Kuva: Pixhill
15.5.2024 klo 16:43
Uutinen

Näin ulkomaiset marjanpoimijat voivat tulla jatkossa Suomeen – Ministeriöltä uusi linjaus

Ulkomaisten luonnonmarjanpoimijoiden pääväylä Suomeen on ensi vuodesta lähtien työsuhteinen kausityö.

Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä linjasi keskiviikkona kausityölain ja -asetuksen muutosten valmistelusta niin, että jatkossa pääväylä luonnonmarjanpoimintaan olisi työsuhteinen kausityö. Tavoitteena on saada muutokset voimaan satokaudelle 2025, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessaan.

Vuoteen 2023 saakka ulkomaiset poimijat tulivat Suomeen Schengen-turistiviisumilla, jolla he saivat oleskella maassa ja kerätä marjoja enintään kolme kuukautta. Jatkossa poimintaa ei rinnasteta turismiin, vaan yritysten on maahantulon mahdollistamiseksi palkattava poimijat työsuhteeseen.

– Marjanpoimijoiden maahantuloon tarvitaan kestävä ratkaisu. Työsuhteisuus tuo poimijoille työsuhteen edut ja vähimmäispalkan sekä helpottaa oikeuksien toteutumisen valvontaa. Muutos on marja-alalle suuri ja haasteellinenkin, ja yrityksiltä tarvitaan uudistumiskykyä, työministeri Arto Satonen sanoo tiedotteessa. 

Ulkoministeriö keskeytti poimijoiden viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa maaliskuussa 2024, eli poimijat eivät voi enää tulla Suomeen turistiviisumilla.

Tämän vuoden satokaudella marja-alan yritykset voivat rekrytoida poimijoita ulkomailta työsuhteeseen, jolloin he tulevat Suomeen työntekijän oleskeluluvalla.

Satokaudeksi 2025 valmisteltava maahantulo kausityöntekijänä on menettelynä kevyempi ja lupamaksuiltaan edullisempi kuin työntekijän oleskelulupa.

– On tärkeää saada selvyys tulevasta sääntelyratkaisusta, jotta yritykset tietävät, miten marjanpoimijoita voi jatkossa rekrytoida, Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä sanoo.

– Lakimuutokset on valmisteltava kiireesti, ja marja-alan yritykset on tarpeen ottaa mukaan valmisteluun, Mäkelä jatkaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessa käynnistävänsä kiireellisesti esityksen valmistelun, jotta uusi sääntely tulisi voimaan satokaudelle 2025. Sidosryhmiä luvataan kuulla valmistelun aikana lausuntokierroksella.

Ei vaikutuksia suomalaisiin

Nyt valmisteltavat muutokset eivät työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vaikuta suomalaisten tai Suomessa muulla kuin marjanpoiminnan perusteella oleskelevien henkilöiden oikeuteen poimia luonnonmarjoja ja myydä niitä valitsemalleen taholle.
Ulkomaisten marjanpoimijoiden on jatkossakin mahdollista tulla Suomeen myös yrittäjäksi, jos poimija täyttää yrittäjän oleskeluluvan edellytykset.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus