7.12.2017 klo 11:19
Uutinen

Moreenissa onnistuu isojen kokonaisuuksien hitsaustyöt

Janakkalassa päämajaansa pitävä Janavalo Oy on siirtänyt osan hitsaustoiminnastaan Hämeenlinnan Moreeniin. Korkeat hallitilat mahdollistavat isojen kokonaisuuksien hitsaustyöt, joille on ollut kysyntää. Yritys työllistää yli 70 henkilöä, joista Moreenissa työskentelee kymmenisen hitsaajaa.

Aiemmin Tervakoskella toiminut Janavalon hitsausyksikkö on toiminut täysipainoisesti Moreenissa marraskuun alusta lähtien. Hämeenlinnaan muutto oli yritykselle lopulta luonteva ratkaisu, koska sen Moreenin yritysalueella omistamissa tiloissa vuokralla ollut yritys lopetti toimintansa. Vapautunut korkea hallitila mahdollistaa Janavalolle isojen tilausten vastaanottamisen. Halliin mahtuu esimerkiksi kattonosturi, jota tarvitaan ”kontin kokoisten” töiden tekemisessä.

– Moreenin tila mahdollistaa lisäkapasiteetin ja yrityksen kasvun. Tervakoskelle vapautuviin tiloihin saamme nyt myös erillisen kokoonpanotilan, Janavalo Oy:n toimitusjohtaja Riikka Huopainen iloitsee.

Moreeniin muutto tuo tullessaan synergiatekijöitä, joita kaikkia Huopainen ei osaa vielä edes arvailla. Siitä on ainakin etunsa, että aivan naapurista löytyy Janavalon kuljetuksia hoitava Kuljetuspalvelut Teemu Sirén Oy. Hämeenlinnan puolella toimii myös Janavalon materiaalitoimittajia.

Työvoiman saatavuus on tärkeä tekijä

– Moreenissa työskentelee noin kymmenen hitsaria, ja jos saamme lisää töitä, pystymme työllistämään vielä enemmän tulevaisuudessa, Huopainen kertoo.

Hämeenlinnan seudun oppilaitokset ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita alueelle sijoittuville yrityksille. Joillain aloilla osaavan työvoiman saaminen on erittäin vaikeaa. Janavalo tekee tiivistä yhteistyötä Ammattioppilaitos Tavastian kanssa, ja Hämeen ammattikorkeakoulussa yrityksen väki käy usein lisäkoulutuksissa.

– Valmista työvoimaa ei liiku markkinoilla riittävästi. Harjoittelupaikkojen kautta meille on tullut muutamia työntekijöitä Tavastiasta. Yksi hamkilainen on työllistynyt myös opinnäytetyön tekemisen kautta. Hamkissa meidän oma väkemme käy koulutuksissa, ja viimeksi olemme nostaneet siellä yrityksen digikuntoa, Huopainen kertoo.

Hän sanoo, että yrityksen tulee kehittyä kaiken aikaa ja seuraavaksi panostetaan koneinvestointeihin. Janavalon kasvutavoitteet ovatkin kovat.

– Mutta kasvun pitää olla kannattavaa, ja täytyy hieman varoa, ettei vauhtisokeus iske, Huopainen sanoo.

Linnan Kehityksen sijoittumispalveluista johtaja Ari Räsänen on tyytyväinen Janavalon ratkaisuun.

– Hienoa, että saimme alueelle yrityksen, joka on tärkeä työllistäjä. Ja juuri tuon tyyppistä tuotantoa Moreeniin tarvitaan. Janavalo on kohtuullisen kokoinen toimija valtakunnallisellakin tasolla, Räsänen muistuttaa.

toimitus@hameenryityssanomat.fi