11.6.2018 klo 14:07
Uutinen

Näin keskusta ja kokoomus uudistaisivat yrittäjyyttä

Yrittäjät.fi kävi läpi mitä kokoomus ja keskusta linjasivat viikonlopun periaatepäätöksissään ja -ohjelmissaan yrittäjistä ja yrittäjyydestä.

Viikonloppu oli puoluekokousten aikaa. Keskustaväki kokoontui Sotkamossa, kokoomus Turussa.

Keskustan uusi periaateohjelma sisältää 101 periaatetta.

– Yrittäjyys on työtä ja uuden luomista. Sillä ihminen ilmaisee itseään ja palvelee samalla muita. Yrityksen olemassaolon perustana on aina vahvat arvot, asiakkaiden tarpeiden täyttäminen ja tekemisen palo. Yrittäjä kantaa riskin, työllistää ja luo hyvinvointia ympäröivään yhteiskuntaan, periaateohjelmassa linjataan.

– Ammatteja syntyy ja katoaa. Työ pilkkoutuu, palkka tulee usein paloina eikä työnteko ole aina sidottu paikkaan ja kellokorttiin. Tavoitteemme on työelämä, jossa työntekijä ja -antaja voivat hyvin, luottavat toisiinsa ja sopivat yhteiseksi hyväksi. Haluamme luoda reilut ja joustavat puitteet, myös itsensä työllistäville.

Keskusta julkisti sunnuntaina myös puolueen poliittisen kannanoton.

– Ihmisten työllistämisen ja työllistymisen kynnystä on edelleen madallettava ja jatkettava työntekoa ja yrittämistä hankaloittavan byrokratian purkamista, kannanotossa todetaan.

– Yrittäjä ottaa aina riskiä, kun hän kehittää yritystään, investoi ja palkkaa työntekijöitä. Siksi etenkin verotuksen on oltava ennustettavaa, yrittäjyyteen kannustavaa ja tasapuolista erilaisia yrittäjyyden muotoja kohtaan. Keskusta sitoutuu olemaan kiristämättä yrittäjien verotusta seuraavalla vaalikaudella.

Keskusta kertoo haluvansa edistää työpaikkojen paikallista sopimista.

– Näin turvataan nykyisiä työpaikkoja ja luodaan uusia. Sopiminen ei saa olla sanelua, puolue toteaa.

”Luotetaan suomalaisiin yrityksiin”

Myös kokoomus otti yrittäjyyden esille periaateohjelmassaan.

– Poliittisilla päätöksillä on vapautettava ihmisten ja yritysten toimintaympäristöä, jotta nämä saisivat kaiken potentiaalinsa täyteen kukoistukseen luomaan hyvinvointia ja vaurautta. Markkinatalouteen kuuluva yrittämisen vapaus on kaiken kasvun välttämätön ehto, ohjelmassa todetaan.

– Tulevaisuuden menestysalat valikoituvat parhaiden ideoiden keskinäisessä kilpailussa markkinoilla. Avoimin ja reiluin pelisäännöin tapahtuva kilpailu on paras tapa ratkaista, mitkä yritykset, tuotteet ja menetelmät ovat parhaita. Kilpailun esteitä on poistettava ja markkinoiden annettava toimia. Niukkoja taloudellisia ja inhimillisiä voimavaroja ei kannata turhaan pitää sidottuina tehottomaan käyttöön. Uuteen alkuun ja parempiin mahdollisuuksiin on päästävä kiinni kohtuullisilla edellytyksillä ja sujuvasti.

Verotus mainitaan myös kokoomuksen ohjelmassa.

– Verotusta on kehitettävä suuntaan, joka suosii työntekoa, yritystoimintaa, kotimaista omistamista ja muuta suomalaisten hyvinvointia lisäävää toimintaa sekä edistää ympäristön suojelua. Veropohjan on oltava laaja ja verokantojen mahdollisimman matalia. Verotuksen on tuettava Suomen houkuttelevuutta maana, jossa halutaan tehdä työtä, yrittää ja johon halutaan sijoittaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo otti puheessaan kantaa paikalliseen sopimiseen.

– Työpaik­ka­koh­tainen sopiminen on mahdol­lis­tettava kaikille, ei vain ammat­ti­liit­tojen jäsenille. Se on oikeu­den­mu­kaista työelämää. Luotetaan suoma­laisiin yrityksiin. Hyvät työnan­tajat tässä maassa kyllä ymmär­tävät, että hyvät työnte­kijät ovat yrityksen paras kilpai­lu­valtti. Yhtä lailla suoma­laiset palkan­saajat ymmär­tävät, että yrityksen menestys on työnte­kijän etu, Orpo totesi.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: IStockphoto/poba