Yritys voi antaa työntekijälleen verottomasti lahjan, jos sen arvonlisäverollinen hinta ei ylitä sataa euroa. Kuva: Pxhere
13.12.2023 klo 06:46
Uutinen

Nämä ovat tänä vuonna yritysten joululahjahittejä

Ekologisuus ja kotimaisuus korostuvat tänä vuonna joululahjoissa, joita yritykset antavat henkilöstölleen ja yhteistyökumppaneilleen.

High Peak Finland Oy:n valikoimaan kuuluu laaja kirjo erilaisia tuotteita, joita yritykset tilaavat, kun ne haluavat muistaa jouluna sekä henkilöstöään että yhteistyökumppaneitaan.

Tuotelistalta löytyy muun muassa erilaisia tekstiilejä, laukkuja, lompakoita, elektroniikkaa sekä keittiö- ja sisustustuotteita. Niin ikään valikoimaan kuuluu lahjakortteja, jotka liittyvät aineettomiin lahjoihin sekä hyväntekeväisyyskohteisiin.

High Peak Finland Oy:n toimitusjohtajan Teijo Virtasen mukaan lahjakorttien osuus yritysten antamien joululahjojen joukossa on kasvanut tänä vuonna.

Top 3:een henkilökunnan huomioimisessa ovat tänä jouluna nousseet erilaiset tekstiilit kuten colleget, hyvinvointituotteet sekä kotimaiset päähineet kuten pipot. Myös huiveja tilataan paljon.

– Yksi yllättävän suosituksi tullut lahja hyvinvointituotteiden joukossa on kirkasvalolamppu, Virtanen kertoo.

Kun suomalaiset yritykset antavat joulunaikaan liikelahjoja asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen, myös tässä kategoriassa tekstiilit keikkuvat ykköspaikalla. Seuraavaksi eniten annetaan retkeilyyn ja ulkoiluun liittyviä tuotteita ja varusteita.

Virtasen mukaan yritysten High Peak Finlandilta hankkimien joululahjojen hintahaarukka on pääsääntöisesti 20–100 euroa.

– Alle sadan euron lahjat ovat suosituimpia. Eniten meiltä hankitaan 50–60 euron arvoisia joululahjoja, hän sanoo.

Tänä vuonna on vahvistunut entisestään trendi, joka on ollut vallalla jo muutaman vuoden.

– Ekologisuus, kestävä kehitys ja kotimaisuus ovat aiempaa enemmän tuotteiden valintaperusteena.

Huomioimista pitkin vuotta

Virtasen mukaan yritykset antavat kokonaisuudessaan joululahjoja hieman vähemmän kuin viime vuonna, mutta määrät riippuvat toimialasta.

Joidenkin alojen yritykset antavat runsaskätisemmin joululahjoja kuin toiset.

– Niillä toimialoilla, joilla menee taloudellisesti heikommin, yritykset antavat tänä vuonna vähemmän joululahjoja verrattuna viime vuoteen. Hyvin menestyvät yritykset antavat yhtä paljon lahjoja kuin viime vuonna ja jotkin jopa aiempaa enemmän, Virtanen kertoo.

Yhtenä trendinä on myös, että jos yrityksen pitää tinkiä jostakin, se nipistää mieluummin yhteistyökumppaneille annettavista joululahjoista kuin henkilöstönsä muistamisesta.

– Ja silloin kun yritys ei anna joululahjaa henkilöstölle, se muistaa työntekijöitään muina aikoina pitkin vuotta järjestämällä esimerkiksi tyky-päiviä tai muita yhteisiä tilaisuuksia, joissa olemme mukana tuotetoimittajana.

Virtanen toteaa, ettei joulu ole enää yrityksille ykkösajankohta lahjojen antamisessa. Sen sijaan henkilöstön ja asiakkaiden muistamista tapahtuu eri ajankohtina pitkin vuotta.

– Ihmisten huomioiminen on noussut entistä suurempaan arvoon nykypäivänä. Liikelahjoja tai henkilökunnan huomioimista ei koeta kuluna, vaan yrityskuvan luojana.

Sata euroa rajapyykkinä

Yritys voi antaa työntekijälleen verottomasti lahjan, jos sen arvonlisäverollinen hinta ei ylitä sataa euroa. Tämän henkilökuntalahjan kulut yritys saa vähentää tuloverotuksessaan.

Työntekijän saaman lahjan verovapaus koskee kuitenkin lähtökohtaisesti vain tavaralahjoja. Jos työntekijälle annetaan yksilöimätön lahjakortti tai rahaa, nämä molemmat ovat aina veronalaista palkkaa.

Yhteistyökumppaneille annettavissa lahjoissa on kyse joko mainos- tai edustuslahjasta. Mainoslahja annetaan samanlaisena usealle taholle. Sen arvonlisäverollinen hinta saa olla korkeintaan 50 euroa, ja yritys voi vähentää mainoslahjan verotuksessaan.

Edustuslahja on usein henkilökohtaisempi kuin mainoslahja. Edustuslahjan hinnasta yritys saa vähentää verotuksessaan puolet, mutta arvonlisäveron vähennysoikeutta ei ole.

Lue lisää lahjojen verotuksesta yrittajat.fi:n uutisesta täältä.             

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen