23.11.2017 klo 07:42
Uutinen

Nämä alat hyödyntävät jo virtuaalista ja lisättyä todellisuutta – ”ennusteissa miljardi käyttäjää”

Suomessa on yli sata virtuaalisen todellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) yritystä. Selvityksen mukaan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto nelinkertaistui vuosina 2015-2016.

Suomessa toimii yli sata VR/AR-yritystä. Suomen Virtuaalitodellisuuden yhdistys FIVR ry ja Tekes selvittivät suomalaisyritysten lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden tilaa ja toiminnan kasvua Suomessa.

Suomalaisyritykset ovat keskimäärin melko pieniä, ja yli puolet teknologiaa hyödyntävistä yrityksistä on kokoluokaltaan alle kymmenen henkeä. Selvityksen mukaan noin puolet VR/AR-teknologiaa hyödyntävistä yrityksistä sijaitsee Helsingissä ja viidesosa Tampereella.

Loput yritykset ovat jakautuneet melko tasaisesti Turun, Oulun ja Kuopion alueiden välille.

Yrityksistä 40 prosenttia on perustettu vuoden 2016 alun jälkeen.

– Yritysten VR- ja AR-toiminnasta saama yhteenlaskettu liikevaihto on vielä summana melko pieni, mutta vuosien 2015 ja 2016 välillä se on yli nelinkertaistunut. Selkeä kasvusuunta on siis olemassa, Tekesin asiantuntija Tuomas Henttonen sanoo.

Virtuaalitodellisuutta ja lisättyä todellisuutta kehitetään ja hyödynnetään erityisesti B2B-yrityksissä. Kasvu on toistaiseksi ollut hitaampaa kuluttajapuolella, jossa laitekanta on vielä pieni.

– Esimerkiksi Facebook visioi, että virtuaalitodellisuudella on lähitulevaisuudessa miljardi käyttäjää ja VR-laitteet muuttuvat itsenäisiksi ja mobiilimmiksi. Myös lisätyllä todellisuudella on iso potentiaali.

”Jättää vahvan muistijäljen”

Lisätty todellisuus eli AR on toistaiseksi käytössä pääosin puhelimessa. Tulevaisuudessa AR-lasit voivat toimia itsenäisesti ja korvata puhelimen.

– Ensimmäisenä lisättyihin todellisuuksiin ovat yrityssektorilta tarttuneet arkkitehtuuri, markkinointi ja tuotesuunnittelu. Koulutuksen suurvaltana tunnetun Suomen kannalta mielenkiintoisinta voi olla lisättyjen todellisuuksien vaikutus opetukseen, FIVR:in toiminnanjohtaja Olli Sinerma sanoo.

– VR jättää käyttäjäänsä vahvan muistijäljen, jonka vuoksi se on tehokas työkalu monille aloille. Myös terveydenhuolto ja kuntoutus tulevat olemaan suuria hyötyjiä alan kehittyessä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto