31.8.2020 klo 05:38
Uutinen

Näkyykö kuva – kuuluuko ääni?

Tökkivä videopalaveri on kohta historiaa, sillä 5G ja nopeat yhteydet rantautuivat kesällä Hämeeseen. Ihan kaikkien herkkua se ei vielä ole, sillä palvelut ovat käytettävissä vain Hämeenlinnan keskustan alueilla.

Hämeen Yrityssanomat/ Hämeenlinna

Ensimmäinen ajatus uutiselle on, että mitä sitten? Poikkeuksellinen kevät antoi viitteitä, mihin tarpeeseen uutta teknologiaa tarvitaan. ”Suljetaan kamerat, että kaista riittää”, lausahdus tuli tuolloin monelle tutuksi. 5G ei ole vain edeltäjäänsä nopeampi, vaan se lisää tietoturvaa ja mahdollisuuksia hallinnoida käytössä olevaa liikennettä. Nämä tekijät vaikuttavat merkittävästi työn tuottavuuteen.

Hämeenlinnassa uudet palvelut otettiin vastaan tyytyväisin kommentein ja katse pitkällä tulevaisuudessa.

– 5G on monestakin syystä merkittävä asia kaupungille. Haluamme kehittää kaupunkiamme innovaatio-, testaus- ja pilotointiympäristöksi, jossa yhteistyökumppanimme pääsevät kehittämään ja hyödyntämään 5G-osaamis- ja liiketoimintapotentiaaliaan, Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sanoi asiasta.

Ihan kehityksen kärjessä hämäläiset eivät ole. Hämeenlinna oli järjestyksessään 28. paikkakunta, jonne Elisa avasi nopeita yhteyksiään. DNA tuli kaupunkiin hieman Elisan perässä ja Telia on ilmoittanut tiedottavansa asiasta myöhemmin.

– DNA:n 5G-verkon rakentaminen on aloitettu myös Hämeenlinnassa, ja jatkuu tästä. Olemme samalla vahvistaneet myös 4G-verkkoamme ja valmistelemme sitä tulevaisuuden tarpeisiin, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

Esineiden internet

Verkkoon yhdistetyt laitteet tulevat muuttamaan yrityksien toimintaa. Esimerkkeinä tästä ovat tuotannon hallitseminen etänä ja asiakastoimitusten nopeutuminen kytkemällä verkkoon kaikki oleelliset prosessit.

Suomalaiset ovat tottuneet olemaan teknologian aallonharjalla. Täällä myös kuluttajat omaksuvat uutta nopeasti.

– Verkon ripeä laajentuminen on kasvattanut 5G:n suosiota ja tunnettavuutta suomalaisten keskuudessa nopeasti. Tämä näkyy myös päätelaitteiden myynnissä, sillä ensimmäistä kertaa 5G-laite nousi myydyimpien puhelintemme listalle loppukeväästä. Myös 5G:n käyttäminen kodin nettiyhteytenä kiinnostaa suomalaisia, Elisan Hämeen alueen aluejohtaja Kalle Lehtinen kertoo.