PRH muistuttaa edunsaajailmoituksesta
PRH on lähettänyt kuluvan viikon aikana kehotuksia tuhansille osakeyhtiöille ja osuuskunnille, jotka eivät ole ilmoittaneet edunsaajatietojaan. Kuva: Getty Images
7.5.2024 klo 11:20
Uutinen

Muistitko ilmoittaa yrityksesi edunsaajat? PRH ryhtyy toimenpiteisiin

Lain mukaan osakeyhtiön on ilmoitettava tiedot omistus- ja määräysvaltaa käyttävistä henkilöistä.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) ryhtyy poistamaan kaupparekisteristä yrityksiä, jotka kehotuksista huolimatta eivät ilmoita tietoja tosiasiallisista edunsaajistaan.

PRH on lähettänyt kuluvan viikon aikana kehotuksia tuhansille osakeyhtiöille ja osuuskunnille, jotka eivät ole ilmoittaneet edunsaajatietojaan. Kyseisiä yrityksiä uhkaa myöhemmin poistaminen kaupparekisteristä, jos ne eivät kehotusten jälkeenkään ilmoita edunsaajatietoja määräajassa.

Kaupparekisterilaki edellyttää, että jokaisen osakeyhtiön täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin tiedot tosiasiallisista edunsaajistaan eli omistus- tai määräysvaltaa käyttävistä henkilöistä. Velvollisuus ei koske pörssiyhtiöitä ja keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä. PRH on rekisteröinyt yritysten edunsaajatietoja heinäkuusta 2019 alkaen.

Kymmeniä tuhansia yrityksiä

Velvollisuus tehdä maksuton edunsaajailmoitus ja pitää tiedot ajan tasalla koskee PRH:n mukaan yhteensä noin 280 000 yritystä.

PRH on muistuttanut yrityksiä edunsaajailmoituksen tekemisestä asiakaskirjeillä, nettisivuilla ja useissa muissa kanavissa. Kaupparekisterissä on edelleen noin 60 000 yritystä, joilta lakisääteinen ilmoitus on jäänyt tekemättä.

Kaupparekisteristä poistaminen tai selvitystilaan määrääminen perustuu osakeyhtiölakiin, osuuskuntalakiin ja kaupparekisterilakiin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus