2.1.2017 klo 09:29
Uutinen

Nuoren äidin keksintö oli yksi vuoden 2016 luetuimmista jutuista

Julkaisemme näin välipäivinä yrittajat.fi:n vuoden 2016 luetuimpia uutisia uudelleen. Tämä syyskuun puolivälissä julkaistu uutinen nuoren äidin keksimästä unipatjasta oli yksi luetuimmista verkossa ja yrittäjien Facebookissa. Patja voitti kansainvälisen innovaatiopalkinnon Saksassa.

Helsinkiläisestä äidistä Hanna Sissalasta tuli keksijä ja yrittäjä sen vuoksi, että hänen oma vauvansa nukahti ja nukkui huonosti.

–Meidän vauva itki monta tuntia illassa ja häntä heijattiin joko kehdossa, vaunussa tai sylissä. Ei ollut olemassa mitään tuotetta, joka olisi ratkaissut sen ongelman – joten päätin, että nyt sellainen tuote pitää luoda, Hanna Sissala kertoo.

Tuotteen kehittelyssä meni pari vuotta aikaa, kun prototyyppejä tehtiin ja paranneltiin. Lopputuloksena on unipatja, joka heijaa vauvaa ylös ja alas ja auttaa nukahtamaan. Toiminta perustuu mekanismiin, joka kiristää ja höllentää patjan kangasta.

Sissalan ja puolenkymmenen muun osakkaan yritys Familings alkoi vasta viikko sitten ottaa vastaan tilauksia. Niiden määrä yllätti moninkertaisesti Hanna Sissalan odotukset. Ensimmäisten päivien aikana tilauksia tuli satakunta ja lisää tulee koko ajan.

Tällä hetkellä kaikki patjat menevät kotimaan markkinoille. Sissala pahoittelee, että tuotetta voi joutua tällä hetkellä odottamaan pari kuukauttakin. Patjan hinta on 490 euroa, mutta sitä voi myös vuokrata.

–Olemme lisänneet nykyisten työntekijöiden tunteja, samoin alihankkijat ovat lisänneet, mutta joutunemme palkkaamaan lisää työntekijöitä, Hanna Sissala iloitsee.

Katso, kuinka Hanna Sissala esittelee unipatjaa videolla:

Kyselyjä on tullut jo ulkomailtakin, vaikka kansainvälistä markkinointia ei ole vielä pahemmin tehty.

Sissala ja muiden osakkaiden lisäksi yrityksessä on nyt kolme palkattua työntekijää, sen lisäksi Familings työllistää joukon työntekijöitä alihankkijoilla. Patja valmistetaan Suomessa, joitakin osia niihin tuodaan ulkomailta.

Sissala vastasi puhelimeen torstaina Kölnissä, missä hän on suurilla kansainvälisillä lastentarvikemessuilla. Sissalan unipatja voitti torstaina messujen innovaatiopalkinnon, ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä.

Hanna Sissala haluaa lähettää tsemppiterveiset kaikille uusille yrittäjille:

–Pitää olla luja usko siihen, että pärjää, on tässä niin paljon kaikkea mahdollista, toisen firman juristienkin kanssa on väännetty jo tähän mennessä, Sissala kertoo.

Juristeilla hän viittaa riitaan Familonin kanssa. Sissalan Familings-yritys joutuu ehkä vaihtamaan nimensä, koska Familonin mielestä Sissalan yrityksen nimi loukkaa heidän oikeuksiaan.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi