YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.9.2021 klo 09:28
Uutinen

Nämä ovat yrittäjän kannalta suurimmat haasteet työsuhteissa – Webinaari tarjoaa ratkaisuja ongelmatilanteisiin

Suomen Yrittäjien neuvontalakimies Iivari Järvinen neuvoo päivittäin yrittäjiä työsuhteisiin liittyvissä haasteissa.

Yrittäjien Iivari Järvinen on vieraana Ely-keskuksen järjestämässä Yrityksen talousapu -webinaarissa, joka keskittyy työsuhteiden haastaviin tilanteisiin yrittäjien näkökulmasta. Järvinen lisäksi webinaarissa puhuvat Uudenmaan TE-toimiston palveluvastaava Riku Hautamäki ja projektipäällikkö Eleni Mizaras Hämeen ELY-keskuksesta. Webinaarin muut pääteemat liittyvät työsuhteen päättämisiin, varoituksiin, lomautuksiin ja yrityksen lopettamiseen.

Webinaarissa keskitytään tarkemmin muun muassa seuraaviin haasteisiin:

Koeaikapurku

Työsuhdetta ei aloita ajatuksella, että se joudutaan päättämään jo koeajan aikana. Koeajalla työsuhteen päättäminen on kuitenkin selvästi yksinkertaisempaa kuin myöhemmin, mutta siihenkin liittyy juridisia sääntöjä, joista on syytä olla selvillä. Yksi näistä säännöistä on, ettei koeaikapurun taustalla saisi olla epäasiallisia syitä.

Varoitus

Kun työnantaja ei ole tyytyväinen työntekijänsä toimintaan työpaikalla voi hän ohjata työntekijää toimimaan oikein esim. varoituksen avulla. Varoitusta koskevat säännökset laissa ovat varsin niukat, joten pelisäännöt ovat muodostuneet pitkälti käytännön kautta. Varoituksen oikea-aikaisuus ja muotoilu ovat asioita, joista työnantajan on syytä olla selvillä mahdollisimman hyvin.

Lomauttaminen

Etenkin pandemia-aikana lomautukset ovat olleet työpaikoilla ajankohtaiseksi. Lomauttamisiin liittyy yllättävän paljon kysymyksiä, joiden ratkaiseminen saattaa olla haastavaa. Lomautuksen säännöt ovat lisäksi reilun vuoden sisällä muuttuneet edestakaisin.

Irtisanominen

Työntekijä voidaan irtisanoa joko henkilöön liittyvillä perusteilla tai tuotannollis-taloudellisella perusteilla. Kumpaankin liittyy paljon sääntöjä, joiden perustuntemus on tärkeää. Esimerkiksi se, kuka tai ketkä työntekijöistä valikoituvat irtisanottaviksi, edellyttää työnantajalta tarkkuutta.

Häirintä ja työpaikkakiusaaminen

Työpaikan olot tulee järjestää sellaiseksi, että työnteko on turvallista. Havaitessaan kiusaamista tai muuta häiritsevää käyttäytymistä tulee työnantajan puuttua siihen. Joskus tilanteen selvittelyyn tarvitaan myös ulkopuolista apua.

Webinaarin järjestävä Yrittäjän talousapu on maksuton puhelinpalvelu yrittäjälle. Palvelu tarjoaa luottamuksellista ja puolueetonta apua yrityksen talouden ja tervehdyttämisen asiantuntijoilta. Asiantuntija tekee soittajalta saamiensa tietojen perusteella arvion yrityksen taloustilanteesta ja neuvoo yrittäjää. Useimmiten apu löytyy yhden puhelinsoiton aikana.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi