Hämeenlinnan lyseon lukion Luovan yrittäjyyden linjalla opiskelevalla Ukko Kallijärvellä on useita yritysideoita hautumassa. Hukkapallot on jo toiminnassa kierrättäen kymmeniä tuhansia golfpalloja.
Hämeenlinnan lyseon lukion Luovan yrittäjyyden linjalla opiskelevalla Ukko Kallijärvellä on useita yritysideoita hautumassa. Hukkapallot on jo toiminnassa kierrättäen kymmeniä tuhansia golfpalloja.

Nuori yrittäjä Ukko Kallijärvi – liikunnan etätunti synnytti liikeidean

Ukko Kallijärvi opiskelee luovan yrittäjyyden linjalla Lyseon lukiossa Hämeenlinnassa. Vaikutteita yrittäjyyteen on jo saatu kodista, sillä Ukon isä on yrittäjä. 17-vuoden iästä huolimatta myös pojalla on takanaan jo omakohtaista kokemusta yrittämisestä. Hänen käytettyjä golf -palloja myyvä yrityksensä sai alkunsa sattuman kautta kolme vuotta sitten.

– 2020 korona tuli ja liikuntatunti piti suorittaa etänä. Menin sitten pyöräilemään golfkentän läheisyyteen ja näin siellä pusikossa golfpallon. Ajattelin poimia pallon talteen ja menin hakemaan sitä. Löysin toisenkin pallon ja lopulta keräsin parikymmentä palloa siitä puskasta talteen, Kallijärvi muistelee.

– Setäni pelaa golfia ja oli valmis ostamaan pallot. Keräsin seuraavalla liikuntatunnilla lisää palloja ja niitä alkoi olemaan jo sen verran, että aloin miettimään, että kuka voisi nämä pallot ostaa. Siitä se yritysidea alkoi kypsymään.

Kallijärven yritys Hukkapallot kerää golfkentille hävinneitä ja jääneitä palloja, pesee ja lajittelee ne, sekä myy lopuksi niitä verkkokaupassa hukkapallot.fi. Toiminta aloitti 4H -yrityksenä, mutta nykyisin liiketoiminta pyörii toiminimen kautta.

Yrityksen kotisivuilla korostetaan ympäristövastuullisuuden olevan ylpeydenaihe. Kallijärvi on kerännyt kymmeniä tuhansia golfpalloja talteen ja pistänyt ne uudelleen kiertoon. Hukkapallossa yhdistyy toimiva liikeidea ja ekologisesti kestävä toiminta.

Aloittaneelle yrittäjälle oli varsin luonnollista, että peruskoulun jälkeiseksi suunnaksi valikoitui kotikaupungin lukion tarjoama yrittäjyyslinja. Opinnot muodostuvat normaaleista lukioaineista, mutta lisäksi mukana on myös yrittäjyyteen liittyviä opintoja, yrittäjien tapaamisia, sekä yritysvierailuja ja yritystapahtumiin osallistumista.

– Opinnot antavat uusia mahdollisuuksia ja näkökulmaa myös moneen muuhun asiaan, kuin pelkkään liiketoimintaan.

Ensimmäisen vuoden aikana luovan yrittäjyyden linjalla jokainen saa kehitellä omaa yritysideaansa. Osa opiskelijoista perustaa yrityksensä ryhmässä, mutta Kallijärvi on kehitellyt uutta ideaansa yksin. Innokkaan yrittäjän toinen yritys keskittyy drone-kuvauksiin.

– Drone-kuvaus on itselleni enemmän harrastus kuin työ ja haluaisin sen myös pysyvän sellaisena. Jos sillä voi siten tienata, niin sehän on vain plussaa.

Lukion jälkeen edessä on armeija ja sen jälkeen toiveissa on päästä kauppakorkeakouluun opiskelemaan. Yrittäjyys kulkee kuitenkin koko ajan rinnalla ja samoin siihen liittyvien uusien ideoiden kehittäminen.

– Minulta löytyy puhelimesta sellainen yritysideat lista, mistä voin sitten jalostaa niitä eteenpäin. Osa ei välttämättä ole niin valmiita, mutta niitä ajatuksia yhdistelemällä voi syntyä aina jotain uutta, Kallijärvi summaa.