YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images.
14.12.2023 klo 10:59
Uutinen

Näin vaikutimme 2023

Varsinais-Suomen Yrittäjät on maakunnan suurin, yli 7000 jäsenyrityksen ja 30 paikallisyhdistyksen aluejärjestö. Olemme maakunnan suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän edunvalvontajärjestö ja ylivoimainen vahvuutemme on laaja paikallinen ja alueellinen edustavuus.  

Maakunnan tuloksellista edunvalvontaa jatkettiin tänäkin vuonna nostamalla esiin yrittäjille tärkeitä teemoja rohkeasti ja proaktiivisesti. 

Maakuntaennuste ja pk-barometri 

Maakuntaennuste on työkalu, jonka kautta saamme tietoa yrittäjien taloustilanteesta ja odotuksista. Varsinais-Suomen Maakuntaennuste 2023 kertoi yrittäjien kasvuodotuksien olevan ennätysalhaalla. Henkilöstön määrän odotuksissa ja uusien työpaikkojen syntymisessä oli nähtävissä kuitenkin pieniä optimismin pilkahduksia. Viiden kärjessä kuntien yrittäjyysilmapiirissä olivat Naantali, Paimio, Lieto, Kaarina ja Raisio.  

Varsinais-Suomen pk-yrittäjien suhdannenäkymät jatkuivat heikkona myös syksyn pk-barometrissä ollen negatiivisemmat kuin koko maassa keskimäärin. Arviot työllisyydestä ja investointien arvosta kuitenkin ylittävät maan keskimääräisen tason.  
 

Eduskuntavaalit 2023 ja kansanedustajat  

Kutsuimme puolueiden piiritoimijoita tapaamisiin, valmistelimme yhteiset hallitusohjelmatavoitteet Varsinais-Suomen Liiton ja Turun kauppakamarin kanssa sekä tapasimme varsinaissuomalaisia kansanedustajia näiden nimikkoyrittäjien kanssa. Vierailimme vaalien alla eduskunnassa ja evästimme istuvia kansanedustajia Nostetaan rimaa-vaalikampanjan sisällöstä sekä järjestimme vaalipaneelin ja eduskuntavaaliehdokkaille ehdokaskoulutuksen Yrittäjien vaaliteemoista ja tavoitteista.   

Eduskuntavaalien ehdokaslistoilla oli Varsinais-Suomen vaalipiirissä yhteensä ennätykselliset 48 yrittäjäehdokasta. Yrittäjätaustaisia ehdokkaita löytyy 14 eri puolueesta. Varsinais-Suomesta valituista 17 kansanedustajasta kahdeksalla, eli 47 prosentilla, on yrittäjätausta. Yrittäjiä nousi eduskuntaan kolmesta eri puolueesta: kokoomuksesta, perussuomalaisista ja vihreistä. 

Varsinais-Suomen Yrittäjät on nimennyt jokaiselle alueen kansanedustajalle nimikkoyrittäjän. Järjestimme kansanedustaja- ja nimikkoyrittäjätapaaminen Naantalissa syksyllä ja tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa rekrytointihaasteista ja työntekijäpulasta sesonkipainotteisessa yrityksessä sekä matkailussa. 

Hyvinvointialue 

Aluejärjestö on hyvinvointialueen vahva kumppani ja vaikutamme Varhan valmisteluun ja päätöksentekoon aktiivisesti. Lausuimme esimerkiksi Varhan palvelustrategiasta kriittisesti ja vaadimme, että Varhan palvelustrategiaa täsmennetään osallistumissuunnitelmalla, tuottajavalintojen perusteluilla, kustannusten avaamisella ja hankintastrategialla.  

Tapasimme sotealan yrittäjiä ja ylläpidimme vuoropuhelua läpi vuoden, selvitimme yrittäjien haasteita Varhan kanssa ja vaadimme että Varhan on tartuttava yrittäjiä koskeviin ongelmiin laskujen ajallaan maksamisessa sekä puutteellisissa laskutusohjeissa. Järjestimme myös Varhan hankintoihin liittyvän ajankohtaistilaisuuden yhdessä hyvinvointialueen edustajien kanssa. 

Maakunnan elinvoima 

Varsinais-Suomi menestyi hyvin maakuntien välisessä elinvoimakisassa kun varsinaissuomalaiset yrittäjät arvioivat kotimaakuntansa Suomen neljänneksi elinvoimaisimmaksi. Uusimaa vei voiton kokonaistuloksessa. Varsinais-Suomi menestyy keskiarvoa paremmin lähes kaikissa Suomen Yrittäjien Elinvoimabarometrin osa-alueissa. Varsinais-Suomi on alueen yrittäjien mielestä muuta Suomea reilusti vetovoimaisempi erityisesti osaavan työvoiman, koulutuspalveluiden, kulttuurin, liikunnan ja matkailun näkökulmasta. 

Vuoropuhelua ja konkreettista tavoitetta yrittäjyysmaakunnasta edistääksemme järjestimme yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton kanssa ensimmäisen alueellisen Kunnallisjohdon seminaarin Turussa. Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen Yrittäjät solmivat tilaisuudessa myös elinvoimalupauksen ja sitoutuvat yhdessä edistämään maakunnan yrittäjämyönteistä ilmapiiriä.  
 
Palkitsimme vuoden maakunnan Elinvoiman edistäjä -palkinnolla maakuntajohtaja Kari Häkämiehen. 
 

Kuntayhteistyö ja kuntavaikuttaminen 

Tapasimme säännöllisesti noin kerran kuukaudessa Varsinais-Suomen kuntajohtajien, kuntien elinkeinotoimijoiden ja paikallisyhdistystemme puheenjohtajien kanssa ajankohtaisten asioiden äärellä. Keskusteluissa nousi esiin mm. Ukrainan sodan vaikutukset yrittäjille, energiahintojen nousu, kuntien yritysvaikutusten arviointiprosessit ja elinkeino-ohjelmien tilanne, kuntien rooli hyvinvointialueiden aloittamisen myötä sekä TE-palveluiden uudistus.   

Järjestimme yhdessä paikallisyhdistysten kanssa Valtuustot koolle -tilaisuuksia, osallistuimme kuntien elinvoima- ja strategiaohjelmien valmisteluun, kannustimme kuntia ja paikallisyhdistyksiä elinvoimalupauksien tekemiseen sekä koulutimme kuntien viranhaltijoita ja kuntapäättäjiä sekä yrittäjävaltuutettuja mm. julkisiin hankintoihin, yritysvaikutusten arviointiin ja palveluprosessien sujuvoittamiseen liittyen. 
 
Valmistauduimme myös valtakunnallisen kunnallisjohdon seminaarin järjestämiseen Turussa keväällä 2024. 

Ostolaskudata   

Edunvalvontamme tuotti tulosta ja tavoitteemme etenivät, kun yhä useampi kunta Varsinais-Suomessa avasi ostolaskudatansa Orpon hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti. Varsinais-Suomessa on suhteessa eniten ostolaskudatansa avanneita kuntia, yhteensä 18 maakunnan 27 kunnasta eli liki 70 prosenttia kunnista on nyt avannut ostolaskudatansa. Lisäksi Varsinais-Suomen Liitto julkaisi ensimmäisenä maakuntaliittona ostodatansa elokuun lopussa. 

Omistajanvaihdokset  

Selvitimme loppuvuodesta alueen ikääntyvien yrittäjien omistajanvaihdosaikeita. Selvityksen mukaan hieman yli puolet (51 prosenttia) yli 55-vuotiaista yrittäjistä Varsinais-Suomessa haluaa luopua yrityksestään seuraavan kolmen vuoden aikana. Vastaajista 75 prosenttia uskoo luopumisen tapahtuvan seuraavan viiden vuoden aikana. Vastaajista 54 prosenttia valmistautuu myymään yrityksen ulkopuolelle, 11 prosenttia suunnittelee sukupolvenvaihdosta perheen sisällä ja 3 prosenttia uskoo jatkajan löytyvän yrityksen muiden omistajien joukosta. Jopa 32 prosenttia valmistautuu yritystoiminnan loppumiseen nykyisen omistajan luopuessa päävastuustaan. 
 

Muita nostoja vaikuttamistyöstämme vuonna 2023:  

Yksinyrittäjät: Hintatason nousu, energian hinta ja oma talous huolettivat erityisesti yksinyrittäjiä Maakuntaennusteessa. Järjestimme yksinyrittäjille oman teemaristeilyn. Yksinyrittäjyyden yleistyessä aluejärjestön on entistä vahvemmin haettava uusia keinoja ja toimintatapoja, jotka parantavat erityisesti yksinään toimivien yrittäjien asemaa. 
 
Osaava työvoima: Yliopistot ovat tiivistäneet yhteistyötään yrittäjien kanssa ja tarjoavat apua esimeriksi osaavan työvoiman löytämisessä. Kuntakokouksissa käsittelimme mm. Varsinais-Suomen työvoimatiekarttaa ja rekrytointihaasteita sekä tulevaa TE-palveluiden uudistusta. Varsinais-Suomen Yrittäjissä on käynnissä hanke, jonka tavoitteena on luoda yhtenäinen palvelupolku yrittäjälle, joka tarvitsee apua yrittäjän itsensä tai työntekijän osaamisen kehittämisessä. 
 
Matkailu: Esitimme ja edistimme saaristomatkailun nostamista kansalliseksi brändiksi Lapin matkailun rinnalle. Saaristomeremme maailman suurin saaristo voi houkutella ainutlaatuisen luonnon, yrittäjien tarjoamien kestävien palveluiden ja turvallisuuden kautta ympärivuotisesti matkailijoita Suomeen.  

Työllistäminen: Nostimme esiin erityisesti matkailu- ja ravitsemusalan haasteista maahanmuuttajien työllistymiseen liittyen verokortin ja pankkitunnusten saamisesta alkaen. 

Nuoret Yrittäjät: Alueellamme on aktiivista nuorten yrittäjien toimintaa ja järjestämämme Suomen Yrittäjien valtakunnallinen verkostoitumistapahtuma keräsi Turkuun keväällä satoja nuoria yrittäjiä.  

Rakennusala: Järjestimme kustannusten nousuista ja konkursseista kärsineelle rakennusalan ajankohtaistilaisuuden alan yrittäjille. Tilaisuudessa kuultiin Suomen Yrittäjien Petri Malisen, Someron Säästöpankin Teemu Alangon, Rakennusteollisuuden Katja Suovon sekä Priima Yhtiöiden Jari Rastaan puheenvuorot.  

Kauppiaat: Järjestimme oman keskustelutilaisuuden alueen K-kauppiaille. Edistimme yrityskohtaisen lähestymiskiellon toteuttamista ja otimme kantaa paljon esillä olleeseen kauppiaiden tilanteeseen ja sarjanäpistelyyn kaupoissa ja nostimme esiin kivijalkaliikkeiden ja -yrittäjien ahdinkoa. Kannustimme yrittäjiä ostamaan toisilta yrittäjiltä mm. K-ryhmän jäsenalennuksen muodossa.  

Lisäksi: Vuoden aikana vaadimme panostuksia alueen liikenneyhteyksiin ja infraan, kiitimme hallituksen rakennusalaa koskevia riihipäätöksiä, kehotimme vauhdittamaan julkisia rakennus- ja infrahankkeita, esitimme huolen konkurssien kasvavasta määrästä, olimme pettyneitä jätteenkuljetusten kunnallistamisesta, edistimme yritysten vastuullisuustyötä, tuimme yrityksiä kansainvälistymisessä, puolustimme silakan pyynnin jatkamista sekä tartuimme YEL-uudistukseen teemaan monin tavoin.   

Uudistimme myös neuvontapalvelumme palvelemaan entistä paremmin jäsenyrittäjiemme tarpeita. 
 

Hankkeet  

Teimme monipuolista hankeyhteistyötä alueen julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa. Varsinais-Suomen Yrittäjien vetämä Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella – kehittämismalli kuntiin – hankkeen tavoitteena on rakentaa malli, jonka avulla yrittäjyyskasvatus viedään kunnissa strategioista käytännön toimintaan. Käynnistyneessä hankkeessa ovat mukana Valtakunnallinen YES ry sekä pilottikuntina Parainen ja Naantali.