Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.7.2023 klo 09:32
Uutinen

Nokialainen yrittäjä järkyttyi työmaalla, kun sai kuulla rakennusmiehen vastauksen rakennusvirheeseen – ”Veti sanattomaksi”

Nokialainen yrittäjä Jyrki Lehtiniemi kannustaa kolumnissaan kaikkia tuntemaan ammattiylpeyttä ja tekemään työnsä mahdollisimman hyvin.

Kerronpa teille kaikille työssä käyville sekä työtä etsiville, mutta erityisesti työelämään valmistautuville nuorille, järkyttävän tarinan. Näin yrittäjän näkökulmasta.

Vuosia sitten tein asiakkaalleni asiantuntijalausuntoa rakennustyömaalla ilmenneistä virheistä. Kommentoin hänelle havaintojani eräästä asennusvirheestä, jolloin asiakas kertoi kyseessä olevan jo kertaalleen korjatun version. Asiakas näytti valokuvia ensimmäisestä asennusviritelmästä, joka näytti pimeässä silmät kiinni tehdyltä. Eikä tässä vielä kaikki.

Asiakkaani oli kohteliaasti huomauttanut asennuksesta, joka ei maallikonkaan silmään näyttänyt asialliselta. Rakennusmiehen vastaus asiakkaan kommenttiin veti hetkeksi sanattomaksi.

”Mitä sillä on väliä, eihän sitä kukaan näe, kun paikat on laitettu kiinni.”

Tämä tarina on tosi. Kuka teistä lukijoistani uskoo, että kyseinen henkilö saa hyväpalkkaista ja pitkäaikaista työpaikkaa? Tai edes työpaikkaa?

Itse en yrittäjänä voisi ikinä kuvitellakaan palkkaavani tai pitäväni töissä näin järkyttävällä asenteella työhönsä suhtautuvaa henkilöä.

Entä jos sydänkirurgi tai lentokonemekaanikko tekisi työnsä samanlaisella hälläväliä-asenteella? ”Eihän sitä kukaan näe, kun laitetaan paikat kiinni.”

Tiedän, että kaikki eivät pääse kouluttautumaan haluamalleen alalle. Tiedän, että kaikki eivät saa haluamaansa palkkaa tai työsuhde-etuja. Tiedän, että kaikki eivät saa unelmapomoa tai työkavereita.

Siitä huolimatta kannustan tuntemaan ammattiylpeyttä ja tekemään annetut työtehtävät niin hyvin ja huolellisesti kuin mahdollista. Jos oppii arvostamaan omaa työtään, muutkin alkavat sitä arvostamaan. Näin myös työmoraali nousee ja työssä viihtyminen paranee. Ja todennäköisesti työnantajakin osaa arvostaa tällaista työntekijää, ainakin jos työnantajalla on oma asenne kunnossa.

Ja aina voi oppia uutta, kehittyä työssään ja edetä. Ei kannata alisuorittaa.

Tunsin ammattimiehen, joka otti lopputilin, kun ei kehdannut tehdä työtään niin hutiloiden kun pomo vaati. Koska se, että haluaa tehdä työnsä hyvin, ei ole laillinen irtisanoutumisperuste Suomessa, palkkasin hänet välittömästi, ettei hyvälle miehelle tullut karenssia.

Arvostakaa työtänne ja itseänne.

Kolumni on julkaistu Nokia Uutisissa 30.5.2023