5.4.2018 klo 06:16
Uutinen

Nuorelta yrittäjältä vaaditaan intoa, näkemystä ja rohkeita ideoida – ”Pikkuhiljaa on opittu, että yrittäjyys kantaa!”

Lapin Yrittäjien vastikään perustama Nuorten yrittäjien työryhmä on vahvasti nuorten lappilaisten yrittäjien asialla. Tarkoituksena on rohkaista nuoren sukupolven yrittäjiä viemään yritysideoitaan rohkeasti eteenpäin. Mukana työryhmässä on myös Riipi Puukko Oy:n yrittäjät Eliisa ja Mika Lintula.

Kun autolastillinen ranskalaisturisteja karautti ensikertaa Riipin kylässä keskisessä Lapissa sijaitsevan Riipi Puukon verstaan pihaan, luulivat omistajat heitä ensin eksyneiksi. Tuoreilla, Lapin Yrittäjiin kuuluvilla yrittäjillä, Eliisa ja Mika Lintulalla oli kädet täynnä töitä puukkojen ja kolmen liki vaippaikäisen tenavan kanssa. Ihmisiä alkoi kuitenkin purkautua autosta, eikä kukaan näyttänyt reitiltä harhautuneelta. Vieraat eivät olleet lähdössä minnekään. He halusivat sisään verstaaseen.

Elettiin vuotta 2014. Nyt, neljä vuotta myöhemmin kolmen sukupolven asuttamaan pihapiiriin pölähtävät turistilaumat eivät yllätä tai säikäytä yrittäjiä enää.

– Vieraita käy ympäri maailmaa ja tuotteitamme on myyty 15 maahan, Eliisa Lintula kuittaa.

Mutta miten se tapahtui? Mitä yrittäjäksi ryhtyminen vaati, otti ja antoi? Millaisia tikapuita pitkin nuoret yrittäjät etenivät yrittäjyyden tiellä? Oliko Lapin Yrittäjistä apua?

Oppia, kasvua ja yllätyksiä

Riipi Puukko Oy:n yrittäjät kertovat olevansa yllättyneitä siitä, miten hyvin yritystoiminta on lähtenyt käyntiin. Nopeasti tai helposti se ei kuitenkaan ole käynyt. Vaikeinta on ollut epävarmuuteen tottuminen ja entisestä työelämästä tutun työyhteisön puuttuminen. Erityisesti alkuaika oli lapsiperheelle raskasta.

– Töitä tehtiin vuorotellen, toinen päivät ja toinen illat. Jossain vaiheessa tilanne tasoittui, Mika muistelee.

Tilanteen tasoittumiseen ja helpottumiseen vaikuttivat sekä usko omaan tekemiseen ja luottamus oman yritystoiminnan kannattavuuteen, että ulkopuolelta saatu apu. Tyhjästä ei tarvinnut nyhjäistä, eikä yksin tarvinnut jäädä. Heti yrityksen perustamisen jälkeen Lintulat tekivät oikeaksi osoittautuneen päätöksen liittymisestä Lapin Yrittäjiin. Jäsenyhdistyksen kautta saatu tuki on ollut korvaamatonta.

– Lapin Yrittäjistä on ollut apua etenkin verkostoitumisessa ja muihin lappilaisiin yrittäjiin tutustumisessa. Sitä kautta olemme saaneet arvokkaita vinkkejä ja varmuutta tekemiseemme, Eliisa kiittelee.

Yritys on myös hyödyntänyt Lapin Yrittäjien tarjoamaa lakiapua tekijänoikeudellisissa asioissa.

Sopivasti hulluja ideoita

Riipi Puukko sai alkunsa ”sopivasti hullun” pariskunnan yhteisestä innostuksesta ja rohkeasta päätöksestä ryhtyä yrittäjiksi. Päätöksen sinetöimiseen vaikuttivat paitsi halu kokeilla uusia tuulia, rohkeus esittää hullultakin kuulostavia ideoita, että tuloillaan oleva vauvakin.

– Halusimme tarjota lapsillemme turvallisen ja rauhallisen kasvuympäristön, Lintulat perustelevat. He jättivät vakituiset työnsä Rovaniemellä ja muuttivat Mikan lapsuudenmaisemiin, Riipin kylään. Melko pian muuton jälkeen Lintulat tiesivät ryhtyvänsä yrittäjiksi.

Riipijärven rannalla sijaitseva, noin 150 asukkaan kylä asetti haasteita työllistymiselle.

– Kylässä on vain yksi navetta ja yksi taksi, joten työllistyminen palkkatyöhön oli hyvin epätodennäköistä, Eliisa taustoittaa.

Koko ikänsä paljon töitä tehnyt nuori pari alkoi oitis pallotella vaihtoehtoja.

– Mietimme kaikkea mahdollista aina kanalasta lähtien. Ruumisarkkujen valmistaminen pyöri myös mielessä pitkään, Eliisa toteaa.

Lehmännavetan virkaa pitänyt navetta remontoitiin ruumisarkkujen valmistusta varten, mutta suunnitelmiin tuli tauko vauvan syntymän tähden. Tauon aikana ajatus nykyisestä yritysideasta syntyi.

Ruumisarkut ja kanat saivat siirtyä syrjään puukkojen tieltä. Ratkaisu oli toimiva ja perusteltu. Molempien tietotaito ja aiempi osaaminen saatiin valjastettua käyttöön uudella tavalla.

– Mikan puukontekoharrastus ja käsityöläisentaidot yhdistettynä minun myynti- ja markkinointiosaamiseeni ovat alusta asti tukeneet toisiaan, Eliisa toteaa.

Niin keskinäinen tiimityö kuin yhteistyö muidenkin tahojen, kuten ystävien, muiden yrittäjien ja Lapin Yrittäjien kanssa on ollut yrityksen koko kasvutarinan avain.

Nuori yrittäjä pärjää kyllä

Riipi Puukon yrittäjien mukaan Lapissa toimiva nuori yrittäjä tarvitsee rohkeutta, uskallusta, luottamusta ja massasta poikkeavaa näkemystä. Myös muiden yrittäjien tuki on tärkeä voimavara, jota kannattaa heidän mielestään hyödyntää. Yrittäjien arkeen liittyviä asioita on helppoa jakaa samojen asioiden äärellä painivien ihmisten kanssa esimerkiksi Lapin Yrittäjien kautta. Yhteistyö valaa uskoa omaan tekemiseen ja muistuttaa siitä, ettei kukaan lopulta yritä yksin. Hitaasti hyvä tulee, eikä kukaan ole seppä syntyessään.

– Tietotaidon karttuessa ja oman osaamisen kehittyessä yrittäjyydestä on tullut lopulta elämäntapa, Lintulat toteavat.

Tällä hetkellä Riipi Puukko Oy voi hyvin. Neljän pienen lapsen vanhemmat toteuttavat nyt ihmisten toiveita ja valmistavat puukkoja asiakkaiden toiveiden mukaan. Muutaman vuoden mittaisen matkan varrelle on mahtunut kosolti kallisarvoisia oppimiskokemuksia, kasvunpaikkoja ja isojakin yllätyksiä, jotka kaikki ovat tarjonneet tärkeitä eväitä tulevaisuutta varten. Nuoren yrittäjän on tärkeää muistaa, etteivät vaikeatkaan ajat tai alamäet mene hukkaan.

– Pikku hiljaa, monien mutkien kautta on opittu, että elämä ja yrittäjyys kantaa, Eliisa sanoo.

Tutustu ja liity

Olet tervetullut Nuorten Yrittäjien yhteisöön olitpa sitten nuori yrittäjä, yrittäjäksi suuntaava tai yrittäjyydestä kiinnostunut. Täyden hyödyn toiminnastamme saat liittymällä jäseneksi joko yrittäjänä tai opiskelijana.