Näin vaikutimme vuonna 2022  

Varsinais-Suomen Yrittäjien tavoitteena on rakentaa maakunnastamme Suomen yrittäjäystävällisin. Puolustamme yrittäjän etua eri yhteyksissä ja eri tavoin yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa sekä julkisesti että erilaisissa vaikuttamiselimissä ja -foorumeissa sekä taustakeskusteluissa.

Maakuntaennuste ja pk-barometri 

Maakuntaennuste on työkalu, jonka kautta saamme tietoa yrittäjien taloustilanteesta ja odotuksista. Suuntaamme vuosittain uuteen vuoteen ja muun muassa median ja päättäjien puheille ennusteen tulokset taskussamme.  

Tammikuun 2022 Maakuntaennusteessa yrittäjien talousodotukset olivat nousseet rakettimaisesti ylöspäin viime vuodesta. Yrittäjät ennakoivat erityisesti uusien työpaikkojen määrän kasvavan. Henkilöstömäärän kasvuodotukset olivat toiseksi korkeimmat koko Maakuntaennusteen historian aikana. Viiden kärjessä kuntien yrittäjyysilmapiirissä olivat Lieto, Naantali, Kaarina, Paimio ja Salo. Vuoden 2023 Maakuntaennuste julkaistaan 10. tammikuuta. 

Yrittäjien usko tulevaan näkyi myös syksyn Pk-barometrissa, jossa varsinaissuomalaiset yritykset olivat muuta maata toiveikkaampia suhdanneodotuksissaan. 

Sote ja aluevaalit 

Aluevaaleissa valitut päättäjät ryhtyivät rakentamaan uutta hyvinvointialuetta Varsinais-Suomeen kevään vaalien jälkeen. Järjestimme muun muassa avoimen keskustelutilaisuuden hyvinvointialueen hankejohtajan ja Näe ry:n kanssa sekä aluevaalipaneelin. Evästimme tapaamisessa tuoreita aluevaltuutettuja yrittäjille tärkeistä asioista. Erityisesti muistutimme, että yrittäjiä tarvitaan mukaan sotepalveluiden kehittämiseen sekä laadukkaiden hyvinvointipalveluiden tuottamiseen. Vaadimme, että sote-hankinnoista tehdään avoimia ja muistutimme, että palvelustrategia on valtuustokauden tärkein päätös. Iloitsimme siitä, että yli neljännes uusista aluevaltuutetuista on yrittäjätaustaisia.  

Pidimme esillä hyvinvointialueen rakentamisen ongelmia: kiirettä ja hyvinvointialueiden ja kuntien omistamien inhouse-yhtiöiden perustamista. Korostimme pk-yritysten mukana pitämisen tärkeyttä sekä julkisesti että taustakeskusteluissa.  

Koronarajoitukset 

Korona leimasi yhteiskunnan ja yrittäjien toimintaympäristöä vielä alkuvuonna 2022. Kritisoimme ruokaravintoloiden rajoituksien jatkamista ja iloitsimme liikunta-alan yrittäjien puolesta sisäliikuntatilojen sulun purkamisesta. Kutsuimme matkailu- ja ravintola-alan yrittäjät koolle keskustelemaan kriisistä toiseen kulkeneen alan tulevaisuusnäkymistä. Autoimme ja tuimme palvelujemme kautta yrittäjiä koronakriisistä johtuvissa haasteissa. 

Kuntayhteistyö ja kuntavaikuttaminen 

Menestyimme Yrittäjien Kuntabarometrissa: Varsinais-Suomen Yrittäjät nousi yrittäjäystävällisten maakuntien valtakunnallisessa vertailussa sijalta 6 hienosti sijalle 3. Tavoitteemme on olla ykkönen.  

Lieto ja Marttila olivat omissa kokoluokissaan maan yrittäjäystävällisimmät kunnat.  

Tapasimme säännöllisesti noin kerran kuukaudessa Varsinais-Suomen kuntajohtajien, kuntien elinkeinotoimijoiden ja paikallisyhdistystemme puheenjohtajien kanssa ajankohtaisten asioiden äärellä. Keskusteluissa nousi esiin mm. Ukrainan sodan vaikutukset yrittäjille, energiahintojen nousu, kuntien yritysvaikutusten arviointiprosessit ja elinkeino-ohjelmien tilanne, kuntien rooli hyvinvointialueiden aloittamisen myötä sekä TE-palveluiden uudistus.  

Palkitsimme vuoden Elinvoiman edistäjä -palkinnolla Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virran. 

Järjestimme yhdessä paikallisyhdistysten kanssa Valtuustot koolle -tilaisuuksia, osallistuimme kuntien elinvoima- ja strategiaohjelmien valmisteluun sekä koulutimme kuntien viranhaltijoita ja kuntapäättäjiä sekä yrittäjävaltuutettuja mm. julkisiin hankintoihin, yritysvaikutusten arviointiin ja palveluprosessien sujuvoittamiseen liittyen. 

Ostolaskudata  

Edunvalvontamme tuotti tulosta ja tavoitteemme etenivät, kun yhä useampi kunta Varsinais-Suomessa avasi ostolaskudatansa. Vuoden 2022 ostolaskudatansa avasivat Turku, Naantali, Raisio, Uusikaupunki ja Loimaa.  

Omistajanvaihdokset 

Vietimme ensimmäistä valtakunnallista Omistajanvaihdosviikkoa marraskuussa ja valtakunnallista Omistajanvaihdoskonferenssia Naantalissa. Selvitimme alueen yli 55-yrittäjien omistajanvaihdosaikeita, jotka osoittautuivat muuta maata korkeammiksi: jopa 80 prosenttia suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavalle 5 vuodelle, ja heistä puolet on myymässä yrityksen ulkopuoliselle toimijalle. 

Muita nostoja vaikuttamistyöstämme vuonna 2022: 

Lausuimme polttoaineen hinnan vaikutuksista kuljetusalan yrittäjille ja vaadimme polttoaineen veronalennusta ja jakeluvelvoitteen merkittävää alentamista helpottamaan yrittäjien ja kuluttajien ahdinkoa.  

Esitimme yrityskohtaisen lähestymiskiellon toteuttamista ja otimme näin kantaa paljon esillä olleeseen K-kauppiaiden tilanteeseen ja sarjanäpistelyyn kaupoissa. 

Vuoden aikana lausuimme myös EU:n pakotepaketin riittämättömyydestä, vaadimme panostuksia alueen liikenneyhteyksiin ja infraan sekä tartuimme YEL-uudistukseen teemaan monin tavoin.  

Puolustimme Turun lentoaseman asemaa ja merkitystä maakunnan elinvoiman takaajana ja iloitsimme uusista reittiyhteyksistä, joiden lisäämisen tärkeyttä korostimme. 

Osallistuminen ja edustus 

Osallistuimme kokoomuksen ja keskustan puoluekokouksiin sekä vaikutimme SuomiArenalla Porissa. Lisäksi Varsinais-Suomen Yrittäjät edustavat ja vaikuttavat aktiivisesti eri toimipaikoilla niin valtakunnan kuin paikallistasolla: mm. TEM:n Yrittäjyyden neuvottelukunnassa mukana on puheenjohtajamme ja Suomen yrittäjien varapuheenjohtajana jatkokauden saanut Jyrki Hakkarainen sekä Liedon kaupunki.  

Varsinais-Suomen työvoima- ja yrityspalveluneuvottelukunnassa jäsenenä on niin ikään Jyrki Hakkarainen. Toimitusjohtajamme Hanna Munter on jäsenenä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tulevaisuuden, tutkimuksen ja osaamisen neuvottelukunnassa.  

Hankkeet 

Teimme monipuolista hankeyhteistyötä alueen julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa. Hankkeiden avulla tarjosimme eväitä ilmastotoimiin kuntien yritysneuvonnassa, vauhditimme omistajanvaihdoksia jatkajakoulun muodossa, paransimme yrittäjien digivalmiuksia koronakriisin jälkeen ja lähdimme rakentamaan palvelua, jossa yrittäjiä autetaan löytämään tarvitsemansa osaamis- ja koulutuspalvelut yhdellä yhteydenotolla. Solmimme myös työelämäkumppanisopimuksen Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa.  

Eduskuntavaalit 2023 ja kansanedustajat 

Valmistautuminen kevään 2023 eduskuntavaaleihin aloitettiin jo vuonna 2022. Kutsuimme puolueiden piiritoimijoita tapaamisiin, valmistelimme yhteiset hallitusohjelmatavoitteet Varsinais-Suomen Liiton ja Turun kauppakamarin kanssa sekä tapasimme varsinaissuomalaisia kansanedustajia näiden nimikkoyrittäjien kanssa. Evästimme edustajia Yrittäjien vaaliteemoista ja tavoitteista.  

Suvi Uusitalo-Sirén