"Elämässä on koko ajan monta juttua meneillään ja olen sen tyyppinen ihminen, että elän täysillä"., sanoo Milla Lahdenperä. Kuva: Milla Lahdenperä
4.4.2023 klo 12:21
Uutinen

Monitoiminainen Milla Lahdenperä meni eduskuntaan seitsenottelijan ja yrittäjän tarmolla – ”Yrittäjät näännytetään byrokratian alle”

Taivassalosta kokoomuksen ehdokkaana eduskuntaan pyrkinyt Milla Lahdenperä tuli valituksi 4 523 äänellä. SM-tason ex-seitsenottelija, ammattikorkeakoulun lehtori, tohtori ja yrittäjä lähti hakemaan kansanedustajapaikkaa tosissaan ja sai sen.

– Kun on suhteellisen tuore politiikassa ja aika tuntematonkin sekä pienestä Taivassalosta, niin muistaa realiteetit, että tietyllä tavalla se oli mahdoton tavoite, mutta entisenä kilpaurheilijana tähtäisin koko ajan siihen, että läpi mennään.

Yrittäjien arvostus ylös

Eduskunnassa henkilökohtaisesti työlistalla ovat koulutusasiat, yrittäjämyönteisyys ja terveydenhuollon tehokkuus. Myös ruokahuollon ja energian omavaraisuus, sekä koko Suomen asuttuna pitäminen ja teiden kunto ovat Lahdenperälle tärkeitä asioita, hän kertoo.

–  Yrittäjien arvostusta tulee nostaa. Yrittäjät näännytetään byrokratian alle. Yrittäjät pitävät Suomea pystyssä ja emme voi jatkuvasti verottaa ja rasittaa heitä lisää. Koskaan ei olla kiinnostuneita siitä, kuinka yrittäjä voi. Yrittäjät tekevät töitä 24/7 ja koko ajan lyödään lisää rangaistusta.

Paikallinen sopiminen on Lahdenperälle myös tärkeä teema.

–  Työntekijöiden palkkaamiseen liittyy paljon ongelmia. Työehtosopimukset ovat aika kovia, työntekijöitä ei uskalleta palkata.

Perinteiset arvot

Lahdenperä arvioi, että häntä äänestäneet ovat oman alueen ihmisiä, ammattikorkeakoulun puolen ihmisiä ja urheilupuolen tuttuja sekä maaseudun ihmisiä ja yrittäjiä.

–  Puolen vuoden kampanjointi on vain murto-osa työstä. Minulle on tärkeää, että saan keskustella ihmisten kanssa. Myös yhteys yrittäjäpuolen järjestöihin on tärkeää minulle tulevassa tehtävässä.

Lahdenperä on myös maatila- ja maatilamatkailuyrittäjä puolisonsa kanssa ja toimii Pollinpiha-kesäravintolan emäntänä. Saaristoreitin kulkijat pysähtyvät usein Pollinpihaan.

Lahdenperien pelloilla on viljelty ennen sokerijuurikasta, mutta nyt viljaa viljellään naapurien toimesta pääosin rahtiviljelynä. Pinta-alaa on suhteellisen vähän ja aika perheellä on kortilla, sanoo Lahdenperä. Puoliso Antti Lahdenperä on Lounais-Suomen talousrikosyksikössä töissä.

Lahdenperä on myös kolmen tyttären äiti.

–  Perinteiset arvot, koti, uskonto ja isänmaa ovat tärkeitä. Tässä yhteiskunnassa tarvitaan hiukan ryhtiliikettä.

Tulevien yrittäjien opettaja

Pollinpihassa pidettiin vaalivalvojaisia ravintolassa sunnuntaina ja maanantaina Lahdenperä oli jo valtuustossa äänestämässä uutta kunnanjohtajaa. Tiistaina hän oli ajelemassa Turun keskustaan kävelykadulle vaalikahvilaan pitämään kiitoskahvitilaisuutta.

Lahdenperä on noussut viime kuntavaaleissa politiikkaan. Lahdenperä on Taivassalon valtuuston puheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Lahdenperä on myös väitellyt tohtori ja hammasteniikka-alan lehtori työpaikkanaan Turun ammattikorkeakoulu. Kilpaurheilun hän joutui lopettamaan vammautumisen myötä.

–  Opetan tulevia yrittäjiä. Hammastekniikka-alalta valmistuu pääasiassa yksityisyrittäjiä. Elämässä on koko ajan monta juttua meneillään, ja olen sen tyyppinen ihminen, että elän täysillä. Olen kokenut sen hyväksi, että on monta rautaa tulessa.

Eduskunta aloittaa työnsä pääsiäisen jälkeen. Uudet kansanedustajat saavat valtakirjansa 13.4.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen