6.7.2022 klo 11:30
Uutinen

Mökin oma 5G pidentää yrittäjän lomaa

Kun oma panos yrityksessä on korvaamaton, tarvitaan lomailussa joustavuutta. Nopean ja luotettavan 5G-yhteyden avulla yrittäjä pystyy hoitamaan työt virveli kädessä oman mökkilaiturin päästä.

Yrittäjä tarvitsee lomaa, mutta mikään ei tapa lomatunnelmaa yhtä tehokkaasti kuin stressi tekemättömistä töistä. Usein yrittäjälle paras vaihtoehto on ottaa suosiolla osa töistä lomalle mukaan.

– On hyvä vähentää varsinaisella lomalla tietokoneiden ja puhelimen käyttöä, ja välillä olla jopa kokonaan ilman niitä. Samalla kuitenkin on mukavampaa, että yhteydet toimivat siinä vaiheessa kunnolla, kun niitä halutaan käyttää, Elisan yritysliittymien Business Lead Minna Vatilo sanoo.

Loma-asunnon digivarustusta kannattaa ajatella käytännöllisesti. Hyvä vaihtoehto mökille on oma nopea 5G-liittymä. Sen kapasiteetti riittää, vaikka biteistä kilpailevat töitään tekevät yrittäjävanhemmat ja Netflixiä ahmiva jälkikasvu.

– Suomessa 5G-verkot ovat kasvaneet vauhdilla, ja suurten kaupunkien lisäksi Elisalla on investoitu paljon 5G-verkon rakentamiseen pienillä mökkeilyn näkökulmasta tärkeillä alueilla.

Elisan 5G-verkko kasvaa mökkikunnissa

Satunnainen tietokoneen peruskäyttö loma-asunnolla onnistuu jakamalla internet-yhteys 5G-puhelimesta. Tapa on helppo, ja jakamalla saavutettu nopeuskin riittää tavallisiin toimistotöihin.

– Ongelma tulee toisaalta juuri käytännöllisyydestä. Jakaminen vie puhelimesta akkua, ja esimerkiksi puhelun tullessa jako voi katketa. Jos mökillä tekee töitä, on parempi hankkia erillinen 5G-liittymä. Mitä aktiivisemmin mökiltä tehdään töitä, sitä enemmän verkkoyhteyteen on satsattava. 5G-yhteys voidaan tuoda kesäasunnolle akkukäyttöisen mobiilireitittimen eli tuttavallisemmin mokkulan tai verkkovirtaa käyttävän 5G-reitittimen avulla.

Elisan 5G-verkko on Suomen kattavin, mutta vielä rakennusvaiheessa osa mökkikuntien niemenkärjistä jää senkin ulottumattomiin.

– Mokkula sopii hyvin mökille ja sen voi ottaa myös matkalle mukaan. 5G:n hyötyihin kuuluu myös se, että 5G-liittymillä saa parhaan yhteyden myös 4G-verkon alueella.

Kiinteä antenni tuo 5G:n hankalaankin paikkaan

Koronan aikana etätöihin on opittu lähes kaikissa yrityksissä, mutta monelle yrittäjälle paikasta riippumaton joustava työtapa on ollut arkea jo kauan. Nopea ja luotettava verkkoyhteys tukevat yrittämisen vapautta.

-5G-yhteyksien nopeuden ansioista vaativatkin työt voi tehdä mökiltä ja pidentää näin kesää molemmista päistä varsinaisen lomakauden ulkopuolelle.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 14.6.2022