Lari Lehdon neuvo yrittäjyydestä kiinnostuneille on, että tärkeintä on vain aloittaa. Suunnittelua ja valmisteluja ei pidä jäädä hinkkaamaan ja hiomaan loputtomiin.
30.12.2022 klo 07:00
Uutinen

Nuori yrittäjä Lari Lehto: ”Tärkeintä on aloittaa ja lähteä kokeilemaan”

Lari Lehto saavutti 23-vuotiaana miljoonan euron liikevaihdon Ideally-yrityksellään.

Monitoimifiksaus NY. Tai ”mt-fiksaus”, kuten he itse yritystään nimittivät, oli Lari Lehdon ensikosketus yrittäjyyteen. Kesätyökokemus rakennustyömaalta oli toiminut kimmokkeena perustaa Nuori yrittäjyys -yritys, jonka palveluihin kuului rännien putsausta, maalausta ja pieniä raksahommia, joita pystyi tekemään ilman alan koulutusta.

Ennen merkonomiopintoja yrittäjyyttä ei Larille koulussa ollut tuotu uravaihtoehtona esiin. Ammattiopisto Tavastian liiketalouden linjalla Lari aloitti Vuosi Yrittäjänä -ohjelman ja ryhtyi pyörittämään kavereiden kanssa monitoimifiksausta.

– Oli hyvä, että Nuori Yrittäjyys -järjestön ohjelma oli koulun puolesta pakollinen, vaikka olisin varmasti valinnut sen muutenkin. Vuosi Yrittäjänä -matkan aikana tuli ensimmäistä kertaa olo, että yrittäjyys voisi olla se mun juttu. Sain tehdä kaikkea mistä tykkäsin ja valita jopa omat asiakkaat, Lari nauraa.

Digiliiketoiminta vaatii jatkuvaa opiskelua

Monitoimifiksaus oli enteilevä nimi monitoimimiehelle, jollainen Lehdosta kasvoi. Koulun jälkeen Lari perusti useita yrityksiä ja lähti mukaan kiinnostaviin projekteihin.

Vuonna 2019 armeijan jälkeen syntyi Ideally, alkuperäiseltä nimeltään Idea Markkinointi Oy. Kahdessa vuodessa kolmen parikymppisen vetämä yritys ylsi miljoonan euron liikevaihtoon Suomessa.

– Armeijan loppupuolella aloin suorittaa digimarkkinoinnin verkkokursseja. Perhepiirissä ihmeteltiin alkuun, ettenkö suuntaakaan jatko-opintoihin vaan suoraan yrittäjäksi. Tuntuu, että yhteiskunnan puolelta on iskostettu niin vahvasti tietty polku, jota kaikkien oletetaan kulkevan, Lari miettii.

Opiskelua Larin elämään on kuitenkin mahtunut, vaikka hän valitsikin oman polkunsa. Verkkokurssien kautta hän hankki ensin laaja-alaista markkinointiymmärrystä, sitten erityistä osaamista tarpeiden mukaan.

– Myyntiä opetellessa oli alkuun vaikea kasata itsensä puheluiden jälkeen, kun tuli ”ei”. Siinä minulla oli apuna käytännönläheinen myynnin kurssi, jossa neuvottiin miten käsitellä näitä tunteita. Vertaistuki on tosi tärkeää.

Larin neuvo kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille onkin, että tärkeintä on vain aloittaa. Suunnittelua ja valmisteluja ei pidä jäädä hinkkaamaan ja hiomaan loputtomiin. Osaamista karttuu parhaiten tekemällä, kokeilemalla ja aitoa asiakaspalautetta keräämällä. 

Ideally on tähyillyt myös kansainvälisille markkinoille, ja siksi Lari onkin päättyvänä vuonna tehnyt pidempiä työmatkoja muun muassa Dubaihin ja Keski-Eurooppaan. 

Laria kuunnellessa tulee mieleen, mistä miehen rohkeus, usko ja suuret tavoitteet oikein kumpuavat.

– Oikeasti olen introvertti ihminen enkä luonnostani tykkää altistaa itseäni suurille riskeille. Olen kuitenkin utelias, ja se on vienyt pitkälle. Kenenkään ei ole tarvinnut sanoa minulle, että opettele tuo ja tuo, vaan asiat ovat vieneet mennessään. Nykyään voin aika rohkeasti kokeilla asioita. Tiedän, että epäonnistumiset kuuluvat asiaan. Ja niitä pitää tulla, vaikka ne ärsyttävätkin.

Teksti: Ulla Alakangas/Nuori Yrittäjyys ry

Juttu on julkaistu aiemmin tänä vuonna Nuori Yrittäjyys -sivustolla.