2.2.2021 klo 17:00
Uutinen

Muusikko: ”Yksinyrittäjätuella kova kiire, moni on jo lopettanut” – Mediayrittäjä toivoo kehittämistukea

Yksinyrittäjät ovat pettyneitä kustannustukeen, ja yksinyrittäjätukikin on aikaa sitten käytetty. Moni kysyy nyt: Suunnataanko tukea niille yrityksille, jotka ovat eniten kärsineet pandemiasta? Pandemian iskut kohdistuvat eri lailla eri toimialoihin. Tuore viestintäyrittäjä toivoisi kehittämistukea.

Hämeenlinnalainen muusikko-yrittäjä Risto Lassila ihmettelee kustannustuen kriteerejä:

– Tässä tuessahan tuen määrä lisääntyy, mitä enemmän on maksettu palkkaa. Onhan tässä se mahdollisuus, että hyvin menestyneet yritykset pystyvät ylläpitämään työpaikkoja paremmin.

– Kustannustukea markkinoitiin kaikille koronasta kärsineille yrityksille sopivaksi, mutta siinä on sellaisia sudenkuoppia, jotka eivät oikein kohtaa tässä tilanteessa.

Lassila ei ole pystynyt maksamaan itselleen palkkaa moneen kuukauteen. Hän ei täyttänyt kustannustuen kriteerejä, sillä kriteereissä vaaditaan tietyn verran vähennyksiä.

– Yrityksen kassa on noin vuoden työttömyyden aikana jo tyhjentynyt ja yritystoiminnan lopettaminenkin on ollut pohdinnassa. Tuon päätöksen ovat jo tehneet monet yksinyrittäjätuttavani, sekä tilanne uhkaa myös samalla alalla toimivia suurempiakin yrityksiä.

Lassila toivookin, että kustannustuki III tai yksinyrittäjätuen toinen kierros tulisi hakuun hyvin pian ja sudenkuopat olisi täytetty.

– Tällä on kova kiire. Tiedän, että monet yksinyrittäjät ovat jo tehneet päätöksen lopettaa yritystoiminta. Kun ihmiset putoavat pois työelämästä, mitkä ovat sen vaikutukset?

Vuodesta 2008 yrittäjänä toiminut Lassila myy pääasiassa työtään muusikkona, mutta lisäksi yritys harjoittaa satunnaista ohjelmamyyntiä ja musiikkikustantamista. Hän esiintyy tavallisesti noin 300–1000 hengen yleisötilaisuuksissa, kuten konserttisaleissa.

Yrittäjä: ”Kulttuurialan ahdinko näyttää jatkuvan loppuvuoteen”

Risto Lassila haluaa puhua koko musiikki- ja tapahtuma-alan puolesta, eikä vaan omasta yrityksestään.

Kulttuuriala on kärsinyt rajusti pandemiasta. Lassilalta peruuntui useita musikaaleja ja konsertteja, joissa hän olisi toiminut pianistina.

– Konserteissa ihmiset istuivat paikoillaan, turvavälejä ja kaikkia hygieniaohjeita noudatettiin. Raportteja tartunnoista tai altistumisista tämän tyyppisissä tilaisuuksissa ei ainakaan minulle ollut kantautunut. Silti rajoitusten takia tilaisuudet peruuntuivat ja osa siirtyi syksyyn tai joulukuulle.

– Pandemian saaminen kuriin ja ihmisten terveys on ensisijalla. Pitäisikö rajoitukset kuitenkin kohdistaa konserttien sijasta niihin tilaisuuksiin ja tilanteisiin, joissa tartunnat ja altistukset oikeasti tapahtuvat?

Tapahtumateollisuuden ongelmat säteilevät laajemmalti eri toimialoihin. Hän on tyytyväinen Yrittäjien vaikuttamistyöhön korona-aikana, yksin- ja pienyrittäjien ahdinkoa on pidetty valokeilassa.

– Päätös työttömyysturvan jatkamisesta kesäkuun loppuun tuli monelle yrittäjälle viime hetkellä. Tämä ratkaisu tuo myös henkisesti turvaa, että tästä jotenkin selvitään.

Lassila otti yrityksen tarjontaan yritysesittelyvideoiden toteutuksen keväällä, sillä ”yrittäjän pitää pyrkiä löytämään uusia ratkaisuja”.

Hän toimii osittain verkostossa, erityisesti ohjelmatuotannoissa kokonaisuutta rakennetaan yhteistyössä.

– Tulevaisuutta on erittäin vaikea arvioida, yksinyrittäjä pohtii.

Viestintäyrittäjä: Yhteistyö verkostojen kanssa on elinehto – Kehittämistuelle tarve

Tiitto Median yrittäjä Marjo Tiitto perusti yrityksensä juuri koronapandemian puhkeamisen alla alkuvuonna 2020.

– Koronavuosi on kohdellut yritystäni kohtuuhyvin. Viestintää tarvitaan myös, ja etenkin, vaikeina aikoina. Peruutuksia on tullut jonkin verran esimerkiksi livetilaisuuksiin.

Koronapandemia vaikeuttaa uusasiakashankintaa. Tiitto Medialla peruuntui kevätkesällä tilaisuuksia, jonka vuoksi yrittäjä sai yksinyrittäjätuen keväällä. Hän sai yrityksen alkutaipaleelle myös starttirahan.

Tiittoa harmittaa se, etteivät yksinyrittäjät voineet hakea koronan aikaisia kehittämistukia.

– Kehittämistuet eivät ole olleet yksinyrittäjien kannalta tasa-arvoisia. Ihan yksinyrittäjienkin pitää kehittää toimintaansa nykytilanteessa.

– Kun toiminta on siirtynyt etäyhteyksien päähän, palveluista tarvitaan digiversioita, ja niiden kehittäminen vaatii rahaa.

Tiiton mukaan on tärkeää, että tukia on mahdollisimman helppo hakea, sillä yrittäjät alkavat olla aika uupuneita.

Marjo Tiiton mukaan yhteistyö verkostojen kanssa on elinehto.

– Pyrin verkostoitumaan muiden yrittäjien kanssa, jotta pystymme tarjoamaan yhdessä laajemman palvelukokonaisuuden. Olen hankkinut asiakkaani omien ja toisten verkostojen kautta.

Pääkuvassa Risto Lassila, ja sisältösivun kuvassa Marjo Tiitto.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi