sjöman sanoo.

Idea moduulirakentamiseen syntyi, kun FM-Hausilla mietittiin, miten olisi mahdollista käyttää rakentamiseen vähemmän aikaa tinkimättä kuitenkaan laadusta.

– Moduulirakentamisen ansiosta valmiit rakennukset voidaan pystyttää paikoilleen vain muutamassa viikossa. Hoidamme kaiken rakennuksen 3D-suunnittelusta valmistamiseen tehtaalla ja asentamiseen asti. Asiakkaalle jää vain avainten vastaanottaminen.

Mestarimoduulin etuna on myös sen siirreltävyys ja monikäyttöisyys.

– Kun rakennusta ei enää tarvita nykyisessä muodossaan, moduulit voidaan hyödyntää toisessa käyttötarkoituksessa. Samat Mestarimoduulit voivat vuosien aikana toimia esimerkiksi kauppana, palvelutalona tai ravintolana. Lisäämällä tai poistamalla Mestarimoduuleja rakennusta saadaan muokattua yhä uudelleen.

Rakennusten moduulimaisuus ei kuitenkaan näy ulospäin, vaan niitä kelpaa myös katsella.

Moduuli kestää ja hengittää

Ketteryytensä lisäksi Mestarimoduuli haastaa perinteisen rakentamisen myös kestävyydessä ja laadussa.

– Rakennamme moduulit lämpimissä tuotantotiloissa. Valmiit moduulit suojataan kutistemuovilla kuljetusta varten. Tällöin rakenteet eivät pääse altistumaan säälle missään vaiheessa, Sjöman kertoo.

Yksi- tai kaksikerroksiset moduulirakennukset kestävät useitakin siirtoja, joten ne ehtivät elinikänsä aikana palvella monia vuosia.

– Mestarimoduuli on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Puinen rakennuselementti on luonnollinen tuote, joka aiheuttaa koko elinkaarensa aikana huomattavasti vähemmän ilmasto- ja ympäristöhaittoja kuin vastaavat betonista, teräksestä tai tiilestä rakennetut talot. Puu myös hengittää, jolloin se on erinomainen vaihtoehto kosteushallittuun rakentamiseen, Sjöman toteaa.