8.7.2024 klo 10:00
Uutinen

Mona Iso-Mustajärvi – vahva tahtonainen monessa mukana

Hauhon Vihavuoteen vajaa 30 vuotta sitten kotiutuneiden Mona Iso-Mustajärven ja Paavo Pönnin kotipihaan ajaessa vehreys ja puiden siimekseen ripotellut Pop Up-pihakahvilan pöytäryhmät tervehtivät tulijaa.

– Muuttaessamme Hauholle ihastuimme ensin vanhalla raitilla sijaitsevaan vanhaan taloon, mutta siinä piha oli liian pieni. Nykyiseen taloomme ihastuimme heti. Sisältä talo oli vielä edeltäjän jäljiltä, vain kahvin tuoksu puuttui, Mona Iso-Mustajärvi muistelee.

Iso-Mustajärven piha on varsinainen hyötypiha, pihasta löytyy yli 80 marjapensasta, joita Iso-Mustajärvi käyttää omissa hyytelöissään, hilloissaan ja leivonnaisissaan. Iso-Mustajärvi sanookin olevansa sappeelainen, hauholainen ja tamperelainen.

Yrittäjyys on ollut Iso-Mustajärvelle elämäntapa. Yritystoiminta on alkanut vuonna 1986 ralliautoiluun tarkoitettujen ajopukujen mittatilausvalmistuksesta, joita ommeltiin tilaustöinä autoiluharrastajille ympäri Suomen. Hauholle muuton jälkeen Iso-Mustajärvi ja puoliso Paavo Pönni innostuivat useista erilaisista hankkeista, joista esimerkkinä Kanta- ja Päijät-Hämeessä luonnonkeruutuotteisiin liittyvä hanke, jota he vetivät. Hankkeen kautta suoritettiin yrttikursseja ja sienikursseja. Iso-Mustajärvi ja Pönni ovat olleet mukana myös Hauhon matkailuhankkeissa, joiden kautta pitäjää tehtiin tunnetuksi valtakunnallisia messuja myöten. Syntyipä yhden hankkeen lopputulemana edelleenkin voimissaan oleva Hauhon Herkkujen Yö.

Vihavuoden koskikahvilan vuodet

Vihavuodessa on vuosisatojen saatossa toiminut koskien läheisyydessä niin myllyjä kuin sahakin. Vihavuoden ympäristön asukkaat perustivat Vihavuosi-yhdistyksen. Iso-Mustajärvi ja Pönni olivat perustamassa yhdistystä. Yhdistys pyöritti alkuvuodet talkoilla Koskikahvilaa, kunnes talkooväen voimat uupuivat ja työvoiman saatavuus oli vaikeaa. Tällöin Iso-Mustajärvi tarjosi yhdistykselle saada mahdollisuuden vuokrata yhdistykseltä Koskikahvilan tilat. Hän pyörittikin kahvilaa parikymmentä vuotta oman yrityksensä kautta.

– Vihavuoden kahvila oli minulle elämäntapa, sinne leivottiin itse kakut, piirakat ja muut leivonnaiset. Kahvila oli myös hauholaisille nuorille mahdollisuus kesätöihin ja minulle oli tärkeää työllistää paikallisia nuoria, Iso-Mustajärvi kertaa.

Koskikahvilan vuosien aikana Iso-Mustajärvi leipoi itse kahvilan tarjottavat ja kahvilan lisäksi hän tarjosi opastusta Vihavuoden museossa ja kertoi kävijöille sahan historiasta.

20 vuotta on pitkä aika ja niitä vuosia Iso-Mustajärvi muistelee lämmöllä. Viimeisinä vuosina yhdistyksen toiminta muuttui uuden puheenjohtajan myötä, mikä vaikutti siihen, että Iso-Mustajärvi alkoi miettiä, onko tässä enää mitään järkeä. Ajatus vuokrasopimuksen päättämisestä kypsyi hiljalleen ja vuonna 2022 joulukuussa Iso-Mustajärvi ilmoitti yhdistykselle, että ei jatka enää kahvilan pitämistä Vihavuodessa. Yritystoimintaa Iso-Mustajärvi jatkaa edelleen yrityksensä Voila Ky:n kautta. Vihavuoden kahvilaa pyörittää nykyään toinen yrittäjä yhdistykseltä vuokratussa tilassa.

Herkkujen Yön risteilyt ja Pop up- puutarhakahvila

Herkkujen Yö on yksi Iso-Mustajärven yrityksen vuoden kohokohdista. 12.7.2024 Voilá Ky järjestää yhteistyössä M/S Wuolteen kanssa risteilyn Hauhon selällä. Kummatkin kaksi lähtöä on täynnä ja siellä risteilijöitä hemmotellaan Iso-Mustajärven keittiön antimilla ja kauniilla järvimaisemilla.

Iso-Mustajärven yrityksen erikoisuuksia ovat paljon kehuttu tyrnihyytelökakku sekä erilaiset suolaiset ja makeat piirakat. Tyrnihyytelökakkua tullaan hakemaan kauempaakin. Hän järjesti yrityksensä kautta aikoinaan erilaisia luonnonyrtti- sekä sienikursseja, tarjosi pitopalvelutoimintaa tilauksesta ja myi erilaisia hyytelöitä ja hilloja, jotka kaikki tehdään oman maan marjoista. Nykyisin kesäsunnuntaisin Monan Pop up -puutarhakahvila pitää säiden salliessa oviaan auki omassa pihapiirissä.

Uusille yrittäjille ja yrittäjyyttä pohtiville Iso-Mustajärvellä on sanansa sanottavana:

– Itsensä pitää tuntea ja olla kärsivällisyyttä. Tärkeintä on luottaa siihen mitä teet ja olla rohkea. Sillä pääsee pitkälle. Minulla on aina ollut mahkut kokeilla ja toteuttaa itseäni ja se on vuosien varrella kantanut pitkälle.

Iso-Mustajärvi on monessa mukana. Hauhon Yrittäjien sihteerinä hän on toiminut melkein parikymmentä vuotta. Lisäksi hän toimii Hauho-seuran johtokunnassa sekä Hauhon seurakunnan diakonia- ja lähetystyön työryhmässä puheenjohtajana.  Erityistä kiitollisuutta Iso-Mustajärvi tuntee saadessaan olla mukana Hauhon Pitäjä ry:n hallituksen toiminnassa.